Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Met de vroege sneeuwval, die zo rond 17 september al begon, lijkt de winter op de hoogste toppen al lekker vroeg begonnen. En dat is goed nieuws voor de gletsjers, die na een warm voorjaar en hete zomer wel wat koelte konden gebruiken. En de vroege winterprik zorgt ervoor dat de gletsjers van Sölden, Zermatt en Passo dello Stelvio vroeger of opnieuw geopend zijn.

Sneeuw en kou

Onze eigen Alpenweerman voorspelde al dat de kou nog even zou blijven. Het zou zelfs kunnen dat er vanaf woensdag 28 september weer wat winterse neerslag gaat vallen. Hoe orkaan Fiona hier invloed op heeft, kun je hier nog even teruglezen. En dat is prima nieuws voor de gletsjers, waarvan er deze zomer veel eerder noodgedwongen moesten sluiten door de slechte condities..

Sölden

De Rettenbachgletsjer van Sölden is sinds afgelopen vrijdag weer geopend. Een week eerder dan gepland, door de vroege sneeuw en koude inval. De temperaturen zijn al dusdanig laag dat de sneeuwkanonnen ’s nachts hun werk goed kunnen doen met een fijne laag sneeuw tot gevolg. Heel veel valt er nog niet te skiën, maar alle beetjes helpen?

Zermatt

Ook in Zermatt (Matterhorn) had de gletsjers flink te lijden onder de klimaatverandering. Zoveel zelfs, dat ook dit zomerskigebied de deuren moest sluiten doordat het ijs teveel gesmolen was. De recente koude inval zorgt er ook hier voor dat er weer geskied kan worden. Het snowpark is nog wel even gesloten.

Passo dello Stelvio

Nog één van de zomerskigebieden waar de gletsjer het deze zomer te zwaar had is het Italiaanse Passo dello Stelvio. Maar ook hier doet de vroege winterse prik haar werk, waardoor het skigebied sinds afgelopen week weer open kon. Ook hier kun je geen eindeloze kilometers maken, er zijn slechts enkele liften geopend van 8.00 uur-13.30 uur. Men waarschuwt daarbij ook voorzichtig te zijn en niet buiten gemarkeerd gebied te komen. Daar kan het gevaarlijk zijn door scheuren in de gletsjer.

Op 2 november sluit dit zomerskigebied haar deuren weer, omdat dit gebied alleen in de zomer geopend is: in de winter ligt er teveel sneeuw op de pas en is het gebied onbereikbaar.

Dachstein blijft gesloten

Zoals we onlangs al meldden, blijft de gletsjer van Dachstein wel deze hele winter gesloten. De vroege sneeuwval en koude komt voor deze gletsjer helaas dus te laat.

Hoofdfoto: © Pascal Gertschen, Zermatt Tourismus, Zermatt.ch


Andere lazen ook:

(Visited 184 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer