Het regent lawines in de Alpen

Door: Saskia Smulders

Bakken sneeuw, maar ook regen. Tel daarbij op dat het behoorlijk stormt en daarmee heb je het recept voor lawines. Levensgevaarlijke lawines.

As we speak sneeuwt het hard in grote delen van Oostenrijk. Ditmaal is het vooral Arlberg dat de volle laag krijgt, net als delen van Zwitserland. Maar ook Frankrijk mag zich verheugen in sneeuwval; iets waar ze daar blij mee zijn.

Tijdelijk regen en storm

Gisteren meldden we al dat de sneeuwgrens vanwege een front dat warme lucht meebrengt iets gestegen is. Dat betekent dat neerslag daar in de vorm van regen valt. Regen op sneeuw betekent een behoorlijke verzwaring van de sneeuw. Dat betekent dat bomen het zwaar te verduren krijgen. Daardoor is de kans groot dat bomen om kunnen vallen. Er wordt zelfs al gewaarschuwd niet meer het bos in te gaan. Ook zitten een aantal dorpen zonder stroom, omdat de leidingen -die veelal bovengronds lopen- knappen onder het gewicht van de zware sneeuw.

De nieuwe sneeuw en de regen gecombineerd met de forse wind zorgt opnieuw voor tricky lawinesituaties.

Niveau 5

Vanaf morgen is in Tirol is stufe 5 (van 5!) van kracht. En dat is niet zomaar, want er gaan al diverse lawines af. Zo ook in Balderschwang waar na een lawine het gebied is afgesloten en waardoor bijna 2.000 mensen zitten ingesloten. Bij Hittisau is een lawine afgegaan. Ook Gargellen – dat deze week al eerder werd afgesloten – is opnieuw afgesloten van de buitenwereld vanwege lawinegevaar. Iedereen wordt zelfs opgeroepen om binnen te blijven…

Ook in Rauris is het raak. Daar is de Landesstrasse (L112) vanwege lawinegevaar afgesloten waardoor zo’n 5.000 mensen ingesloten zijn. Ook Hochfügen (dat eerder deze week óók al afgesloten was) is afgesloten vanwege lawinegevaar. In talloze kleine dorpjes zijn mensen intussen onbereikbaar geworden door lawinegevaar.

Drie doden door lawine in Lech

Dat de waarschuwingen er niet zomaar zijn blijkt uit een tragisch ongeval in Lech, dat meldt orf.at. Daar kwamen drie Duitse wintersporters door een lawine om het leven. Naar een vierde wordt nog gezocht, maar vanwege de slechte weersomstandigheden is het zoeken lastig. Voor zijn leven wordt dan ook gevreesd. De Duitsers gingen een afgesloten skiroute (Langer Zug, een afdaling met een hellingsgraad van 80%!) op waar ze werden verrast door een lawine. De mannen droegen een airbag, maar die kon hen niet redden want ze werden volledig onder de sneeuw begraven.

Bergredders uitgescholden

In Mayrhofen moesten gisteren twee Oostenrijkse wintersporters worden gered die off piste waren gegaan. Zij waren twee Duitse wintersporters achterna gegaan die al eerder vast kwamen te zitten. Ondanks dat de Duitsers de Oostenrijkers waarschuwden niet te gaan, deden zij ’t toch. Je verwacht het niet, maar ook de Oostenrijkers kwamen vast te zitten. Deze belden vervolgens de bergreddingsdienst om gered te worden. Blijkbaar duurde ’t ze een beetje te lang, want ze hebben maar liefst vier keer gebeld om te vragen waar de bergreddingsdienst bleef. Toen de redders hen vroegen waarom ze, ondanks lawineniveau 4 én de waarschuwing van de Duitsers, toch off piste waren gegaan beantwoordde de Oostenrijkers deze vraag met een scheldkanonnade. Uiteindelijk werden ze na 5 uur gered.

De actuele lawinesituatie in Oostenrijk vind je hier

Bron: tt.com en orf.at

Hoofdfoto is ter illustratie. Bron onbekend.

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

(Visited 1.194 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.