Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Vorige week is er al een dik pak sneeuw in de Alpen gevallen. Vooral afgelopen vrijdag viel er in een groot deel van de Alpen aanzienlijk veel sneeuw, lokaal zelfs meer dan één meter. Hierdoor zijn verschillende gletsjergebieden (soms al eerder) geopend. In Solden is het wintersportgebied al volledig geopend tot een hoogte van 2000 meter dankzij de vroeg gevallen sneeuw. Dit is veel eerder dan normaal.

Momenteel is het weerbeeld vrij rustig in grote delen van Zwitserland, Oostenrijk en de Italiaanse Alpen. Tot ten minste donderdagavond blijft het hier op de meeste plaatsen droog. In Oostenrijk zal donderdag overdag zelfs een zwakke föhnwind waaien. De temperatuur op het 850-vlak (~1500m) kan zelfs even stijgen naar 6 of 7 graden boven nul. Tegelijkertijd duwt een koufront tegen de Franse Alpen, wat betekent dat donderdag daar nat is en boven de 1700 meter sneeuwval te verwachten is. Op veel plaatsen kan hier tot vrijdag 20 tot 40 centimeter sneeuw vallen. Tegen de avond bereikt het sneeuwgebied ook Wallis in Zwitserland.

Stevige sneeuwval in Oostenrijk

Op vrijdag trekt het koufront naar het oosten en blijft het vooral stevig sneeuwen in de Oostenrijkse Alpen. De bovenlucht is hier kouder, waardoor de sneeuwgrens kan dalen naar 1400 tot zelfs 1100 meter. Met name in Karinthië en het Salzburgerland kan gedurende vrijdag 10 tot 30 centimeter verse sneeuw vallen. Tirol krijgt daarentegen beduidend minder sneeuwval.

Zaterdag is het de beurt aan Zwitserland, waarbij een stroming die naar het noordwesten is gedraaid, koude en vochtige lucht naar dit deel van de Alpen transporteert. Binnen 24 uur valt vooral in Graubünden en Wallis gemakkelijk 20 tot 30 centimeter sneeuw. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen 900 en 1300 meter, wat betekent dat het zelfs in sommige dalen sneeuwt. Ook de noordkant van Oostenrijk krijgt te maken met deze sneeuwbuien, hoewel de hoeveelheden sneeuw hier aanzienlijk beperkter zullen zijn.

Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!

Ideale wintersportomstandigheden op zondag

Zondag verloopt daarentegen in Oostenrijk droog. Een zwak hogedrukgebied zorgt hier voor ideale wintersportomstandigheden. Echter, in Zwitserland en de Franse Alpen nadert een nieuw actief front. Dit is echter een warmtefront, waardoor de sneeuwgrens gedurende de dag begint te stijgen naar 1500 meter en later zelfs naar 2200 meter. Vooral in de Franse Alpen komt er flink zachtere lucht vanaf de oceaan binnen. Hoewel de neerslag op de gletsjers als sneeuw blijft vallen, zal de sneeuw in de lagere gebieden overgaan in regen. Aan de andere kant van dit weersysteem blijven Oostenrijk en noordoostelijk Italië onder invloed van koelere lucht.

In de nieuwe week blijft de Alpen op het grensgebied tussen zachte en koele lucht liggen. Hierbij bereikt de warmere luchtsoort vooral de Franse en westelijke Italiaanse Alpen. Zwitserland ligt constant op de grens en Oostenrijk blijft vrijwel volledig in de koelere luchtsoort liggen. Hierdoor varieert de sneeuwgrens van soms 2700 meter in Frankrijk tot een vrij contante 1500 meter (of zelfs nog wat lager) in Oostenrijk. Later in de week, ongeveer vanaf woensdag, nemen de signalen voor een flinke sneeuwdump in Oostenrijk opnieuw toe. Hier lijkt de winter in het hooggebergte echt te zijn  begonnen. 

Bron: Jeroen Elferink, Weerplaza


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer