Een heel bijzondere reddingsactie van de Zwitserse reddingsdienst. Twee vrouwen raakten gewond tijdens het wandelen in Flims (Zwitserland) maar konden door het slechte weer niet gered worden met de helikopter. Ook de reddingslee kon niet uitrukken vanwege te weinig sneeuw. Maar als een geluk bij een ongeluk bevonden de vrouwen zich na hun val onder een gondel. Door ze in de gondel te hijsen, konden ze toch gered worden.

Gewond

Twee jonge vrouwen liepen zaterdagmiddag laat van de piste onder het tussenstation Scansinas in het skigebied in Flims in Zwitserland. In het steile terrein gleden ze uit en vielen ongeveer 15 meter over een richel.

Een van de twee vrouwen liep bij de val lichte verwondingen op en de andere matige verwondingen. De gealarmeerde pistepatrouille kon bij de twee slachtoffers komen, maar het was niet mogelijk om ze met de reddingslee te vervoeren vanwege het gebrek aan sneeuw. Maar ook de opgeroepen helikopter kon door de dichte mist niet naar de plaats van het ongeval vliegen. Het weer bleef ook slecht, dus redding met de helikopter was sowieso geen optie.

Via de gondel gered

Toch hadden de vrouwen en de reddingsdienst een geluk bij een ongeluk. Omdat de plaats van het ongeval direct onder de gondel lag, kozen de betrokkenen voor een onconventionele methode: de reddingswerkers trokken de meest gewonde vrouw met een katrolblok omhoog naar de gondel. Ze werd vervolgens via de gondel naar een hut naar het dal vervoerd en van daaruit naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Training

De bergredders van de Zwitserse Alpenclub SAC komen altijd in actie wanneer redding vanuit de lucht niet mogelijk is of de reddingsmissie ondersteuning nodig heeft op moeilijk terrein. Om de samenwerking bij calamiteiten goed te laten verlopen, trainen de reddingsspecialisten en de bergredders van Rega regelmatig samen. Voor hun missies worden de bergredders van overal in Zwitserland opgeroepen door het Rega Operations Center. De reddingsspecialisten zijn opgeleid door Alpine Rescue Switzerland (ARS), een gezamenlijke stichting van Rega en de Swiss Alpine Club SAC.

Bron: Rega | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer