Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het sneeuwt en het blijft sneeuwen

Door Patricia Christiani | Bronnen: Orf.atCorrierealpi, Alpenweerman.nl

Record hoeveelheden sneeuw zijn er gevallen de afgelopen dagen in de Zuidelijke Alpen. In sommige delen viel dit weekend meer dan 2 meter sneeuw, hoog in de bergen zelfs 3 meter. En het sneeuwde al die tijd, tot en met vanmiddag, in Ost- en Südtirol, Karinthië en Noord-Italië. De Noordelijke Alpen kwamen er iets bekaaider vanaf, maar ook zij mogen zich snel verheugen op meer sneeuw.

Stroomuitval en lawinegevaar

De afgelopen dagen zorgde de sneeuw al voor veel problemen en chaos. Lokaal is er nog eens ruim een meter sneeuw gevallen. In bijvoorbeeld Oost-Tirol zijn de problemen nog niet opgelost. Zo zitten 2.500 huishoudens daar nog zonder stroom. Steeds weer vielen er bomen op de stroomkabels en de hulpdiensten kunnen er niet goed bij: zij staan tot hun schouders in de sneeuw, meldden verschillende Oostenrijkse media.

Ook in Zuid Tirol zijn de problemen door de hevige sneeuwval nog niet opgelost. Woensdagochtend zaten daar nog 2.300 huishoudens zonder stroom, de brandweer voerden ’s nachts 150 missies uit. Ook hier blijft het gevaar voor lawines groot. Wegen zijn afgesloten en ook sommige treinroutes konden ook niet worden vrijgegeven, waaronder de Brenner-spoorlijn en de Pustertal-spoorlijn.” En in Noord-Italië, Trentino, zijn in enkele gemeentes de scholen gesloten. De sneeuwval was te hevig om veilig doorheen te komen.

Gelukkig komt er snel verbetering in de weersituatie in de Zuidelijke Alpen. Vanmiddag neemt de sneeuwval daar namelijk af.

Noordelijke Alpen

De Noordelijke Alpen hebben inmiddels ook wat sneeuw mogen ontvangen, maar lang niet zoveel als de zuidelijke kant. Het noordelijke deel kan zich echter ook gaan verheugen op wat meer sneeuwval. Vandaag valt er al wat sneeuw in Oostenrijk en zuidelijke delen van Duitsland tussen de 5-40 cm tot op zo’n 500 meter. In de Franse Alpen valt ook wat lichte sneeuw.

Het volgende sneeuwfront dient zich op vrijdag aan, na een föhn op donderdag. De Westelijke Alpen tot aan Tirol krijgen dan nieuwe sneeuw. Zaterdag zet dit door en na een rustige zondag volgt op maandag een weeromslag en komt er zachtere lucht aan. Vanaf eind volgende week kan het zijn dat er een opnieuw inzettende Südstau volgt.

Hoofdfoto: Markus Angerer via Wetteronline.de.


Anderen lazen ook:

Hoofdfoto: Unsplash


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer