Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een gezegende Driekoningen

Door Pauline van der Waal | fan van Oostenrijk

In Nederland is Driekoningen niet veel meer dan de datum dat je je kerstboom aan de straat gezet moet hebben, maar in andere landen is dit een belangrijke dag. Zo ook in Oostenrijk, waar het overigens Epiphany wordt genoemd. Heb je je altijd al afgevraagd wat C+M+B op de deurpost van een Oostenrijks huis betekent? Hier is eindelijk het bevrijdende antwoord! 

6 januari: Driekoningen

Op 6 januari viert men in Oostenrijk dat de drie wijzen uit het Oosten (u kent ze wel, die met de wierook, mirre en goud) de ster zagen die hen naar het kindeke Jezus leidde. De namen van deze drie wijzen waren Caspar, Melchior en Balthasar. Hiermee zijn de letters overigens maar ten dele verklaard, want eigenlijk staan ze voor ‘Christus Mansionem Benedicat’, dat betekent ‘Christus zegene dit huis’. De plusjes tussen de cijfers en letters staan voor het kruisteken.

Krijt tegen het kwaad

De drie letters en daarbij het jaartal worden op de deurpost geschreven nadat het huis met wijwater is gezegend. Door het opschrift hopen de bewoners het kwaad letterlijk buiten de deur te houden. De tekst blijft dan ook minimaal staan tot aan Pinksteren, maar in veel gevallen gaat het pas van de deur af bij de volgende Driekoningen.

Is dit hele gekrijt je nog nooit opgevallen? Kijk dan de eerstvolgende keer dat je in Oostenrijk een huis, restaurant of berghut binnengaat maar eens naar de bovenkant van de deur, gegarandeerd dat je de zegening ziet!


Recept Kaiserschmarrn - Snowrepublic
Bekijk hier het eenvoudige recept voor Kaiserschmarrn

PS: dit is niet het enige waar je bij Driekoningen in Oostenrijk aan denkt, ook vindt dan het traditionele Driekoningen-schansspringen in Bischofshofen plaats!


Foto: olphna.org/epiphany-house-blessing

(Visited 15.786 times, 11 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer