Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Heerlijk wintersportweer, maar komt er nog sneeuw?

Door Patricia Christiani

Het is al een behoorlijk aantal dagen heerlijk zonnig weer in de Alpen. Wat doet dat met de sneeuw die er ligt en valt er binnenkort nog verse sneeuw bij? En komt er nog sneeuw voor de lager gelegen skigebieden zoals het populaire Winterberg? Want daar wordt gesmacht naar sneeuw óf kou, zodat er bij gesneeuwd kan worden. 

Vandaag tot en met het weekend

Voorlopig laten de weerkaarten geen sneeuw van betekenis zien. Gisteren viel er in de Alpen weer een klein beetje sneeuw hier en daar, maar om grote hoeveelheden ging dit niet. Vandaag start de dag op de meeste plaatsen zonnig waarbij er in sommige dalen (hardnekkige) hochnebel voor zal komen. De 0-gradengrens gaat vandaag richting de 2400-3000 meter in het westen en 2000-2200 meter in het oosten. Vooral in het westen is de lucht droog waardoor de sneeuw zich over het algemeen goed zal houden. Er staat weinig wind en in de loop van de dag neemt de bewolking toe vanuit het noorden. In het westen zal er nog wat ruimte voor de zon zijn, maar in het oosten valt er boven de 800 tot 1400 meter een klein beetje sneeuw.

Morgen begint de dag bewolkt en loopt de temperatuur op. De 0-gradengrens ligt morgen tussen de 3000 tot 3200 meter. Mede dankzij de föhn zal de wind op de bergtoppen weer wat toenemen met windstoten tussen de 40 en 60 km/h. In de avond nadert een koufront de Alpen vanuit het westen. Deze brengt in de avond en nacht enige neerslag in de Franse en Zwitserse Alpen. Dankzij het koufront zakt de sneeuwvalgrens weer waardoor boven de 1000 à 1200 meter de neerslag in de vorm van sneeuw zal vallen. Deze neerslag zal vrijdag in de (noord)westelijke Alpen blijven hangen als een nieuw hogedrukgebied weer aan kracht zal winnen. De meeste sneeuw wordt in het (noord)westen van de Alpen verwacht: 5 tot 10 centimeter. In het weekend nemen hogedrukgebieden de regie weer over en wordt het wederom kaiserwetter.

wintersportweer
Een paar wolkjes, maar vooral zon op de Nordseite in Fiss. foto: Webcam Serfaus Fiss Ladis.at 8 januari 2020

Te warm voor kunstsneeuw

Het huidige weer, dat al een tijdje aanhoudt, is slecht nieuws voor lager gelegen gebieden zoals Winterberg. Dit gebied is nooit sneeuwzeker, daarom hebben ze zich de afgelopen jaren toegelegd op het produceren van kunstsneeuw. Deze winter is het echter steeds te warm geweest, waardoor de kanonnen weinig hebben kunnen draaien. Met als gevolg slechts een enkele piste die geopend kan worden.

wintersportweer
In Winterberg smachten ze naar kou of sneeuw van betekenis. Foto: webcam Skiliftkarussel, 8 januari 2020

Koude krachtige poolwervel

Het standvastige weer van dit moment wordt mede veroorzaakt door een ijskoude krachtige poolwervel in de stratosfeer. Weet je nog ons artikel met uitleg over SSW (Sudden Stratospheric Warming)? Nu is eigenlijk het tegenovergestelde aan de hand. De poolwervel is enorm krachtig en heeft de laagste temperaturen sinds 40 jaar. Het gevolg hiervan is een groot hardnekkig lage drukgebied boven de Noordpool. Die zorgt ervoor dat de kou richting Amerika stroomt en wij juist in een zachte en nu ook droge luchtstroming zitten. In het zuiden van Europa ligt namelijk juist een hoge drukgebied, dat ervoor zorgt dat storingen noordelijker van ons langstrekken.

De enorme koude lucht in de stratosfeer levert overigens wel mooie plaatjes op aarde op:

Bronnen: Severe Weather Europe, Alpenweerman

Hoofdfoto: Theo Schut

Lees ook:

Sudden Stratospheric Warming: komt er een koude periode aan?

Kaiserwetter domineert komende week de pistes van het skigebied Silvretta Montafon

Kaiserwetter voor kerstvakantiegangers

(Visited 425 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer