Een drama en een nachtmerrie. In het Oostenrijkse Hochoetz is dinsdagochtend een gondel van de Acherkogelbahn neergestort. Daarbij zijn vier Denen zwaargewond geraakt. Een boom zou op een steunkabel zijn gevallen, waardoor de gondel naar beneden stortte.

Zoals de politie aan de “Krone” bevestigde, zat een gezin – een vader met zijn dochter en zoon en een oom – bij het ongeval in de gondel. Alle vier de inzittenden raakten ernstig gewond; het leven van één persoon is in gevaar.

Gondel uit ankerplaats gescheurd door boom

Het verschrikkelijke incident vond dinsdag kort voor 10.30 uur plaats. Volgens de huidige stand van het onderzoek viel er een boom rechtstreeks op de gondel. “Het werd waarschijnlijk zo zwaar getroffen dat het uit zijn ankerplaats werd getild en viel”, legt Michael Haid van de politie Imst uit. Het is onduidelijk waarom de boom viel. “Het waaide in ieder geval niet”, aldus de functionaris. Het was nog onduidelijk vanaf welke hoogte de gondel viel.

Bij de crash raakten alle vier de inzittenden ernstig gewond; één persoon verkeerde vanaf de middag in levensgevaar. De gewonden zijn per helikopter naar de kliniek in Innsbruck en naar het ziekenhuis in Zams gevlogen.

Andere mensen die zich op het moment van het ongeluk in de skilift bevonden, zijn met luidsprekers op de hoogte gebracht van het ongeluk. Zij zijn na het ongeluk naar de top van de berg of naar het dal gebracht.

Moeilijke reddingsoperatie

Direct na het ongeval werd een grote operatie gestart. “Het is daar heel moeilijk terrein. De operatie was behoorlijk lastig”, aldus een woordvoerder van de bergbaan. Aan het begin van de reddingsoperatie was er sprake van dichte mist, wat vooral voor de helikopterbemanningen voor grote uitdagingen zorgde.

Redding met een touw vanuit de heli was aanvankelijk niet mogelijk omdat door de ‘downwash’ van de helikopter (de wind die door de rotorbladen naar beneden werd geduwd) het risico bestond dat er nog meer bomen op de slachtoffers op de grond zouden kunnen vallen. Deze bomen werden vervolgens gekapt, zodat de medische noodhelikopter “Martin 8” kon beginnen met het redden van de slachtoffers met behulp van een kabellier. In totaal waren er vier medische noodhelikopters en de politieheli die bergredders naar de plaats van het ongeval brachten, in actie.

Onderzoek

De politie, het Openbaar Ministerie en de verantwoordelijke kabelbaanautoriteit zijn een onderzoek gestart naar het exacte verloop van het ongeval. De Acherkogelbahn is vanwege het incident tijdelijk buiten gebruik. Michaela Burger van Bergbahnen Hochoetz zegt dat het een “dramatisch” ongeval is waarbij verschillende bomen in het kabelbaantraject vielen. Het is feitelijk “hoogst onwaarschijnlijk” dat er in zo’n geval een gondel zou neerstorten. “Deskundigen moeten duidelijk maken hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zei ze, eraan toevoegend dat het er niet veel wind stond.

Bronnen: Krone.at, Oe24.at | Hoofdfoto ter illustratie Saskia Smulders

Anderen lazen ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer