European Sleeper


 

Hiken op een gletsjer stond al lang op de bucketlist van mijn zus Karin en mijzelf, Ilse. Toen de mogelijkheid zich voordeed om dit te kunnen doen in Nieuw-Zeeland werd deze dan ook met beide handen aangegrepen. En wat was het geweldig!! Afgezet worden met een helikopter om vervolgens uren over het ijzige terrein te lopen. Onder begeleiding van een professionele gids langs spelonken, ijsgrotten en ijspieken. Deze ervaring zal ons nog voor altijd bijblijven!

Franz Josefgletsjer
De helikopter die ons zal vervoeren naar de top, eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Zal het doorgaan?

Het is 7 uur ’s ochtends als ergens in de buurt van de gletsjer een wekker klinkt. Enthousiast worden we wakker, we mogen vandaag de gletsjer op!! Met de weersvoorspelling van gister in ons hoofd openen we de gordijnen van onze campervan. He verdorie, het zou vandaag toch onbewolkt en zonnig zijn bedenken we als we de laaghangende bewolking en mist zien. Mist en bewolking zou betekenen dat de tocht niet doorgaat.

De heli hike is 100% afhankelijk van het weer en deze kan zelfs minuten voor vertrek nog gecanceld worden als het weerbericht er niet goed uitziet

Enigszins teleurgesteld bouwen we de campervan om en pakken we onze spullen. Misschien is het bij het startpunt een stuk beter weer hopen we. En ja hoor, hoe dichter we bij de gletsjer komen en hoe verder we bij het meer vandaan gaan, hoe meer de bewolking wegtrekt! Er komt zelfs blauwe lucht tevoorschijn! Opgewekt vervolgen we onze weg.

Franz Josefgletsjer
De gletsjer vanaf de base. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Het uitzicht op de gletsjer vanuit de helikopter. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Voorbereidingen

Als we aankomen bij de ‘base’ van de door ons gekozen touroperator Franz Josef Glacier Guides is het al lekker druk. We zijn zeker niet de enige die deze dag hebben uitgekozen om de gletsjer op te gaan. Nog even snel betalen (459 NZ dollar p.p, zo’n 270 euro) en dan mogen we door naar stap 1. Op een computerscherm wordt gevraagd naar onze medische condities, ons gewicht wordt opgeschreven en we krijgen een nummer op ons polsbandje. Op naar stap 2, kleren uitzoeken. De touroperator voorziet ons van een waterdichte jas, broek, muts, sokken, stevige stappers, handschoenen en een tasje. Ook krijgen we crampons, dit is een metalen plaat met spikes die je kunt bevestigen aan de schoenen, voor optimale grip op het ijs. Op naar stap 3, een uitgebreide uitleg over de gletsjer en de helikoptertocht erheen. De gids is al boven en zal ons daar opwachten.

En dan is het eindelijk zo ver en gaan we met de groep richting de helikopter.

Franz Josefgletsjer
De gids met zijn pikhouweel. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
De gletsjer. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Helikoptervlucht

Tot ons geluk hebben we ‘maar’ een groepje van 7. De groep wordt in tweeën gesplitst zodat iedereen veilig naar boven kan worden gebracht met de heli. Er vliegen constant helikopters heen en weer om de groepen te vervoeren, de touroperator waar wij mee gaan heeft twee helikopters om iedereen te brengen en te halen. Het helikopterritje duurt niet lang, hooguit tien minuten. Maar het biedt een geweldig uitzicht op de gletsjer! Eenmaal boven wacht daar onze gids, crampons aan en gaan met die banaan!

Franz Josefgletsjer
Ilse doet haar crampons aan. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Dunne spleten. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Grote brokken ijs. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

De hike

Onze gids heeft veel ervaring en vertelt veel over de 12 kilometer lange gletsjer en zijn avonturen. We mogen kiezen of wij een avontuurlijke wandeling willen doen of een gewone, we kiezen natuurlijk voor de eerste. We kijken onze ogen uit. Wat een prachtige natuur, wat een ijs en wat een beleving om daar te zijn. Natuurlijk verandert ook deze gletsjer gedurende de tijd en het is dan ook gek om te bedenken dat tot 5 jaar geleden je zelf nog omhoog kon lopen zonder helikopter. Het dal bevond zich toen bij de parkeerplaats waar wij onze auto hebben staan. In zo’n korte periode is de gletsjer al zo erg geslonken. Over 10 jaar (of korter) zijn de hikes volgens de gids zelfs niet meer mogelijk. Dit doet ons beseffen dat we er extra van moeten genieten.

Franz Josefgletsjer
De groep. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Onbeschrijfelijk mooi!

Tijdens onze 3 (!) uur durende wandeling over het spectaculaire ijslandschap hebben we geweldige uitzichten. We lopen door grote indrukwekkende spelonken waar de wanden soms wel 4 meter boven ons uitsteken, spelonken waar we maar net doorheen passen en waar de gids zelfs even zijn rugzak voor af moet doen omdat het anders echt niet past. We betreden een pad die nog maar 4 dagen bestaat en waar de gids nog eventjes met zijn pikhouweel moet graven om ons toegang te geven. Het is bijna niet te beschrijven wat we allemaal zien tijdens deze hike. Geniet dan vooral ook van de foto’s!

Franz Josefgletsjer
Past het of past het niet? Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Even uitrusten. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
De reporters Karin en Ilse. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Na drie uur zijn we weer op de landingsplek van de helikopter en worden we weer beneden afgezet. Daar horen we dat de hikes voor de rest van de dag zijn afgelast (ja je zou het niet zeggen als je de foto’s ziet) dankzij een wolk die in het dorp hangt en we prijzen ons nog maar eens gelukkig dat wij de gletsjer op zijn geweest.

Dit was absoluut een once in a lifetime experience, eentje die kan ons nooit meer afgepakt kan worden!!

Franz Josefgletsjer
De brampons zorgen ervoor dat we niet uitglijden. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

De Franz Josefgletsjer

De twaalf kilometer lange Franz Josefgletsjer ligt in het gelijknamige plaatsje in Nieuw-Zeeland in het Nationaal Park Westland aan de kust. Samen met de Foxgletsjer behoort zij tot het park Te Wahipounamu, een UNESCO natuurerfgoed. De prachtige Franz Josefgletsjer wordt in het algemeen beschouwd als dé parel van de gletsjers aan de westkust van Nieuw-Zeeland en één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden ter wereld.

Bijna nergens anders ter wereld zijn op zo’n geringe hoogte gletsjers te zien. De gletsjer heeft zijn naam te danken aan een Hongaarse ontdekkingsreiziger die de gletsjer in 1864 vernoemde naar de keizer van Oostenrijk-Hongarije. De Franz Josef heeft een sneeuwveld van 20 vierkante kilometer en was één van de weinige gletsjers die nog steeds groeide. Sinds 2010 is de krimping echter begonnen.

Heb je de mogelijkheid te gaan heli-hiken op de Franz josefgletsjer? Pak je kans en ga ervoor!


Kijk hier voor de video van deze geweldige dag!


 

Uitleg over het visum voor Nieuw-Zeeland

Alle reizigers die per vliegtuig of cruiseschip naar Nieuw-Zeeland reizen hebben een visum nodig. Alleen reizigers met een Nieuw-Zeelands of Australisch paspoort worden uitgezonderd. Online een NZeTA aanvragen is de goedkoopste, snelste en eenvoudigste manier om aan de visumplicht te voldoen. Controleer voor het aanvragen of aan alle voorwaarden wordt voldaan, zoals de maximale verblijfsduur van drie maanden.

Een NZeTA is een elektronische reisvergunning (visa waiver) voor Nieuw-Zeeland. De afkorting staat voor “New Zealand electronic Travel Authority”. Wie online een NZeTA aanvraagt, hoeft geen visum in het paspoort te laten aanbrengen bij de ambassade. Een NZeTA wordt na toekenning digitaal aan een paspoort gekoppeld en is vergelijkbaar met het ETA voor Australië en het eTA voor Canada. Waar op deze website wordt gesproken over het visum Nieuw-Zeeland wordt, tenzij anders vermeld, het NZeTA bedoeld.

Visumvoorwaarden en geldigheidstermijn

Om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige online aanvraagprocedure van het NZeTA visum voor Nieuw-Zeeland, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de geldigheidstermijn en de maximale verblijfsduur per reis. Lees hier de voorwaarden van het visum voor Nieuw-Zeeland.

Het visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen

Het aanvragen van een visum voor een vakantie of zakenreis naar Nieuw-Zeeland (het NZeTA) kan volledig online, middels het online aanvraagformulier op deze website. Na het invullen van het aanvraagformulier en het voldoen van de kosten, wordt de aanvraag gekeurd door de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt dit per sms-bericht bevestigd en wordt het visum per e-mail toegestuurd. Het is dan direct te gebruiken.

De totale kosten van een NZeTA, inclusief toeristenbelasting, visumkosten en verwerkingskosten bedragen €39,95 per persoon. Indien gebruik wordt gemaakt van een spoedaanvraag komt daar een toeslag bij van €17,50 per persoon.

 

Visum Nieuw-Zeeland aanvragen

 


Lees hier meer inspirerende wintersport-reisverhalen


Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 


Innsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer


Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer



Start renovatie van belangrijke verkeersader Pfändertunnel

Start renovatie van belangrijke verkeersader Pfändertunnel

Sinds 10 maart 2025 is Asfinag begonnen met de grootschalige renovatie van de Pfändertunnel aan de Rijnvallei-snelweg (A14) in de buurt van Lindau en Bregenz. Deze tunnel is een belangrijke doorgang voor verkeer richting wintersportgebieden zoals Lech, St. Anton, Montafon, Serfaus-Fiss-Ladis en Ischgl. De werkzaamheden, waarvoor 34 miljoen euro wordt...
Lees verder
Meer Nederlanders in de problemen tijdens wintersport

Meer Nederlanders in de problemen tijdens wintersport

Dit seizoen ontving de ANWB Alarmcentrale bijna 13.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is 13% meer dan vorig jaar. De meeste problemen gingen over autopech onderweg, maar ook het aantal blessures op de piste nam flink toe. Meer ongelukken op de piste Ruim 1300 wintersporters meldden zich dit seizoen bij...
Lees verder
14-jarige jongen verleent eerste hulp na ernstig ski-ongeluk

14-jarige jongen verleent eerste hulp na ernstig ski-ongeluk

Een 14-jarige jongen heeft Eerste Hulp aan een zwaargewonde vrouw verleend, nadat hij een ski-ongeluk op een zwarte piste in Oostenrijk veroorzaakte. In het skigebied Bergwelt Hahnenkamm in Höfen (een klein skigebied in de buurt van Reutte) heeft een 14-jarige Duitse jongen zondagmiddag eerste hulp verleend aan een zwaargewonde vrouw...
Lees verder
Vechtpartij tussen Nederlanders en Duitsers in Flachau

Vechtpartij tussen Nederlanders en Duitsers in Flachau

Een skihut in Flachau was zondagavond het toneel van een massale vechtpartij tussen Nederlandse en Duitse vakantiegangers. Zondagavond 9 maart liep een woordenwisseling in een skihut in het Oostenrijkse Flachau compleet uit de hand. Wat begon als een verbale discussie tussen Nederlandse en Duitse vakantiegangers, mondde uit in een massale...
Lees verder
Bijzonder warm in de Alpen. Wat betekent dat voor de pistes?

Bijzonder warm in de Alpen. Wat betekent dat voor de pistes?

Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied heerst er zonnig en warm wintersportweer in de Alpen. Maar blijven de skipistes goed begaanbaar? De komende dagen blijft het in de Alpen overwegend zonnig en helder. Alleen op donderdag trekken  wat meer sluierwolken over, vooral in het oostelijke deel. Overdag en 's nachts liggen...
Lees verder

Ga met 20% last-minute korting wintersporten in Ischgl!

Ga met 20% last-minute korting wintersporten in Ischgl!

Elk jaar ga ik namens Snowrepublic met vrienden wintersporten in het Oostenrijkse Ischgl. Voor ons is het skigebied dat Ischgl koppelt met het Zwitserse Samnaun een van de mooiste van de Alpen. De geweldige sneeuwzekerheid zorgt voor een lekker lang seizoen dat loopt van eind november tot begin mei. Je...
Lees verder
Skiën in Utah: ontdek de beste skigebieden en de 'Greatest Snow on Earth'

Skiën in Utah: ontdek de beste skigebieden en de 'Greatest Snow on Earth'

Droom jij van eindeloze pistes, knisperende poedersneeuw en een winteravontuur buiten de gebaande paden? Dan is het tijd om Utah te ontdekken! Voor veel Nederlandse wintersporters nog onbekend terrein, maar misschien wel dé beste skibestemming ter wereld. Hier vind je niet alleen vijftien waanzinnige resorts met perfect geprepareerde pistes, maar...
Lees verder
Sneeuw, ski’s en sterrenchefs? Wintersport in Gastein is next level!

Sneeuw, ski’s en sterrenchefs? Wintersport in Gastein is next level!

Skiën in Gastein is meer dan alleen strak geprepareerde pistes en adembenemende uitzichten. Hier draait wintersport om beleving, en daar hoort natuurlijk goed eten bij! Terwijl je over de uitgestrekte afdalingen suist, lonkt bovenop de berg al een gezellige berghut waar je wordt verwelkomd met de geuren van versgebakken Kaiserschmarrn...
Lees verder
Skiën in Spanje? Alles wat je moet weten over wintersport in Sierra Nevada!

Skiën in Spanje? Alles wat je moet weten over wintersport in Sierra Nevada!

Skiën in Spanje? Daar denk je misschien niet meteen aan, maar de Sierra Nevada is een skigebied dat je echt zal verrassen. Hier combineer je perfecte sneeuwcondities met een heerlijk zonnig klimaat – en dat op slechts een steenworp afstand van de historische stad Granada. Dat betekent dat je ’s...
Lees verder
Shortski in Spanje: skiën in Sierra Nevada en slenteren door Granada

Shortski in Spanje: skiën in Sierra Nevada en slenteren door Granada

Ben je op zoek naar een leuke en makkelijk bereikbare bestemming voor een paar dagen wintersport? Of wil je naast skiën ook andere leuke dingen doen tijdens je vakantie? Misschien ga je met reisgenoten die helemaal niet zo gek zijn op wintersport, maar wel houden van een mooie bestemming? Dan...
Lees verder

 

Ski amade

Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs

Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer