Ouderwetse hoogbouw maakt langzaam plaats

Door Pauline van der Waal

Wie wel eens in Les Menuires geweest is herkent het beeld direct. Typische jaren ’60 en ’70 hoogbouw midden tussen de bergen. Niet het mooiste wat er is, maar lange tijd wel functioneel. Inmiddels verandert dat echter in rap tempo. Niet alleen omdat de eisen van de gemiddelde wintersporter in de loop der jaren zijn veranderd, maar ook omdat Les Menuires dik inzet op verduurzaming.

Nieuwbouw én bestaande bouw in een nieuw jasje

Bij nieuwe hotels en appartementencomplexen wordt het heel anders aangepakt dan voorheen. De buitenkant ziet er een stuk mooier uit en past daarmee een stuk beter in de omgeving. Maar niet alleen dat, ook aan de binnenkant wordt er gelet op comfort én duurzaamheid.

Het lastige is dat het een vrijwel onmogelijke opgave is om oude flats plat te gooien en vervolgens iets mooi nieuws neer te zetten. Om die reden wordt de bestaande bouw vooral aan de binnenkant gerenoveerd, al wordt de buitenkant waar mogelijk ook wel iets appetijtelijker gemaakt.
Wat je vooral ziet is de -inmiddels redelijk spartaans aandoende- appartementen en hotelkamers een flinke facelift hebben gekregen. Een stuk ruimer opgezet, fris, modern. Alles wordt in het werk gesteld om de wintersporter een mooie week te bezorgen.

Zo zag de hoogbouw er voorheen uit in Les Menuires
Zo zag de hoogbouw er voorheen uit in Les Menuires

Duurzaamheid speerpunt in Les Menuires

Maar het belangrijkste zit ‘m niet in het esthetische vlak, maar vooral in verduurzaming. Al in 2007 deed Les Menuires een onderzoek naar hun carbon footprint en werden er verschillende maatregelen getroffen. Zo werden een aantal energieslurpende skiliften reeds gemoderniseerd.

Afgelopen december werd er een evenement voor milieuactivisten georganiseerd, en een gondel die onlangs in gebruik is genomen is 100% gemaakt van gerecycled materiaal. Er wordt ook een nieuw waterreservoir aangelegd van 78.000 m3 voor het maken van kunstsneeuw.

We weten allemaal: wintersport is niet al te best voor het milieu. Les Menuires lijkt zich dit ook maar al te goed te beseffen en probeert in ieder geval de schade zoveel mogelijk te beperken. Een mooi initiatief als je het mij vraagt!

Les Menuires zet in op een milieuvriendelijkere en mooiere bouw
Les Menuires zet in op een milieuvriendelijkere en mooiere bouw

Meer over Les Menuires

Les Menuires is een Franse en populaire wintersportplaats midden in het bekende gebied van Les Trois Vallées. In totaal heeft dit prachtige gebied meer dan 600 kilometer piste, wat het daarmee het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld maakt.
Het dorp zelf is groot geworden in de jaren zestig en zeventig, wat goed te zien is aan de typerende hoogbouw uit die periode. Langzaamaan verandert dat echter gestaag. Het gebied is ook een gewilde bestemming voor freeriders, want voor iedereen die die 600 kilometer niet genoeg vindt, is er ook buiten de piste nog genoeg te skiën en boarden.
Bekijk voor alle informatie die je nodig hebt de website van Les Menuires.

Wil je meer lezen? Hier vind je meer artikelen over Les Menuires en hier over Les Trois Vallées.

Les Menuires
Les Menuires

Foto’s: Les Menuires

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer