Partner van Snowrepublic | Podobrace.nlPodobrace

Het klinkt als een modern sprookje. Afkomstig uit Ghana, waar zijn oma voor hem en negen andere kleinkinderen moest zorgen. Een hard leven in een land waar het nooit veel kouder wordt dan 20 graden Celsius. Op zijn achtste verhuist hij samen met zijn moeder naar Nederland, op zoek naar een beter leven. Hij komt in Amsterdam terecht. In de Bijlmer om precies te zijn.

Sprinter naar voorbeeld van zijn leraar

Akwasi heeft het geluk dat hij op zijn school Sammy Monsels ontmoet, die in 1972 en 1976 als sprinter meedoet aan de Olympische Zomerspelen. Monsels ziet wel wat in die jonge, snelle Ghanees en besluit hem te trainen.

Eerst mist hij op een haar na de finales van de 60 en 100 meter op de Nederlandse Indoor Jeugdkampioenschappen, maar dat maakt alleen maar dat hij harder gaat trainen. Met succes, want kort daarna wordt hij Nederlands Kampioen op de 200 meter bij de junioren.

Akwasi Frimpong, Ghanees met Nederlandse vlag op zijn slee
Akwasi Frimpong, Ghanees met Nederlandse vlag op zijn slee

Illegale status zorgt voor problemen

Helaas is Akwasi nog steeds illegaal in Nederland, en kan daardoor niet meedoen aan internationale wedstrijden buiten Nederland. Ondanks dat springt hij in het oog bij het Johan Cruyff College, wordt toegelaten en wint de International Student of the Year Award.

Johan Cruyff himself lost dit probleem op door doodleuk naar Nederland te vliegen en de prijs uit te reiken

De bedoeling is dat deze in Barcelona aan hem uitgereikt zal worden, maar gezien zijn illegale status is hij bang om het land te verlaten. Johan Cruyff himself lost dit probleem op door doodleuk naar Nederland te vliegen en de prijs uit te reiken.

Nederlandse nationaliteit opent deuren

Uiteindelijk krijgt de dan 22-jarige Frimpong in 2008 de Nederlandse nationaliteit, mag in Amerika gaan studeren en hoopt zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Helaas lukt het hem door een blessure niet om zich te kwalificeren en in de voetsporen van zijn jeugdcoach te treden.

Hij is dan al halverwege de twintig, een leeftijd die voor Olympische Spelen-begrippen al bijna bejaard is. Hij is bang dat zijn tijd voorbij is.

Frimpong in actie met skeleton
Frimpong in actie met skeleton

Nieuwe kans in het Nederlandse bobsleeteam

Maar er gloort hoop: het Nederlandse bobsleeteam staat voor de deur. Zij zoeken een ‘brakeman’, oftewel een deelnemer aan het team die de slee remt waar nodig. Hij bleek talent te hebben en liep op schema om toegelaten te worden in het Nederlandse bobsleeteam. Helaas lukte het hem net niet om snel genoeg up to speed te zijn en miste ook de Winterspelen van Sotsji.

Skeleton als nieuwe sport

Nu Frimpong op een haar na al een Zomerspelen én een Winterspelen aan zijn neus voorbij zag gaan, kwam er een nieuwe uitdaging op zijn pad; Skeleton! Natuurlijk was hij als atleet helemaal nieuw in deze sport en richtte zich in eerste instantie op de Olympische Spelen van 2022. Hij bleek echter talent te hebben. Dat betekent dat hij, aan de vooravond van de Olympische Spelen 2018 in Pyeongchang, klaar is voor zijn kwalificatiewedstrijd.

de eerste donkere atleet in de geschiedenis zijn die deelneemt aan skeleton

Wanneer hij mag deelnemen in Pyeongchang, zal hij de eerste donkere atleet in de geschiedenis zijn die deelneemt aan skeleton.

Akwasi Frimpong
Akwasi Frimpong

Kwalificatie binnen nu en een paar weken

De top 60 van de wereld mag naar de Olympische Spelen. Op dit moment staat Frimpong nog 95ste van de wereld, maar er komen nog wedstrijden aan. Half januari dient hij dus nog aardig wat plaatsen op te schuiven. Als het hem lukt zich te kwalificeren, zal Frimpong uitkomen voor Ghana. Al prijkt er op zijn slee ook de Nederlandse vlag, aangezien hij naast de Ghanese nationaliteit ook de Nederlandse heeft.

Wij gunnen het Akwasi van harte en duimen onze duimen blauw de komende weken. Zet ‘m op!

Bekijk hier Akwasi in actie.

Ook was hij kortgeleden te zien in RTL Boulevard, waarin hij meer vertelt over zijn weg naar de Spelen.

Meer weten over Akwasi Frimpong? Bekijk dan zijn website.

Bronnen: The Olympians en De Telegraaf
Foto’s: Akwasi Frimpong

Snowrepublic reis-partner - Voigt Travel
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here