Heli-hiken op de Franz Josefgletsjer

Een reisverhaal van Karin en Ilse Nijhof

Hiken op een gletsjer stond al lang op de bucketlist van reporters Karin en ondergetekende Ilse. Toen de mogelijkheid zich voordeed om dit te kunnen doen in Nieuw-Zeeland werd deze dan ook met beide handen aangegrepen. En wat was het geweldig!! Afgezet worden met een helikopter om vervolgens uren over het ijzige terrein te lopen. Onder begeleiding van een professionele gids langs spelonken, ijsgrotten en ijspieken. Deze ervaring zal ons nog voor altijd bijblijven!

Franz Josefgletsjer
De helikopter die ons zal vervoeren naar de top, eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Zal het doorgaan?

Het is 7 uur ’s ochtends als ergens in de buurt van de gletsjer een wekker klinkt. Enthousiast worden we wakker, we mogen vandaag de gletsjer op!! Met de weersvoorspelling van gister in ons hoofd openen we de gordijnen van onze campervan. He verdorie, het zou vandaag toch onbewolkt en zonnig zijn bedenken we als we de laaghangende bewolking en mist zien. Mist en bewolking zou betekenen dat de tocht niet doorgaat.

De heli hike is 100% afhankelijk van het weer en deze kan zelfs minuten voor vertrek nog gecanceld worden als het weerbericht er niet goed uitziet

Enigszins teleurgesteld bouwen we de campervan om en pakken we onze spullen. Misschien is het bij het startpunt een stuk beter weer hopen we. En ja hoor, hoe dichter we bij de gletsjer komen en hoe verder we bij het meer vandaan gaan, hoe meer de bewolking wegtrekt! Er komt zelfs blauwe lucht tevoorschijn! Opgewekt vervolgen we onze weg.

Franz Josefgletsjer
De gletsjer vanaf de base. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Het uitzicht op de gletsjer vanuit de helikopter. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Voorbereidingen

Als we aankomen bij de ‘base’ van de door ons gekozen touroperator Franz Josef Glacier Guides is het al lekker druk. We zijn zeker niet de enige die deze dag hebben uitgekozen om de gletsjer op te gaan. Nog even snel betalen (459 NZ dollar p.p, zo’n 270 euro) en dan mogen we door naar stap 1. Op een computerscherm wordt gevraagd naar onze medische condities, ons gewicht wordt opgeschreven en we krijgen een nummer op ons polsbandje. Op naar stap 2, kleren uitzoeken. De touroperator voorziet ons van een waterdichte jas, broek, muts, sokken, stevige stappers, handschoenen en een tasje. Ook krijgen we crampons, dit is een metalen plaat met spikes die je kunt bevestigen aan de schoenen, voor optimale grip op het ijs. Op naar stap 3, een uitgebreide uitleg over de gletsjer en de helikoptertocht erheen. De gids is al boven en zal ons daar opwachten.

En dan is het eindelijk zo ver en gaan we met de groep richting de helikopter.

Franz Josefgletsjer
De gids met zijn pikhouweel. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
De gletsjer. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Helikoptervlucht

Tot ons geluk hebben we ‘maar’ een groepje van 7. De groep wordt in tweeën gesplitst zodat iedereen veilig naar boven kan worden gebracht met de heli. Er vliegen constant helikopters heen en weer om de groepen te vervoeren, de touroperator waar wij mee gaan heeft twee helikopters om iedereen te brengen en te halen. Het helikopterritje duurt niet lang, hooguit tien minuten. Maar het biedt een geweldig uitzicht op de gletsjer! Eenmaal boven wacht daar onze gids, crampons aan en gaan met die banaan!

Franz Josefgletsjer
Ilse doet haar crampons aan. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Dunne spleten. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Grote brokken ijs. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

De hike

Onze gids heeft veel ervaring en vertelt veel over de 12 kilometer lange gletsjer en zijn avonturen. We mogen kiezen of wij een avontuurlijke wandeling willen doen of een gewone, we kiezen natuurlijk voor de eerste. We kijken onze ogen uit. Wat een prachtige natuur, wat een ijs en wat een beleving om daar te zijn. Natuurlijk verandert ook deze gletsjer gedurende de tijd en het is dan ook gek om te bedenken dat tot 5 jaar geleden je zelf nog omhoog kon lopen zonder helikopter. Het dal bevond zich toen bij de parkeerplaats waar wij onze auto hebben staan. In zo’n korte periode is de gletsjer al zo erg geslonken. Over 10 jaar (of korter) zijn de hikes volgens de gids zelfs niet meer mogelijk. Dit doet ons beseffen dat we er extra van moeten genieten.

Franz Josefgletsjer
De groep. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Onbeschrijfelijk mooi!

Tijdens onze 3 (!) uur durende wandeling over het spectaculaire ijslandschap hebben we geweldige uitzichten. We lopen door grote indrukwekkende spelonken waar de wanden soms wel 4 meter boven ons uitsteken, spelonken waar we maar net doorheen passen en waar de gids zelfs even zijn rugzak voor af moet doen omdat het anders echt niet past. We betreden een pad die nog maar 4 dagen bestaat en waar de gids nog eventjes met zijn pikhouweel moet graven om ons toegang te geven. Het is bijna niet te beschrijven wat we allemaal zien tijdens deze hike. Geniet dan vooral ook van de foto’s!

Franz Josefgletsjer
Past het of past het niet? Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
Even uitrusten. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof
Franz Josefgletsjer
De reporters Karin en Ilse. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

Na drie uur zijn we weer op de landingsplek van de helikopter en worden we weer beneden afgezet. Daar horen we dat de hikes voor de rest van de dag zijn afgelast (ja je zou het niet zeggen als je de foto’s ziet) dankzij een wolk die in het dorp hangt en we prijzen ons nog maar eens gelukkig dat wij de gletsjer op zijn geweest.

Dit was absoluut een once in a lifetime experience, eentje die kan ons nooit meer afgepakt kan worden!!

Franz Josefgletsjer
De brampons zorgen ervoor dat we niet uitglijden. Eigen foto Karin en Ilse Nijhof

De Franz Josefgletsjer

De twaakf kilometer lange Franz Josefgletsjer ligt in het gelijknamige plaatsje in Nieuw-Zeeland in het Nationaal Park Westland aan de kust. Samen met de Foxgletsjer behoort zij tot het park Te Wahipounamu, een UNESCO natuurerfgoed. De prachtige Franz Josefgletsjer wordt in het algemeen beschouwd als dé parel van de gletsjers aan de westkust van Nieuw-Zeeland en één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden ter wereld. Bijna nergens anders ter wereld zijn op zo’n geringe hoogte gletsjers te zien. De gletsjer heeft zijn naam te danken aan een Hongaarse ontdekkingsreiziger die de gletsjer in 1864 vernoemde naar de keizer van Oostenrijk-Hongarije. De Franz Josef heeft een sneeuwveld van 20 vierkante kilometer en was één van de weinige gletsjers die nog steeds groeide. Sinds 2010 is de krimping echter begonnen.

Heb je de mogelijkheid te gaan heli-hiken op de Franz josefgletsjer? Pak je kans en ga ervoor!


Kijk hier voor de video van deze geweldige dag!


 

Uitleg over het visum voor Nieuw-Zeeland

Alle reizigers die per vliegtuig of cruiseschip naar Nieuw-Zeeland reizen hebben een visum nodig. Alleen reizigers met een Nieuw-Zeelands of Australisch paspoort worden uitgezonderd. Online een NZeTA aanvragen is de goedkoopste, snelste en eenvoudigste manier om aan de visumplicht te voldoen. Controleer voor het aanvragen of aan alle voorwaarden wordt voldaan, zoals de maximale verblijfsduur van drie maanden.

Een NZeTA is een elektronische reisvergunning (visa waiver) voor Nieuw-Zeeland. De afkorting staat voor “New Zealand electronic Travel Authority”. Wie online een NZeTA aanvraagt, hoeft geen visum in het paspoort te laten aanbrengen bij de ambassade. Een NZeTA wordt na toekenning digitaal aan een paspoort gekoppeld en is vergelijkbaar met het ETA voor Australië en het eTA voor Canada. Waar op deze website wordt gesproken over het visum Nieuw-Zeeland wordt, tenzij anders vermeld, het NZeTA bedoeld.

Visumvoorwaarden en geldigheidstermijn

Om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige online aanvraagprocedure van het NZeTA visum voor Nieuw-Zeeland, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de geldigheidstermijn en de maximale verblijfsduur per reis. Lees hier de voorwaarden van het visum voor Nieuw-Zeeland.

Het visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen

Het aanvragen van een visum voor een vakantie of zakenreis naar Nieuw-Zeeland (het NZeTA) kan volledig online, middels het online aanvraagformulier op deze website. Na het invullen van het aanvraagformulier en het voldoen van de kosten, wordt de aanvraag gekeurd door de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt dit per sms-bericht bevestigd en wordt het visum per e-mail toegestuurd. Het is dan direct te gebruiken.

De totale kosten van een NZeTA, inclusief toeristenbelasting, visumkosten en verwerkingskosten bedragen €39,95 per persoon. Indien gebruik wordt gemaakt van een spoedaanvraag komt daar een toeslag bij van €17,50 per persoon.

 

Visum Nieuw-Zeeland aanvragen

 


Lees hier meer inspirerende wintersport-reisverhalen


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer