Een gezegende Driekoningen

Door Pauline van der Waal | fan van Oostenrijk

In Nederland is Driekoningen niet veel meer dan de datum dat je je kerstboom aan de straat gezet moet hebben, maar in andere landen is dit een belangrijke dag. Zo ook in Oostenrijk, waar het overigens Epiphany wordt genoemd. Heb je je altijd al afgevraagd wat C+M+B op de deurpost van een Oostenrijks huis betekent? Hier is eindelijk het bevrijdende antwoord!

6 januari: Driekoningen

Op 6 januari viert men in Oostenrijk dat de drie wijzen uit het Oosten (u kent ze wel, die met de wierook, mirre en goud) de ster zagen die hen naar het kindeke Jezus leidde. De namen van deze drie wijzen waren Caspar, Melchior en Balthasar. Hiermee zijn de letters overigens maar ten dele verklaard, want eigenlijk staan ze voor ‘Christus Mansionem Benedicat’, dat betekent ‘Christus zegene dit huis’. De plusjes tussen de cijfers en letters staan voor het kruisteken.

Krijt tegen het kwaad

De drie letters en daarbij het jaartal worden op de deurpost geschreven nadat het huis met wijwater is gezegend. Door het opschrift hopen de bewoners het kwaad letterlijk buiten de deur te houden. De tekst blijft dan ook minimaal staan tot aan Pinksteren, maar in veel gevallen gaat het pas van de deur af bij de volgende Driekoningen.

Is dit hele gekrijt je nog nooit opgevallen? Kijk dan de eerstvolgende keer dat je in Oostenrijk een huis, restaurant of berghut binnengaat maar eens naar de bovenkant van de deur, gegarandeerd dat je de zegening ziet!


Recept Kaiserschmarrn - Snowrepublic
Bekijk hier het eenvoudige recept voor Kaiserschmarrn

PS: dit is niet het enige waar je bij Driekoningen in Oostenrijk aan denkt, ook vindt dan het traditionele Driekoningen-schansspringen in Bischofshofen plaats!


Foto: olphna.org/epiphany-house-blessing

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer