De eerste helft van deze week is het droog en zonnig in de Alpen. Daarbij dooit het in de dorpen overdag op de meeste plaatsen flink. Geleidelijk verschijnt meer bewolking en vooral op vrijdag en zaterdag wordt neerslag verwacht. In dit wintersportweerbericht lees je wat dit voor jouw wintersportvakantie betekent.

Vandaag is het zonovergoten in de hele Alpenregio en morgen zal dit ook zo zijn. Woensdag komen in de Franse Alpen al wat meer wolken voor en donderdag is dit ook elders het geval. Deze twee dagen verlopen nog wel droog en op de meeste plaatsen zal de zon nog regelmatig te zien zijn.

Overdag dooi en ’s nachts vorst

In de middag dooit het komende dagen tot op grote hoogte. Zelfs in het hooggelegen Val Thorens komt het kwik een paar uur boven nul. In skidorpen in Oostenrijk op zo’n 1400 meter hoogte, zoals Sölden en Lech, loopt de temperatuur dagelijks zelfs op tot zo’n +9 graden. De lucht is droog, waardoor de sneeuw op noordhellingen amper smelt. Op de zonnige zuidhellingen gaan de pistes wel in de loop van de dag achteruit. ’s Nachts vriest het overal, waardoor de pistes weer geprepareerd kunnen worden.


Goede wintersportkleding is essentieel voor een veilige en comfortabele skivakantie. Bekijk onze artikelen over de kleding van Helly Hansen en Colmar. Op zoek naar een skihelm? Check dan ook eens de helmen met vizier van het Zwitserse merk CP. weeeze kleding heb je nodig op wintersport in de voorjaarsvakantie


Neerslag in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk

Voor vrijdag en zaterdag staat neerslag op het programma. In de Franse Alpen blijft het nagenoeg droog. Het meeste valt in de oostelijke delen van Zwitserland, de noordelijke helft van Oostenrijk en de aangrenzende regio’s van de Duitse Alpen. 

De lucht is vrij zacht, waardoor in de dalen voornamelijk regen valt. Boven 1500 meter valt vrijwel alles als sneeuw. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend daalt de sneeuwgrens naar waarden tussen 1000 en 1400 meter. In de loop van zaterdag wordt het overwegend droog, waardoor de overlast voor mensen die zaterdag naar de Alpen reizen, of juist aan de terugreis beginnen, waarschijnlijk meevalt.


Ga je binnenkort op wintersport? Check dan hier in welke landen winterbanden verplicht zijn.


Zonnig en zacht in Winterberg, regen onderweg

Op de pistes in Winterberg en omstreken ligt op de meeste plaatsen nog voldoende sneeuw en er wordt volop geskied. Het weerbeeld is er de komende dagen zonnig. Wel dooit het flink met in Winterberg ’s middags een graad of 8. ’s Nachts komt het amper tot vorst, waardoor de sneeuwkwaliteit op de pistes geleidelijk afneemt. Dit geldt vooral voor de zuidhellingen.

Voor vrijdag en het weekend staat regen en wind op het programma. De sneeuw op de pistes zal hier flink onder lijden. Wel wordt het vanaf zondag kouder, waardoor de laatste neerslag zondagavond en eventueel op maandag nog als sneeuw kan vallen. Daarna volgt waarschijnlijk weer een aantal dagen met droog en zonnig weer.

Bron: WeerOnline | Meer over het weer in de Alpen lees je op Alpenweerman.nl

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer