Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het blijft komende tijd rustig weer in de Alpen, al kan er soms sneeuw vanaf 1000 meter hoogte vallen. Na het weekend kan het weer kouder worden.

Afgelopen dinsdag nog viel een dik pak sneeuw in de Alpen. Een afgesnoerd lagedrukgebied met de kern boven Italië zorgde op grote schaal voor langdurige neerslag. Met name in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen viel sneeuw tot in de meeste dalen. Veelal was dit 20 tot 40 centimeter, maar op een enkele plek viel zelfs meer dan 50 centimeter. Een goede start van het wintersportseizoen. Komende dagen wordt niet opnieuw zoveel sneeuw verwacht. Het is tamelijk rustig, maar toch zorgen zwakke storingen voor af en toe een beetje verse sneeuw. Na het weekend, als de straalstroom zwakker wordt, neemt de kans op kouder winterweer ook toe.

Wisselend zon en neerslag

Een zwak tussenhoog afkomstig van de Azoren zorgt tussen twee weersystemen in voor een vrij rustige donderdag en vrijdag in de Alpen. Een tussenhoog is een hogedrukgebied dat snel passeert tussen twee storingen in. Met name in het Salzburgerland en Niederosterreich startte de dag bewolkt met van tijd tot tijd sneeuw. Daarna werd het droog en vooral in de Franse en Zwitserse Alpen liet de de zon zich goed zien.

Klik hieronder voor de sneeuw- en temperatuurontwikkeling:

Sneeuwontwikkeling in de afgelopen dagen
De temperatuur in de Alpen

Tijdens de nacht naar vrijdag worstelen veel modellen met de vraag of er ook mist of nevel in de dalen kan ontstaan. De grootste kans hierop is in de brede dalen langs de noordkant van de hoofdkam waar voldoende vocht voorradig is. Ook vrijdag is het lange tijd rustig weer met regelmatig de zon erbij. In de loop van de dag neemt de bewolking in het westen toe door de komst van een zwakke storing. Daar waar het in Italië en Oostenrijk de hele dag mooi blijft, begint het in Zwitserland te regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens ligt bij aanvang een fractie hoger, namelijk rond 1200 meter. 

Vrijdag op zaterdag lokaal tot 20 cm verse sneeuw

Deze zwakke storing trekt van vrijdag op zaterdag over het gehele Alpengebied. Omdat de wind naar het noordwesten draait, begint de neerslag vooral te stuwen langs de noordkant. Het zijn geen grote hoeveelheden die worden verwacht, maar het wordt richting zaterdagochtend toch weer wit tot z’n 900 meter vanaf Oberwallis tot aan het Wienerwald.

Het Amerikaanse weermodel komt veelal met een centimeter of 5 tot maximaal 10. Het Europees model is wat scheutiger met lokaal zelfs 20 centimeter. Bij voldoende stuwing zou het zeker tot 20 centimeter kunnen komen op de bekende plekken, zoals het Kleinwalsertal. Ten zuiden van de hoofdkam valt amper neerslag van betekenis en is het met maximaal 1 of 2 centimeter al wel bekeken. 

In de loop van de zaterdag volgt een nieuw tussenhoog, waarna de atmosfeer opnieuw stabiliseert. Het weekend verloopt dus ook rustig met geregeld zonneschijn. Wel voert de westenwind vrij milde lucht aan voor eind november. De vorstgrens stijgt namelijk tijdelijk naar 2200 meter in de Franse Alpen en 1700 meter in de Oostenrijkse Alpen. Kortom: het gaat even dooien in de lager gelegen gebieden. Met een dauwpunttemperatuur, een mate van de luchtvochtigheid, die een stuk lager ligt zal het vooral op de noordhellingen in de schaduw wel eens kunnen meevallen. 

Lagere temperaturen na het weekend?

Direct na het weekend wordt de straalstroom een stuk zwakker. Hierdoor begint deze te meanderen (slingeren) en zoals het er nu naar uitziet slaat de meander gunstig uit voor winterliefhebbers in de Alpen met een koudere noordstroom. Vrijwel alle weermodellen komen op dit moment met dit signalement. 

Een lagedrukgebied snoert af boven de Noordzee en trekt richting Polen. Hierbij zit nog wel enige onzekerheid tussen de grote hoofdmodellen. Gekoppeld aan dit laag zit namelijk een koufront die in het Europese weermodel op dinsdag voor sneeuwval tot in de dalen langs de noordkant zorgt. Het Amerikaanse weermodel komt met een drogere overgang. Wat wel zeker lijkt is de komst van deze koudere lucht vanuit het noorden. Sowieso zakt de vorstgrens tot in de meeste dalen na het weekend, namelijk tot 500 meter. 

Hierna lijkt het langere tijd kouder winterweer te blijven. Op 3000 meter vriest het overdag meer dan 10 graden. Ook de nachten lijken koud te verlopen. Hoewel er geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht of berekend, is de koudere lucht wel gunstig voor de productie van kunstsneeuw. Na verwachting zullen alle grote skigebieden hun sneeuwkanonnen dan ook aanzetten, en daarmee komt de opening van het seizoen voor de lagere gebieden ook steeds dichterbij!

Bron: Weerplaza.nl/wintersport

Meer over weer en sneeuw lees je op Alpenweerman.nl

(Visited 207 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer