Er zijn heel veel ski’s op de markt, letterlijk in allerlei soorten en maten. Allemaal zijn ze wel geschikt voor iemand. Maar welke past nou het beste bij jou?

Wat voor skiër ben jij?

Door een goed beeld te hebben van jezelf als skiër, kan je al een heleboel ski’s uitsluiten. Dat plaatje bestaat uit een paar onderdelen: je postuur, je skiniveau, je skistijl, je bochtvoorkeuren en de omstandigheden die je vooral skiet.

Je postuur

Hoe lang en zwaar je bent is van invloed op een ski. Jouw massa veroorzaakt namelijk de krachten op die ski. Een te zachte ski met een te grote skiër erop kan snel instabiel voelen. Een lichtgewicht skiër op een veel te directe lat kan voelen als ‘onhandelbaar’.

Je skiniveau

Een beginnende skiër heeft nog niet altijd de juiste balans en techniek en maakt hier en daar nog wel eens een onhandige beweging. Die wil dan een wat meer meegaande ski dan een technisch zeer vaardige skiër. Die wil meestal iets dat wat hogere snelheden aankan, wat directer is, en wat meer stabiliteit en vertrouwen geeft. 

Voor de vraag welke ski bij je past, zijn deze niveaus van toepassing:

Beginner: kan gecontroleerd bochten maken op blauwe pistes in goede omstandigheden. Skiet nog wel eens in ploeg, zeker als de omstandigheden minder zijn. Voor dit niveau zou ik nog geen ski’s kopen.

Gevorderd: kan parallel skiën op blauwe en rode pistes. Zwart of lastige omstandigheden lukken ook wel, maar dan is het meer overleven.

Ver gevorderd: kan vlot en vloeiend parallel skiën op alle pistes en gecontroleerd in buckels en lastige omstandigheden. 

Echt goed: kan efficiënt en snel skiën met veel controle, in alle omstandigheden en op alle pistes. Kan echt lastig terrein goed skiën en past de stijl aan aan de omstandigheden. 

Je skistijl

Je skistijl zegt wat over hoe jij skiën benadert. Ben je mooie tochten aan het maken, aan het genieten van de uitzichten, het gezelschap, en van een hapje en een drankje op de berg? Of ben jij die skiër die het echt beleeft als sport, die technisch perfect wil skiën om gecontroleerd zo hard mogelijk te gaan of het moeilijkste terrein te skiën? Of misschien ben jij meer van de jumps, 360s, butters en zie jij de hele berg als een grote speeltuin? Meestal kan je skistijl omschrijven als ‘cruisen’, ‘krachtig en sportief’, of als ‘speels’. 

Je bochtvoorkeur

Wat voor bochten je het liefst skiet valt uiteen in twee aspecten: bochtgrootte en bochtstijl. De bochtgrootte gaat over hoe lang je voorkeursbocht is (kort, middellang of lang). Dat heeft niet zo veel te maken met de letterlijke meters die je bocht lang is, maar met de bochtfrequentie. Ben jij zo iemand die kort achter elkaar zijn bochten maakt? Tsjak-tsjak-tsjak-tsjak. Of net iets rustiger: kant-en-druk, kant-en-druk, kant-en-druk. Of misschien heel erg laaaaaaaaaaaaaaaang, en weer laaaaaaaaaaaaaaaaang?

Het tweede aspect is de bochtstijl. Slip jij je bocht vooral, of snij jij je bochten voor het grootste deel? Dit is belangrijk om eerlijk over te zijn, want er zijn ski’s die heel goed carven, maar helemaal niet lekker slippen en andersom. 

Omstandigheden

Tot slot zijn er natuurlijk de omstandigheden waarin je vooral skiet. Ski je vooral op harde, misschien wel ijzige pistes, dan wil je misschien wat meer grip. Of ski je juist veel in papsneeuw? Of moet een ski alles kunnen? Ik verklap alvast: er zijn veel ski’s die met alles kunnen omgaan. Ik heb alleen nog nooit een ski gevonden die met alle omstandigheden even goed kan omgaan. 

Keuzes, keuzes

Wat voor skiër jij bent zorgt er al voor dat een heleboel ski’s niet in aanmerking komen. Van de ski’s die wél bij je passen, moet je dan vooral keuzes maken in wat die ski niet zo goed kan. Dus welke eigenschap je het minder erg vindt dat de ski daar minder goed in is. Bepalen wat daarin de prioriteiten zijn kan alleen jijzelf. 

Als jij ervoor zorgt dat je kan uitleggen wat voor skiër jij bent (gebaseerd op bovenstaande aspecten) en wat jij belangrijk vindt dat een ski goed kan, dan kan een goede skispecialist een goed advies geven. 


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer