Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Veel sneeuw en ijzige kou onderweg naar Nederland!

Door Patricia Christiani | Bronnen: Weeronline.nl, Alpenweerman.nl

Tja, als wij niet naar de sneeuw kunnen, dan moet de sneeuw maar naar ons toekomen? En het lijkt erop dat de weergoden ons goedgezind zijn! Afgelopen week berichtten we al over de bak sneeuw en ijzige kou die onderweg zijn naar Nederland. De afgelopen dagen was het dan ook ongekend spannend op de verschillende runs van de weerkaarten, maar de modellen zijn steeds eensgezinder: er is echt sneeuw en kou van betekenis naar Nederland onderweg!

Na de bak sneeuw volgen zeer koude dagen

Na een bak sneeuw in het weekend volgt een serie met zeer koude dagen met in de nacht matige tot strenge vorst. Overdag komt het tot ijsdagen met temperaturen aanhoudend onder nul. Er lijkt hierbij wel een scheiding tussen koude in het noorden en warmere lucht het zuiden van het land te zien.


Lees hier meer over uitstapjes in de natuur in Nederland


Dit weekend sneeuwstorm

Zaterdag trekt vanuit het zuiden een neerslaggebied over het land. Aan de noordzijde van die neerslaggebied waait de wind uit het oosten en wordt het steeds kouder. De temperatuur is zaterdag overal nog boven nul en in het zuiden kan het nog 6-7 graden worden. In het noorden duikt het kwik zaterdagmiddag onder nul en de kou breidt zicht verder over het land uit.

Foto: Pixabay

In de loop van de dag gaat het vanuit het zuiden regenen. Naarmate de neerslagzone verder naar het noorden trekt gaat de regen over in sneeuw. Zaterdagavond sneeuwt het in de noordelijke helft van het land, terwijl het in het zuiden dan nog regent. De temperatuurdaling vanuit het noorden gaat door en de regen wordt in het zuiden op veel plaatsen ijzel. Het kan dan in het zuiden behoorlijk glad worden op de wegen door een dikke laag ijs.

sneeuwduinen tot een meter hoog

In het noorden en midden sneeuwt het en steekt een forse oostenwind op. De temperatuur ligt onder nul, maar de gevoelstemperatuur is nog veel lager en het voelt aan alsof het 8 tot 13 graden vriest. Het is niet alleen ijskoud, de stevige wind zorgt ook voor driftsneeuw en sneeuwduinen tot misschien wel een meter hoog. In het uiterste noorden is zelfs kans op een heuse sneeuwstorm! Bij windkracht 8 uit het oosten en sneeuwval spreken meteorologen van een sneeuwstorm!

Sneeuw naar Nederland onderweg, grote kans op overlast

Zondag sneeuwt het op veel plaatsen langdurig bij temperaturen van enkele graden onder nul. Het is niet uitgesloten dat er in totaal 30 centimeter sneeuw valt op veel plaatsen. Er zijn zelfs berekeningen die komen met 40-50 centimeter. Ten zuiden van de grote rivieren is aanhoudend kans op ijzel en in Limburg is de temperatuur waarschijnlijk nog boven nul en valt de neerslag als regen…hoewel de modellen het hier nog niet helemaal over eens zijn. Dat wordt dus (s)nowcasten.

Het zwaartepunt van de neerslag (sneeuwval) wordt in de runs van vanochtend boven het midden en noorden van het land berekend. Beste kansen op sneeuw lijken dan ook voor het noorden van het land te zijn weggelegd.

sneeuw nederland onderweg
Bron: WXCharts.com, Alpenweerman
sneeuw nederland onderweg
Bron: WXCharts.com, Alpenweerman

Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw, de sterke wind en in het zuiden flinke ijzel wordt afgeraden om de weg op te gaan: wellicht volgt er zelfs een code rood!

het wordt Gevaarlijk op de weg!

Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg. Het is zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn!

Schaatsen

Na het weekend breidt de vorst zicht verder over het land uit en volgt een aantal ijsdagen met maximumtemperaturen (ver) onder nul. Boven het forse sneeuwdek kan het in de nachten streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. Lokaal kan het zelfs nog veel kouder worden.

Bron: WXCharts.com, Alpenweerman
Bron: WXCharts.com, Alpenweerman

De kans is dan ook groot dat er volgende week geschaatst kan worden op ondergelopen weilanden, sintelbanen en skeelerbanen. Of het ook tot schaatsen op natuurijs op open water komt is afwachten. De kou moet daarvoor lang genoeg aanhouden en sneeuwval op ijs kan de ijs aangroei afremmen.

Tegen het einde van de week probeert de Atlantische Oceaan de winter weer wat te temperen. In de loop van de donderdagmiddag krijgt dat gestalte in een laagje dat vrijdag over de Benelux trekt. Daarmee zal de vorst wat gaan afzwakken maar krijgen we ook weer sneeuw! Of daarna de winter blijft en in welke hoedanigheid is nog volledig open. Daarover dan later meer. Eerst maar eens focussen op een heel spannend weekend en een winterse week!


Ook lezen


Hoofdfoto: Saskia Smulders

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer