In Frankrijk is momenteel de helft van alle skipistes gesloten, aldus Laurent Reynaud van Domaines Skiables. Het gaat om vele duizenden pistes verspreid over het land. Het gaat hierbij vooral om lager gelegen gebieden. Gebrek aan sneeuw is de hoofdoorzaak. Gebrek aan sneeuw betekent dat veel ondernemers in de skigebieden in de problemen komen. Doordat toeristen wegblijven, hebben ze geen inkomsten en moeten ze personeel naar huis sturen.

Hoge temperaturen

,,De temperaturen zijn relatief hoog en daardoor ligt er geen of te weinig sneeuw’’, zegt Laurent Reynaud van Domaines Skiables, de branchevereniging van Franse skibedrijven. In de zuidelijke Alpen en op grote hoogte is de situatie nog redelijk tot goed. Maar op veel andere plekken is er geen sneeuwvlok te zien. In de Vosges, in noordoost-Frankrijk, en in de Jura, bij de grens met Zwitserland, is zelfs minder dan één op de vier pistes open.

,,Half december was het nog echt koud en lag er genoeg sneeuw. Dus het begin van het winterseizoen was goed’’, zegt Reynaud. ,,Maar eind vorige week zijn de temperaturen veranderd. Het werd warmer en er viel veel regen.’’

De verwachting is dat die situatie nog wel enkele dagen voortduurt. Afhankelijk van de weersontwikkelingen en sneeuwval daarna, zal per skioord worden besloten óf en wanneer toeristen weer welkom zijn.

Kunstsneeuw

Door de opwarming van de aarde hebben met name de lager gelegen gebieden steeds vaker te maken met groene pistes. Kunstsneeuw is steeds minder een remedie: het kost veel water en energie en dat is voor velen ongewenst, gezien de klimaatontwikkelingen.

,,Sinds 2015 wordt bij ons bijna elk jaar een nieuw warmterecord gebroken’’, schreef het meteorologisch instituut voor de Franse Alpen afgelopen weekend op de eigen Facebook-pagina. Het zette de cijfers op een rij voor de skigebieden tot 1200 à 1400 meter hoogte. ,,Van de laatste 10 winters waren er slechts twee met een mooie laag sneeuw. Eén winter was er voldoende sneeuw, in de zeven andere winters was er geen of heel weinig sneeuw.’’

Maar toch: meeste gebieden nu te skiën?

Het gaat hierbij met name om lage gelegen Franse gebieden. Toch hebben wij van Snowrepublic het idee dat er in de meeste skioorden nog best te skiën is. Wellicht gooien de hoge temperaturen roet in het eten qua sneeuwcondities, en ziet de omgeving nogal groen, maar valt er over het algemeen wel te wintersporten. Dat is ook wat we zien in onze Facebookgroep Liefde voor Wintersport. Hoe is dat bij jou? Kun jij nog goed skiën deze week?

alpen
Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch Weeronline

Bron: AD, NOS | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer