Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het heeft gesneeuwd in de woestijn!

Door Patricia Christiani | Bronnen: weer.nl, AD.nl

Nederland mocht heel even genieten van een klein sneeuwdekje afgelopen weekend. Dat was al best bijzonder, maar het sneeuwde ook op twee plekken waar het heel bijzonder is dat er sneeuw valt: de Sahara en Saudi Arabië! 

Sneeuw in de Sahara

De sneeuw is het gevolg van een winterse storm in Ain Sefra in Algerije, vlakbij de Marokkaanse grens. Het is voor het eerst sinds 18 februari 1979 dat het in deze woestijn gesneeuwd heeft.

Ain Sefra ligt op ongeveer 1000 meter hoogte en ligt middenin het Atlasgebergte. Januari is bij hen de koudste maand van het jaar, met een gemiddelde temperatuur van 12 graden. Te warm voor sneeuw dus. En natuurlijk kan de temperatuur ’s nachts in de woestijn flink dalen, maar een minimumtemperatuur van -3 graden zoals vorige week gemeten werd, is ook op deze plek ongewoon. Sowieso is neerslag in de woestijn vrij uniek. Het was aan die combinatie van koude lucht en neerslag te danken dat het even sneeuwde in de Sahara.

Vierde keer in 40 jaar

Het sneeuwt weleens vaker in de Sahara, maar meestal blijft dit niet liggen. Dit was slechts de 4e keer in de afgelopen 40 jaar dat het er even wit werd. Eén keer gebeurde het in 1980, alle andere sneeuwdekjes zagen we zeer recent, in de afgelopen 5 jaar. Daarbij moet wel vermeld worden: voor zover wij weten, want in de Sahara zijn maar weinig weerstations.

Ook gesneeuwd in Saudische woestijn

En ook in Saudi-Arabië, duizenden kilometers verderop maar net zo heet en woestijnachtig als Algerije, viel sneeuw. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 32 graden en een jaarlijkse neerslagsom van tegen de 50 mm (Nederland: 800 mm) kun je je voorstellen hoe uniek dit is. Inwoners gingen er massaal op af om dit vreemde schouwspel te bekijken. Het leverde bizarre beelden op, ook voor de plaatselijke kamelen.

Eerste keer

In deze specifieke regio (Aseer, ten zuiden van Mekka) is sneeuw in de afgelopen 50 jaar nog nooit voorgekomen. Een groot deel van de bevolking zag het dus voor het eerst. Ook hier was het vooral de lage temperatuur die het sneeuwdek mogelijk maakte. Er werd een minimumtemperatuur van -2 graden gemeten. Dat is al even uitzonderlijk als de sneeuw, want ook zo’n lage temperatuur kwam al een halve eeuw niet voor.

Hoofdfoto: screenshot YouTube Karim Bouchetata


Anderen lazen ook:


(Visited 622 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer