Sportgastein is het hoogst gelegen gebied in het bekende Ski amadé en één van de vier gebieden van het prachtige Gastein. Met de top op 2686 meter en jaarlijks een enorm pak sneeuw is Sportgastein een perfecte bestemming om te freeriden. Ben jij een adrenalinejunkie die houdt van ’tiefschnee’-skiën? Lees dan snel verder. Stel je eens voor: er is een dik pak sneeuw gevallen en je kunt makkelijk de piste verlaten. Je surft door de poedersneeuw het skiavontuur tegemoet. Vergeet trouwens niet om je heen te kijken, want het bergpanorama om je heen is werkelijk prachtig om te zien.

Dit is werkelijkheid als je in Gastein gaat wintersporten, want freeriden is daar heerlijk.

Freeride (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.com

Drie skiroutes door Sportgastein

In Sportgastein zijn drie skiroutes uitgezet. De Golden Powder Route is met vijf kilometer lengte de langste van het gebied. Je start vanaf het bergstation van Goldbergbahn. Wanneer je aan het einde aankomt, kun je direct door op de volgende: de Golden Rush. Deze route van ongeveer twee kilometer lang heeft een steiler middenstuk en is daardoor uitdagend te noemen. Wanneer je de hele afdaling aflegt, sta je weer beneden bij het dalstation van de Goldbergbahn.
Als derde kun je de Golden Ride doen. Deze begint bij het instappunt van de Kreuzkogelsleeplift. Het is een vrij korte afdaling van iets meer dan 650 meter lang, en daarom perfect om mee op te warmen voor het zwaardere werk.

Voor de echte daredevil

Naast de skiroutes heb je ook de ‘Noord’. Geen officiële route, maar eigenlijk een must voor de doorgewinterde freerider. Neem wel een gecertificeerde gids mee als je deze route wilt nemen! Je kunt daarvoor ook het Make My Day-package van Ski amadé boeken. Hierbij begin je de dag goed met een ontbijt op de top, waarna een gids je de beste freeride routes toont. Als je wilt sluit je af met een vlucht met de Flying Fox.

Veiligheid voorop met de Freeride Info Base

Buiten de piste skiën is natuurlijk niet zonder risico. Daarom is het verstandig gebruik te maken van de Freeride Info Base. Deze informatiezuil staat vlakbij het bergstation en geeft onder meer actuele informatie over veiligheid en duidelijke routebeschrijvingen. Je kunt bijvoorbeeld zien welke routes geopend zijn, of er lawine gevaar is, de belangrijkste telefoonnummers en nog veel meer.
Ook vind je daar de ‘Pieps-tester’. Hierbij kun je oefenen om zenders die onder de sneeuw verborgen liggen te vinden. Deelname hieraan is gratis, en je hoeft je ook niet vooraf aan te melden.

Zorg dat je goed bent voorbereid

Naast het verkrijgen van de meest actuele informatie, heb je zelf nog meer verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je nooit zonder helm, LVS (Lawinepieper), schep, EHBO-setje en mobiele telefoon op pad gaat. Ook ga je nooit alleen op pad, maar neem je een maatje mee. Je houdt minimaal 30 meter afstand van elkaar en je maakt duidelijke afspraken waar je op elkaar wacht. Vanzelfsprekend hou je ook de weersvoorspelling goed in de gaten.

Freeriden vraagt om een gedegen voorbereiding. Foto: Gasteiner Bergbahnen AG
Freeriden vraagt om een gedegen voorbereiding. Foto: Gasteiner Bergbahnen AG

Must visit voor freeriders: Open Faces kwalificatiewedstrijden

Omdat Gastein bekend staat als freeridegebied, strijkt de freeridecompetitie Open Faces dit jaar weer voor de vierde keer neer op de Mauskarspitze. De freeriders die hier het beste presteren, kunnen zich kwalificeren voor de Freeride World Tour. De inzet is hoog, dus de spanning ook! De wedstrijden worden gehouden op 13 en 14 maart. Ben je dan helaas niet in de buurt? Geen probleem, je kunt de wedstrijd online live volgen.

Heerlijk eten op bijzondere plekken

Met al dat kilometers maken, is het belangrijk om goed voor de inwendige mens te zorgen. een geweldige tip is de Gipfelfrühstück, waarbij je vroeg de berg op gaat en geniet van een heerlijk ontbijt bovenop de top van de berg. Je kunt kunt elke woensdag om acht uur ’s ochtends mee met de Goldberglift vanuit Sportgastein. Let op: wel vooraf reserveren via de VVV.
Ben je niet zo’n vroege vogel, kies dan liever voor het Vollemaandiner. Op 9 februari, 9 maart en 7 april is het volle maan, en kun je aanschuiven voor een vijfgangendiner… in de buitenlucht! Bekijk hieronder de video en je ziet hoe geweldig dit is. Ook hiervoor geldt: op tijd vooraf reserveren!

Met een 'Gipfelfrühstück' wordt het vroege opstaan beloond met een prachtig uitzicht bovenaan de berg. Foto: Gasteiner Bergbahnen AG
Met een ‘Gipfelfrühstück’ wordt het vroege opstaan beloond met een prachtig uitzicht bovenaan de berg. Foto: Gasteiner Bergbahnen AG

Ook niet-skiërs vermaken zich opperbest

Freeriden is geweldig, maar het mooie aan Sportgastein is, dat je hier ook als niet-skiër heerlijk aan je trekken komt. Zo nodigt het gebied uit tot super mooie wandeltochten en kun toch ’s middags met je skivrienden lunchen. Dat wordt opscheppen wie de mooiste ochtend heeft gehad! Sportgastein ligt prachtig aan het einde van het dal en ook langlaufers kunnen hier mooie tochten maken.

Wil je iets unieks beleven, dan kun je ook een sledehondentocht maken. In volle vaart door de sneeuw voortgetrokken door een roedel husky’s, dat is toch helemaal geweldig? Bovendien wordt er jaarlijks een sledehondenevent gehouden. Hierbij strijden bijna 100 deelnemers met in totaal een paar honderd blaffende viervoeters om te titel. In 2020 vindt het event plaats op 29 februari.

Meer over Sportgastein

Sportgastein is al met al uniek! Wat een heerlijke plek om je wintersport door te brengen. Overigens heeft Sportgastein naast de skiroutes ook een aantal geprepareerde pistes. Bovendien stap je gemakkelijk over op het naastgelegen gebied Schlossalm – Angertal – Stubnerkogel. Je kunt daar terecht met één en dezelfde skipas. Wanneer je een pas neemt voor 1,5 dagen of meer, is deze sowieso geldig in het gehele Ski amadé met in totaal 270 liften en 760 kilometer aan piste. Waar wacht je nog op?

Gastein ligt op ongeveer 1050 kilometer van Utrecht, in het Salzburgerland in Oostenrijk. Alle informatie die je over het gebied nodig hebt vind je op de site van Gastein.


Meer informatie over Wintersport in Gastein vind je hier


(Visited 497 times, 1 visits today)