Na de heftige storm met windstoten tot 200 kilometer per uur staat er vandaag opnieuw een heftige dag op het programma. Die combinatie maakt dat men zich in de Alpen grote zorgen maakt. Zorgen om de verwachte overvloedige regenval, sneeuwval, opnieuw veel wind én een zeer hoge kans op lawine’s, met name in de Franse Alpen.


Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en meedoen aan win-acties? Kijk dan op onze Facebookpagina of volg ons op onze Twitter pagina. Natuurlijk zitten we ook op Instagram, volg ons daar ook.


Updates 5 januari:

Update 10.48: Sölden / Soelden / Solden Het gebied wacht op nieuws of de wegen weer open gaan de komende uren. Helicopters cirkelen non stop rond boven het gebied. Vanwege de opklaringen gaan mensen mogelijk toch weer op pad maar situatie is uiterst verraderlijk door de hoeveelheden sneeuw die gevallen zijn. Lees meer over de situatie in Sölden.

Updates 4 januari:

Update 16.59: zojuist is bekend geworden dat er wegen in en rond Sölden zullen worden afgesloten als gevolg van lawinegevaar. Het gaat om de weg tussen Obergurgl en Southern. Ook de Bundesstraße B186 tussen Sölden en Längenfeld gaat vanaf 18.30 uur dicht. In Sölden ligt ook al ontzettend veel sneeuw:

Solden bedolven onder de sneeuw. Foto via Michael Fochtberger via Facebook

Update 16.32: er is vanmiddag een dode gevallen bij een lawine in Ischgl.

Update 15.15: in Oostenrijk zijn ook meerdere wegen afgesloten, bijvoorbeeld de B188 in Paznaun, de Reschenstrasse B180 naar Nauders.

Update 15.07: Inmiddels regent het in steeds meer van de skigebieden en slaat de dooi toe. In het Kleinwalsertal (Oostenrijk) regent het tot op 2.000 meter

Regen in het Kleinwalsertal (Foto door @HansTerBraak via Twitter)

Update 13.56: de weg tussen Moutiers en Val Thorens is inmiddels weer open. De weg tussen Taninges en Les Gets (Avoriaz) blijft nog 48 uur gesloten. Om Avoriaz te bereiken moet je via Thonon rijden.

Updates vanmorgen:

In Tignes is het momenteel verboden je accommodatie te verlaten, rond te rijden of rond te lopen in Tignes tot nader order. Aanbevolen wordt om de radioberichten te volgen.

Volger van SnowRepublic op Twitter, Chris, stuurde ons vanmorgen deze foto van geparkeerde auto’s in Val Claret (Tignes), nabij de lift Tichot. Het zal je auto maar zijn….

Zojuist zagen we dit filmpje van een lawine die live gefilmd werd in Val d’Isère (bron: @skiinstructors via Twitter)

Update 11.25: volger Chris stuurde zojuist deze foto’s die hij tijdens een klein ommetje in Tignes (Val Claret) maakte. Ongelofelijk wat een sneeuw. Het gebied blijft vandaag de hele dag gesloten

Ook in Val Thorens ligt er gigantisch veel sneeuw getuige deze foto. Daar is de situatie echter iets minder precair.

zorgen
Zicht vanuit de accommodatie van Dariel Burdass (@Dariel_Burdass via Twitter)

Zorgen om verwachte regen en sneeuw

Vandaag gaat het overvloedig regenen en sneeuwen in de Alpen. Dit wordt veroorzaakt door een nieuwe warmtefront. Met de sterk stijgende sneeuwgrens, tot boven de 2200 meter, zal het in veel skigebieden zeer nat gaan worden. Boven de sneeuwgrens gaat logischerwijze sneeuw vallen. Niet zo’n beetje ook: er kan wel tot een meter sneeuw bij komen. Door een opnieuw sterke wind kan dit zorgen voor grote sneeuwophopingen.

In Oostenrijk wordt al gewaarschuwd voor overstromingsgevaar

De overvloedige regen, vermeerderd met smeltwater, kan voor wateroverlast in de skigebieden gaan zorgen. Net als in Nederland is de waterstand op veel plekken nu al erg hoog en daar komt dus alleen maar meer water bij. In Oostenrijk wordt al gewaarschuwd voor overstromingsgevaar.

