Een gezegende Driekoningen

Door Pauline van der Waal | fan van Oostenrijk

In Nederland is Driekoningen niet veel meer dan de datum dat je je kerstboom aan de straat gezet moet hebben, maar in andere landen is dit een belangrijke dag. Zo ook in Oostenrijk, waar het overigens Epiphany wordt genoemd. Heb je je altijd al afgevraagd wat C+M+B op de deurpost van een Oostenrijks huis betekent? Hier is eindelijk het bevrijdende antwoord!

6 januari: Driekoningen

Op 6 januari viert men in Oostenrijk dat de drie wijzen uit het Oosten (u kent ze wel, die met de wierook, mirre en goud) de ster zagen die hen naar het kindeke Jezus leidde. De namen van deze drie wijzen waren Caspar, Melchior en Balthasar. Hiermee zijn de letters overigens maar ten dele verklaard, want eigenlijk staan ze voor ‘Christus Mansionem Benedicat’, dat betekent ‘Christus zegene dit huis’. De plusjes tussen de cijfers en letters staan voor het kruisteken.

Krijt tegen het kwaad

De drie letters en daarbij het jaartal worden op de deurpost geschreven nadat het huis met wijwater is gezegend. Door het opschrift hopen de bewoners het kwaad letterlijk buiten de deur te houden. De tekst blijft dan ook minimaal staan tot aan Pinksteren, maar in veel gevallen gaat het pas van de deur af bij de volgende Driekoningen.

Is dit hele gekrijt je nog nooit opgevallen? Kijk dan de eerstvolgende keer dat je in Oostenrijk een huis, restaurant of berghut binnengaat maar eens naar de bovenkant van de deur, gegarandeerd dat je de zegening ziet!


Recept Kaiserschmarrn - Snowrepublic
Bekijk hier het eenvoudige recept voor Kaiserschmarrn

PS: dit is niet het enige waar je bij Driekoningen in Oostenrijk aan denkt, ook vindt dan het traditionele Driekoningen-schansspringen in Bischofshofen plaats!


Foto: olphna.org/epiphany-house-blessing

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer