Britse Post Office vergeleek 25 Europese ski resorts

Door: Ilse Nijhof

S

ki resorts en hun prijzen, het blijft altijd een veelbesproken item. Over het algemeen is de indruk dan ook dat wintersport duur is. Toch zit er verschil in de prijzen. In het ene resort leg je al snel een tientje neer voor een drankje, in het andere resort betaal je minder dan vijf euro. Je kunt het zo goedkoop (en zo duur) maken als je zelf wilt. Gezinnen die deze winter een skivakantie plannen, vinden de goedkoopste prijzen in Bansko.

25 onderzochte skigebieden

Aldus het laatste rapport van de Post Office Travel Money Family Ski Resort. Opgesteld in samenwerking met de grootste skitouroperator van het Verenigd Koninkrijk, Crystal Ski Holidays. Er werden 25 Europese skigebieden onderzocht, 9 hiervan waren voor het eerst aan de beurt. Uit het rapport is gebleken dat sommige resorts ten opzichte van vorig jaar hun prijzen hebben verlaagd. Met het Bulgaarse resort als winnaar.

Opvallende uitkomsten

Naast deze uitkomst werden er nog drie interessante conclusies gedaan.

  • Italië staat met vier plekken in de top vijf van het rapport. Dankzij de gezinsvriendelijke resorts en het gevarieerde aanbod is het echt een familiebestemming. Hiermee overtreft het de andere Alpenlanden.
  • In zes van de populairste Europese resorts zijn de prijzen gedaald. In Grindelwald (Zwitserland) en Kranskja Gora (Slovenie) zijn de prijzen echter met 11% gestegen.
  • Geen van de zeven onderzochte Franse skigebieden heeft de top 10 gehaald.

Wat is onderzocht?

Het rapport heeft de kosten vergeleken van zes dagen skihuur, skipassen en skiles. Om een realistisch beeld te geven komen daar nog lunch (hoofdgerecht en dessert) en drankjes voor twee volwassenen en twee kinderen voor hetzelfde aantal dagen bij. Al deze kosten zijn gebaseerd op de prijzen in het middenseizoen, de ski’s en schoenen op instapniveau.

Italiaanse resorts overheersen de top vijf

Met €1755 voor een gezin van vier berekend over een week is Bansko goedkoper dan de winnaar van vorig jaar Bardonecchia, waar je nu 1860€ neerlegt. Dit komt doordat de prijzen in het Bulgaarse resort met 0.3% gedaald, in tegenstelling tot het Italiaanse resort waar ze met 9.8% zijn gestegen. Wel is Italië is dit jaar het meest voordelige land als het gaat om de ruime keuze aan goedkope skigebieden die het biedt. Zij staan met vier plekken in de top vijf. Bardonecchia bezit alsnog de tweede plek op de ranglijst. Gevolgd door Sestriere (€1979) Pass Tonale (€1991) en Claviere (€2018). Op plaats 10 vind je een ander Italiaans gebied, namelijk La Thuile (€2380).

Geen Franse resorts in top tien

Het Oostenrijkse skigebied Ellmau vind je met €2131 terug op de zevende plek in de lijst, gevolgd door Rauris (ook Oostenrijks) met €2229. Plek negen wordt bezet door Arinsal, Andorra (€2259). Opvallend is dat Franse skigebieden in de lijst ontbreken. Wel staat Morzine €2396 op de elfde plek. In dit resort zijn de prijzen met maar liefst vier procent gedaald. Tignes was met €2922 het duurst van de zeven onderzochte Franse resorts.

Verdere opvallende statistieken

In zes resorts zijn de prijzen dit seizoen gedaald.
1. Ruka, Finland -4,3%
2. Morzine, Frankrijk -4,0%
3. Les Deux Alpes, Frankrijk -2,2%
4. Saas Fee, Zwitserland -0,8%
5. Cervinia, Italië -0,3%
6. Bansko, Bulgarije -0,3%

Opvallend is dat in Grindelwald de prijs met 11% is gestegen en het Sloveense Kransjka Gora een prijsstijging heeft van maar liefst 11.8%. Het Sloveense skigebied stond in 2016 nog op de eerste plek. Reden voor de prijsstijging is waarschijnlijk de gestegen kosten voor collegegeld nadat de skischool uren zijn uitgebreid van twee naar drie uren. De duurste skigebieden bleken Kitzbühel in Tirol (3232 euro) en Saas Fee in Zwitserland (3330 euro). De prijzen zijn bijna het dubbele van die in Bansko. Wel mis ik een aantal gebieden in het rapport, zoals Sankt Anton, Zermatt en Val d’isere die vorig jaar nog tot de allerduurste resorts werden bekroond.

Het volledige rapport met de 25 skigebieden vind je hier. Let op, de prijzen worden getoond in Britse ponden.

Bron: Post Office & Planetski
Foto: Pixabay


Meer artikelen van onze reporters lees je hier


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer