Het is bijna lente als we in de auto stappen voor een roadtrip van ruim twee weken door Zwitserland. Deze trip stond al een aantal keren eerder op onze reisagenda, maar corona gooide roet in het eten. Een paar weken geleden stond ik in Scandinavië voor het eerst sinds twee jaar weer op de ski’s. Dat was wel weer even wennen, maar ik had het gevoel snel weer terug en je merkt dat skiën net is als fietsen, je verleert het niet.

In de komende weken zullen we in vijftien dagen vijf skigebieden aandoen. Vier skigebieden, Crans-Montana, Nendaz, Leukerbad en Aletsch Arena, in het kanton Wallis. De reis zal worden afgesloten in Andermatt, in het kanton Uri.

Vooral in de ochtend liggen de pistes er prima bij
Genieten van de zon in een van de vele berghutten

Na een soepele autoreis van zo’n 8,5 uur (we wonen vlakbij de Nederlands-Duitse grens) arriveren we bij ons hotel. Onderweg zagen we alleen op de allerhoogste toppen wat sneeuw. Die sneeuw had een licht oranje tint door de grote hoeveelheden saharastof die afgelopen week over Europa was uitgestrooid. Gelukkig zien we hier in het dorp dat de bergen nog goed besneeuwd zijn. We kijken uit naar morgen, onze eerste ski-dag. Eerst maar eens de auto uitpakken en het dorpje Crans verkennen.

in de ochtend zijn de pistes lekker geprepareerd en vrijwel leeg.

Dit is een skidorp zoals je ze veel tegenkomt in de Zwitserse Alpen. Tientallen jaren geleden gebouwd – de jaren zestig, zeventig en tachtig waren de hoogtijdagen – om de eerste grote toestroom van vermogende Europese wintersporters te vermaken. Dat zie je nog steeds terug in de vele winkels van luxe kleding- en horlogemerken. Gelukkig vonden we ook nog een leuk terras waar de zon ons nog een uurtje verwarmde. De Fendant, bekende droge witte wijn uit de regio, smaakte ons prima.

Crans-Montana ligt op zo’n 2,5 uur rijden van het vliegveld van Genève. Je kunt Crans-Montana goed bereiken met de trein. Die stopt in Sierre, waarvandaan je de tandradbaan neemt die je in het wintersportdorp afzet. De dichtstbijzijnde luchthaven is Genève op 180 km afstand.

Dit is een echt Zwitsers skiparadijs met ruim 140 kilometer aan piste met een waanzinnig uitzicht op bergtoppen van de Matterhorn tot aan de Mont Blanc. Crans-Montana is een geweldige bestemming voor een heerlijke wintersport. Het dorp ligt op 1500 meter en bestaat eigenlijk uit twee aan elkaar gegroeide dorpen: Crans-sur-Sierre en Montana.

Zo hoort dat: 300 dagen zon per jaar!

Crans-Montana ligt op een zonneplateau, gericht op het zuiden. De mensen die hier wonen zeggen dat dit het mooiste deel van Zwitserland is met gemiddeld 300 dagen zonneschijn per jaar. Crans is het luxere deel van het ski-oord en Montana het ‘helende’ deel. Vroeger stonden hier de klinieken waar men naar toe ging om te herstellen van luchtwegaandoeningen. De extreem zuivere lucht zou een helende werking hebben.

Het skidorp floreerde in de jaren 1960 tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw. De eerste buitenlandse toeristen werden overigens al verwelkomd rond 1890. Hier waart historie en dat voel je. Veel hotels en gebouwen uit de zestiger- en zeventiger jaren staan er nog steeds. Enigszins gedateerd, maar over het algemeen goed onderhouden. Vanzelfsprekend wordt er ook veel nieuw gebouwd op deze historische wintersportgrond.

Er wordt vooral geïnvesteerd in luxere, grote appartementen. Ook ideaal voor Nederlanders en Belgen die met hun gezin op wintersport gaan.

Wij verbleven in de Alaia Lodge, een hotel waar met name snowboarders van in de twintig bivakkeren. Elke ochtend serveren ze een uitgebreid ontbijt en ’s avonds kun je dineren in het bijbehorende restaurant of de Italiaan onder het hotel. Op de bovenste etage heb je nog net uitzicht op de meesterlijk mooie en bekende bergen als de Matterhorn en de Mont Blanc.

Vanaf het hotel is het zo’n tien minuten lopen tot aan de gondel die je naar het bergstation met de prachtige naam Cry d’Er brengt. Een mooi uitgangspunt voor een dag skiën. Jongere wintersporters kunnen zich hier uitleven in het uitgestrekte Snowpark van Alaia.

Het skigebied ligt tussen de 600 en 3000 meter. Bekijk hier de exacte ligging en de pistes.

Het skigebied loopt tot aan de gletsjer Plaine Morte op 3000 meter boven zeeniveau. Ons favoriete plekje van het skigebied. Een grote en snelle gondel brengt je naar dit geweldige uitzichtpunt en het startpunt van de mooiste afdaling van Crans-Montana. Vlak boven de boomgrens liggen er prachtige, brede en goed onderhouden pistes, waardoor beginners hier perfect kunnen oefenen. Natuurlijk zijn deze pistes ook heerlijk om ontspannen te kunnen carven. Rondom Crans-Montana kun je ook mooi wandelen en langlaufen.

Après Ski Hotspot Zerodix

Neem je de afdaling aan de linkerkant dan kom je bij de après ski hotspot van Crans Montana, en onze favoriet: Zerodix. Genoemd naar het netnummer van een grote stad in Zuid-Holland en zoals je begrijpt wordt deze gerund door Nederlanders. Ook lekker om zelfs in Zwitserland bitterballen te proeven bij een witbiertje of een glas Zwitserse witte wijn.

We waren drie dagen in Crans-Montana, waardoor we het skigebied uitgebreid hebben kunnen verkennen. Crans en Montana, de dorpjes, hebben we niet goed kunnen bekijken. Wel hebben we gezien dat er veel winkels met dure merken en een aantal uiterst luxe hotels zijn. Daarnaast domineert het grote casino van Crans Montana, prominent gelegen achter de ijsbaan in het centrum, het straatbeeld.

365 dagen per jaar geopend, met dynamische skipasprijzen

De skiliften van Crans-Montana-Aminona zijn nu 365 dagen per jaar geopend. Om dit te vieren is een jaarpas verkrijgbaar voor het bijpassende tarief van CHF 365,-. Wil je hier gebruik van maken? Koop dan je pas aan het begin van een actieperiode. Zorg dat je op tijd bent, want elke periode zijn er slechts een beperkt aantal passen voor deze prijs. Zijn die uitverkocht, dan stijgt de prijs. Kinderen tot negen jaar krijgen een gratis skipas.

Het skigebied is overigens geopend van mid-november tot mid-april. Met name de maanden juni tot en met oktober zijn populair bij wandelaars en fietsers/mountainbikers.

Crans-Montana-Aminona (CMA) werkt met dynamische prijzen. Een beetje zoals je kent van luchtvaartmaatschappijen. Wanneer je je vakantie ruim van tevoren boekt, kun je voor een super mooie prijs op reis. Zeker wanneer je buiten het hoogseizoen gaat. Zo kost een dagskipas aan de kassa CHF 89,-, maar als je een gunstige datum kiest en vooraf boekt, kun je al voor CHF 15,- een hele dag de piste op! Zwitserland duur? Dat valt dus soms best wel mee.

Meer informatie over Crans Montana lees je op crans-montana.ch/en/