Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Er werd dit weekend al voor gewaarschuwd: door de langdurige droogte bestaat het gevaar voor bosbranden in Tirol, zelfs in de winter. In Pinswang (district Reutte, vlakbij Slot Neuschwanstein) brak afgelopen zaterdag een grote bosbrand uit. De brand is inmiddels onder controle, maar de nabluswerkzaamheden duren nog zeker tot dinsdag. De vlammen zouden op sommige plaatsen steeds weer oplaaien en vele hectare bos is al aangetast. Door de harde wind s’nachts werd het vuur bovendien steeds weer aangewakkerd.

Brand in de buurt van Neuschwanstein

De brand brak zaterdagmiddag uit door een onbekende oorzaak. “We hebben een zichtbare vlamvorming van 300 meter. Het is ook moeilijk in te schatten of we de brand snel onder controle krijgen”, zegt brandweerinspecteur Konrad Müller tegen ORF Tirol. Hij ging er niet vanuit dat er zondag nog “Brand Aus” gegeven kon worden. Vijf blushelikopters zijn sinds zondagochtend in actie boven het gebied en er zijn zo’n 150 brandweerlieden ingezet.  De brandweerkorpsen uit het naburige Beieren kregen hulp van de brandweerkorpsen Füssen en Schwengau. Zaterdag moest een van rookvergiftiging verdachte brandweerman worden opgenomen in het districtsziekenhuis van Reutte. 

Onder controle

De brand brak uit nabij de Duitse staatsgrens ten noordoosten van Unterpinswang. Het bluswerk verliep moeizaam omdat de brand woedde in het steile en rotsachtige terrein. Toen de avond viel, moesten de bluswerkzaamheden worden gestaakt. “Het was een enge nacht. Zelfs voor ‘oude rotten’ was het een griezelig gezicht”, zegt de inspecteur van de stadsbrandweer. De wind wakkerde de nesten van sintels steeds weer aan, de vlammen laaiden op en verspreidden zich verder.

De brand is inmiddels onder controle. De wortels van de bomen branden momenteel nog wel, zegt Angelo Schädle, commandant van de vrijwillige brandweer in Pinswang. “De brandweerlieden moeten daarom met de hand de grond openhakken en de brand blussen.” Dat gebeurt momenteel op verschillende punten van boven naar beneden, zodat de hulpdiensten zich een weg naar beneden kunnen banen, aldus de brandweercommandant.

Droogte

Door de langdurige droogte (het is al een week of 3 droog in Tirol) waarschuwden de autoriteiten al voor bosbranden. Doordat de zon continu op de droge takken staat te branden, kan er gemakkelijk brand ontstaan. “Er is momenteel een hoog risico op bosbranden en daar moeten mensen zich van bewust zijn. Een bosbrand van deze omvang vormt een groot risico voor de hulpdiensten”, zegt Müller. En roept daarmee de bevolking op om de waarschuwingen voor bosbranden serieus te nemen.

Bronnen: Tiroler Tageszeitung, Tirol ORF | Hoofdfoto: Pexels.com


Anderen lazen ook:

(Visited 306 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer