advertentie

In Nederland is Driekoningen niet veel meer dan de datum dat je je kerstboom aan de straat gezet moet hebben, maar in andere landen is dit een belangrijke dag. Zo ook in Oostenrijk, waar het overigens Epiphany wordt genoemd.
Heb je je altijd al afgevraagd wat C+M+B op de deurpost van een Oostenrijks huis betekent? Hier is het antwoord!

6 januari: Driekoningen

Op 6 januari viert men in Oostenrijk dat de drie wijzen uit het Oosten (u kent ze wel, die met de wierook, mirre en goud) de ster zagen die hen naar het kindeke Jezus leidde. De namen van deze drie wijzen waren Caspar, Melchior en Balthasar.
Hiermee zijn de letters overigens maar ten dele verklaard, want eigenlijk staan ze voor ‘Christus Mansionem Benedicat’, dat betekent ‘Christus zegene dit huis’. De plusjes tussen de cijfers en letters staan voor het kruisteken.

Krijt tegen het kwaad

De drie letters en daarbij het jaartal worden op de deurpost geschreven nadat het huis met wijwater is gezegend. Door het opschrift hopen de bewoners het kwaad letterlijk buiten de deur te houden. De tekst blijft dan ook minimaal staan tot aan Pinksteren, maar in veel gevallen gaat het pas van de deur af bij de volgende Driekoningen.

Is dit hele gekrijt je nog nooit opgevallen? Kijk dan de eerstvolgende keer dat je in Oostenrijk een huis, restaurant of berghut binnengaat maar eens naar de bovenkant van de deur, gegarandeerd dat je de zegening ziet!

PS: dit is niet het enige waar je bij Driekoningen in Oostenrijk aan denkt, ook vindt dan het traditionele Driekoningen-schansspringen in Bischofshofen plaats!

Foto: http://olphna.org/epiphany-house-blessing


Winter in Karinthië: actief en sfeervol

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here