Helikopters voeren lawineverkenningsvluchten uit

Door: Saskia Smulders

Zoals we eerder vermeldden in dit bericht is er vandaag sprake van een sneeuwpauze. Enkele opklaringen met hier en daar een zonnetje maakt dat de Oostenrijkers even adem kunnen halen alvorens hen een nieuwe bak sneeuw staat te wachten. Het geeft tevens helikopters de mogelijkheid om verkenningsvluchten te doen naar de stand van lawines. 

Vandaag echt een droomdag in Gargellen | Foto: @Gargellen_

Dit is vooral het geval in Innsbruck, bij de Nordkette. Daar is de situatie momenteel zeer gevaarlijk; op sommige plekken ligt wel zes meter sneeuw. Meerdere kleine lawines zijn daar al afgegaan. Om een goed beeld te krijgen van de situatie en een sneeuwprofiel te kunnen maken is het noodzakelijk dit via verkenningsvluchten te doen. 

Verkenningsvluchten per helikopter | Foto: APA/Bundesheer/Peter Lechner

Inmiddels zijn er twee proeflawines gedaan, maar van verdere kunstmatige lawines wordt afgezien vandaag. Het is simpelweg te gevaarlijk. Het enige wat men nu kan doen is hopen dat de sneeuw zich goed gaat zetten. Bewoners in de buurt van het gebied is aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. 

Beeld van de Nordkette | Foto: Nordkette. Jewel of the Alpes (facebook)

Ook in andere gebieden worden diverse verkenningsvluchten uitgevoerd. Daarvoor zijn op diverse plekken wegen afgesloten om te zorgen dat er geen lawines over de weg kunnen komen ten tijde van de verkenningsvluchten. 

Dynamiet

Hans ter Braak (@Hansterbraak) laat via Twitter zien hoe de helikopters een lawine laten springen. De helikopter gooit een staaf dynamiet naar beneden en een stuiflawine is het gevolg. Kijk maar dit filmpje dat Hans postte:

In het eerder afgesloten Zürs zijn ze ook druk bezig met het laten springen van lawines. Deze werd gefilmd door Robin F:

Saalbach Hinterglemm

Dat gebeurde ook in Saalbach Hinterglemm, maar daar is gebleken dat een verdere afsluiting van de L111 Glemmtaler Strasse niet langer meer nodig is:

https://twitter.com/saalbach/status/1083696982852620289

Gisteren nog werden helikopters ingezet om de sneeuw van bomen te blazen, zoals op onderstaande filmpje is te zien. Dit om te voorkomen dat bomen op de weg vallen.

Bron: tt.com en orf.at

Hoofdfoto: Nordkette | Foto via Facebookpagina Nordkette. Jewel of the Alpes

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

(Visited 640 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.