Muur van sneeuw in Oisans, Frankrijk op 1200 meter hoogte (credits: @MeteoGrenoble38 via Twitter)

De zuidkant van de Alpen komt er wellicht nog het beste vanaf, want daar daalt de sneeuwgrens waardoor er in plaats van regen sneeuw naar beneden valt. In die gebieden en andere gebieden waar het wel sneeuwt kan er met gemak nog twee meter vallen, bovenop de hoeveelheid die er op sommige plekken al ligt.

Zorgen om sneeuwval
Cumulatieve sneeuwval tot en met vrijdagmiddag (Bron: Alpenweerman/WX Charts.eu)

In Val d’Isère is de route naar Bourg Saint Maurice gesloten door sneeuw en grote kans op lawines, getuige deze foto van vanmorgen:

zorgen
Foto van vanmorgen van de weg tussen Val d’Isere en Bourg Saint Maurice (@RomuDansLaRadio via Twitter)
Zorgen.
Zo veel sneeuw ligt er na de lawine in Fornet, Val d’Isere. Zo hoog als de bus….(bron: @weathertoski via Tiwitter)

Opnieuw stormachtig

Vandaag zal er opnieuw een storm opsteken in de Alpen. Gelukkig niet zo heftig als gisteren, maar nog steeds met forse windstoten. Dit zal opnieuw voor gesloten liften zorgen. Als je in een lift stapt die wel draait, dan loop je nog grote risico’s.

De inzittenden van een skilift moesten op grote hoogte twee uur wachten op hulp, terwijl de storm rond hun gondel raasde

Dat bleek gisteren in Kitzbühel waar een lift door een windvlaag vast kwam te zitten. De inzittenden moesten op grote hoogte twee uur wachten op hulp, terwijl de storm rond hun gondel raasde.

Gisteren maakte de Zwitserse Meteo dienst dit indrukwekkende filmpje van de orkaan die overtrok:

En dit filmpje, geschoten in Gaschurn (Montafon) laat zien hoe doodeng de storm kan zijn. Angstige momenten voor deze wintersporters (bron: Aktuelles Wetterwarnung Osterreich via Facebook)

Er is inmiddels een nieuw filmpje opgedoken waarin iets meer duidelijkheid wordt gegeven hoe het met die wintersporters die in die schommelende lift zaten, is vergaan. De redding is aanstaande. (Bron: Sabrina Kessler via Aktuelle Wettterwarnungen Osterreich op Facebook)

Zorgen om zeer precaire lawinesituatie

Doordat de sneeuw zich mede door de sterke wind slecht kan hechten aan onderliggende lagen sneeuw is de cohesie van de sneeuwlagen minimaal. Boven de sneeuwgrens – op sommige gebieden zelfs boven de 2500 meter – geldt dan ook waarschuwing 5 van 5. Dat houdt in: ga er niet heen. Ook niet op de pistes; blijf gewoon thuis. Dat lawines zelfs ook in het dorp kunnen komen bleek gisteren na een lawine tussen Val d’Isère en Fornet:

Grote zorgen om situatie in de Alpen
Lawine die over de weg heen kwam tussen Val d’I sere en Fornet. De weg was urenlang gesloten. (credits: @Valdisere via Twitter)

Dat betekent dat het een zeer penibele situatie is en je sowieso niet off piste moet gaan

Door de regen in lagere gebieden zal de sneeuw zeer zwaar gaan worden en zal er grote kans zijn op glijdende delen sneeuw. Een kleine belasting door skiers kan al grote gevolgen hebben: lawines. Een zeer precaire situatie dus. Op de delen onder de sneeuwgrens geldt waarschuwing 4 van 5. Dat betekent dat het een zeer penibele situatie is en je sowieso niet off piste moet gaan. Ook niet op het randje net naast de piste. Gisteren nog kwam in Val Venosta (Zuid-Tirol) een moeder met haar 11-jarige kind om het leven door een lawine.

Bekijk ook het uitgebreide weerbericht op de website van onze weerpartner.


Lees hier alles over het weer en de sneeuw in de winter


(Visited 6.040 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.


 

één reactie op “Grote zorgen om situatie in de Alpen”

  • A. De Vries
    4 januari 2018 at 11:52

    Gelukkig ga je vrijwillig op wintersport! Eigen risico!

Comments are closed.