Schladming-Dachstein is een naam die nog niet bij alle Nederlanders een ‘oh ja’-gevoel oproept. Als je vervolgens zegt: ‘maar ze zijn onderdeel van Ski Amadé’, gaat er al iets vaker een belletje rinkelen. Om meer mensen kennis te laten maken met dit heerlijke skigebied, bezocht ik Schladming-Dachstein in het Openingsweekend van seizoen 2017-2018.

Schladming-Dachstein: 230 kilometer piste en 88 liften

Als je naar de grootte van het gebied kijkt, doet Schladming-Dachstein helemaal niet onder voor andere bekendere gebieden. De vier ‘hoofdbergen’ Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm zijn met elkaar verbonden en daarnaast heb je nog wat losse kleinere gebiedjes. Ook kun je met dezelfde skipas naar de Dachsteingletsjer op een half uurtje rijden.
Om de diversiteit van het gebied te bekijken, kiezen we ervoor elke dag in een ander stuk van het gebied te gaan skiën.

Wat een feest: gisteren is er nog verse sneeuw gevallen!
Wat een feest: gisteren is er nog verse sneeuw gevallen!
Pistekaart van Schladming-Dachstein: flink wat kilometers als je alle bergen naast elkaar bedwingt!
Pistekaart van Schladming-Dachstein: flink wat kilometers als je alle bergen naast elkaar bedwingt!

Planai en Hauser Kaibling

Wanneer je de gondel vanuit het centrum van Schladming neemt, kom je op de Planai. Hierop zijn al tweemaal de wereldkampioenschappen skiën georganiseerd en nog steeds vinden er regelmatig wedstrijden plaats, zoals bijvoorbeeld de Nightrace op 23 januari. De finishlijn ligt dan helemaal onderaan bij het Planaistadion.

Wij hebben hier een perfecte eerste skidag. De sneeuw is fantastisch, het zonnetje breekt door de wolken en het is nog heerlijk rustig. We maken gelijk aardig wat kilometers, al maken we ook tijd voor een koffie op de piste. Lunchen doen we zelfs buiten! Het is wat fris zo in december, maar met het zonnetje (en je handschoenen aan) gaat het prima.

Perfecte eerste dag van het seizoen. Happy!

Persoonlijk hoogtepunt is de zogenoemde Klangpiste. Bovenaan de piste staat een opvallend geel hokje, waarin je je favoriete muziek kunt uitzoeken. Deze klinkt dan hard uit de boxen die langs de piste staan. Skiën op de maat van je eigen nummer, dat is toch geniaal?

Klangpiste in Schladming-Dachstein
Kies je eigen muziek op de ‘Klangpiste’ in Schladming-Dachstein

Vervolgens maken we de overstap naar de Hauser Kaibling. Hier kun je vooral genieten van heerlijk lange pistes, zeker als je de dalafdaling helemaal naar beneden neemt.
Hier is trouwens sinds dit seizoen de AlmArena geopend, een nieuwe après-skitent met een capaciteit van 1500 personen en daarnaast een restaurant.

Het is december, dus de zon gaat vroeg onder
Het is december, dus de zon gaat vroeg onder

Aan het einde van de dag is het tijd voor een biertje. Een must (en ach, je ontkomt er waarschijnlijk sowieso niet aan) is een bezoekje aan Hohenhaus Tenne, onderaan de piste, tegenover de gondel. Met vijf verdiepingen de grootste après-skitent van Europa en dus niet te missen. Proost!

Met de ondergaande zon naar beneden: einde van dag 1 en tijd voor een biertje!
Met de ondergaande zon naar beneden: einde van dag 1 en tijd voor een biertje!

De opening van het seizoen wordt in Schladming groots gevierd. Of nou ja, groots? Zeg maar gewoon gigantisch! In het Planai Stadion is er deze avond de Ski Opening, met beroemde DJ’s als Martin Garrix en Alan Walker, en wel 16.000 bezoekers!
Hoe dat eruit zag? Scroll maar even naar de video onderaan…

Hochwurzen en Reiteralm

De volgende dag verkennen we de andere twee bergen. Je kunt vanuit Schladming op de ski naar Hochwurzen, maar dat betekent best wel wat gondels en dat is in ons geval niet zo handig: we gaan namelijk vroeg ontbijten op de berg! Wij kiezen er dus voor om met de auto richting Reiteralm te gaan.
Ons ontbijt eten we in de Jagastüberl bovenaan de gondel terwijl buiten dikke vlokken sneeuw naar beneden komen. Dat belooft wat.

Ontbijt op de piste! En het sneeuwt, dus we nemen nog een lekker kopje koffie extra voordat we weer gaan!
Ontbijt op de piste! En het sneeuwt, dus we nemen nog een lekker kopje koffie extra voordat we weer gaan

Wanneer het stopt met sneeuwen is er weer een voorzichtig zonnetje te zien en verkennen we de pistes. De Reiteralmberg staat bekend als trainingsberg voor professionele skiërs en dat is te zien. Aan alle kanten stuiven groepjes skiërs ons in moordend tempo voorbij!

Heerlijk, verse sneeuw!
Heerlijk, verse sneeuw!

De berg van Hochwurzen is daarentegen weer meer geliefd bij families, vooral door de overzichtelijkheid en een speciale kinderpiste. Er is trouwens ook een funslope voor snowboarders, dus de hele familie kan er uiteindelijk zijn lol op.

Dit ziet er heel professioneel uit, maar eigenlijk zijn de pistes zo overzichtelijk dat je altijd wel weer terugkomt waar je begonnen bent...
Dit ziet er heel professioneel uit, maar eigenlijk zijn de pistes zo overzichtelijk dat je altijd wel weer terugkomt waar je begonnen bent…

Dachsteingletsjer

De gletsjer van Dachstein ligt op bijna 3000 meter en de dag van tevoren wordt er niet al te best weer voorspeld: mist! ’s Ochtends kijken we uit het raam en zien we dat het inderdaad best mistig is, maar het lijkt of we de zon boven de wolken uit kunnen zien. Op naar de gletsjer dus!

Na een half uurtje rijden komen we bij het dalstation van de gondel naar de gletsjer aan en is het inderdaad schitterend weer geworden. Snel naar boven en naast de heerlijke pistes genieten van de hoogste hangbrug van Oostenrijk, de ’trap naar het niets’ en het IJspaleis. Ik vond het er zo leuk, dat ik over deze geweldige dag op de gletsjer een apart verslag schreef: Een dagje naar de Dachsteingletsjer.

Auf geht's!
Auf geht’s!

Ikzelf bezocht Schladming-Dachstein tijdens het Openingsweekend van 1 tot 3 december 2017. Wil je weten hoe mijn weekend eruit zag? Bekijk dan onderstaande video!

Voor meer informatie of om te boeken kijk je op de site van Schladming-Dachstein of van Planai. Schladming-Dachstein is onderdeel van Ski Amadé.

Test, test, 1, 2, 3: de Blueprint Snow Goggle

Tijdens mijn tripje mocht ik een sneeuwbril van onze partner Blueprint Eyewear testen. Het werd de Platinum X. Als ik de bril uit de doos haal is de eerste indruk: wow, die is wel een stukje groter dan mijn huidige bril! Al snel blijkt dat dat heerlijk is: de bril sluit zowel aan de bovenkant als de zijkanten goed aan op mijn helm, dus geen koude randjes. Ook heb je hierdoor een onwijs goed zicht, omdat je nergens tegen het montuur zit te kijken.

Sowieso is het zicht bijzonder goed. Op deze bril zit standaard de Platinum-lens, die vooral geschikt is voor zonnige of lichtbewolkte dagen. Je kunt de lens heel gemakkelijk vervangen, doordat ‘ie met een magneetsysteem aan het frame vast zit. Lenzen in diverse kleuren voor verschillende weersomstandigheden zijn los te koop.

En zo staat 'ie: de Platinum X Snow Google van Blueprint Eyewear
En zo staat ‘ie: de Platinum X Snow Google van Blueprint Eyewear

Meer informatie of bestellen? Check de site van Blueprint Eyewear.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer