advertentie
Ski Safari

De poging van Joost Vandendries uit Belgie om het wereldrecord speedskiën van Jan Farrell te verbeteren is helaas niet gelukt. Joost bleef steken op 89,02 km/u. Dit is overigens wel een Belgisch record. Er was wel meer te vieren want in de switch (achterwaarts skiën) werden er maar liefst 2 wereldrecords gevestigd. Verder nog het wereldrecord monoski speed en snowboard speed. Alles natuurlijk indoor.

De condities

Joost Vandendries zijn wereldrecord poging
Joost tijdens zijn run

De 104,956 km/u die de Brit Jan Farrell neergezet heeft in de Snowhall te  Amnéville (Noord-Frankrijk) in 2015, blijft dus nog even staan. De hellingsgraad van deze Franse indoorpiste komt dan wel overeen met de XL piste van Snow Valley, maar het verschil zit hem in de lengte. Jan kon in 2015 rekenen op een 280m langere piste dan Joost vandaag. Zelfs met dezelfde lengte van de skipiste is er natuurlijk geen garantie tot succes. Sneeuwkwaliteit, luchtvochtigheid, preparatie van de ski’s, enzovoorts luisteren dusdanig nauw dat het scherpe record niet zo maar uit de boeken is.

Wereldrecord SWITCH voor Katrien Aerts

Katrien Aerts ging volledig achterwaarts tegen een snelheid van 68,42 km/u de helling af. Goed voor het allereerste wereldrecord ooit gevestigd op een indoorpiste in switch.
Katrien Aarts wereldrecordhouder switch
Katrien Aarts wereldrecordhouder switch

‘Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van een Wereldrecord, het snelheidsrecord achteruit skiën op een indoorpiste (bij de dames). Het is natuurlijk niet zoals een record op de 100m sprint, maar een wereldrecord is een wereldrecord. Al wie wil, mag proberen het te verbreken. Op maandag had ik al enkele trainingsruns gedaan, toen heb ik wat geëxperimenteerd, met materiaal, kleding, houdingen, wax,… Maandag kwam ik al aan zo’n 63km/h. Mijn doel voor de definitieve pogingen was 65 km/h te halen.’

Katrien tijdens wereldrecord poging
Katrien tijdens haar recordpoging

Katrien Aerts (Geel, 15 maart 1976) is een Belgisch freestyleskiester. In 2008 werd ze vierde op het Open Amerikaanse Kampioenschap Slopestyle. Daarna volgde in 2011 de derde plaats in de FIS Wereldbeker Halfpipe-wedstrijd in het Oostenrijkse Kreischberg en vijfde over het seizoen. 8ste op de FIS Wereld kampioenschappen Halfpipe en derde op de Europese open kampioenschappen Halfpipe. Dat jaar werd ze ook zevende in de Winter X Games Europe Superpipe. 2012: werd Katrien tiende over heel het seizoen van de FIS Wereldbeker Halfpipe en ook achtste in de Winter X Games Europe Superpipe.  2013: Op de FIS Wereldbeker Halfpipe achtste in de eindstand, 13de op de FIS Wereldkampioenschappen Halfpipe in de kwalificaties en 15de in het WK Slopestyle eveneens in de kwalificaties. In 2014 nam ze deel aan de Olympische Winterspelen in Sochi in de discipline halfpipe skiën die toen voor het eerst op het programma stond. Ze eindigde op de 17de plaats. Na haar laatste deelname aan een Wereldkampioenschap freestyle skiën in 2015 in Kreischberg, waar ze een 7de plaats veroverde, kondigde Aerts haar pensioen als topsportster aan. Ze legt sindsdien de focus op freeride skiën. Katrien Aerts is veelvoudig Belgisch Kampioene freestyle, freeride en skicross.

Bezoek hier Katrien haar website

Wereldrecord twee, drie en vier

recordpoging van Mathieu
recordpoging van Mathieu

2: Mathieu Verlinden, Belgisch kampioen freeride en freestyle, heeft eveneens een eerste snelste tijd in het achteruit skiën neergezet. Zijn snelheid bedroeg 71,37 km/u. First World Record Indoor Speedski in Switch (MEN)! Wij feliciteren Mathieu met zijn vers behaalde titel.

 

 

recordpoging van Mathieu
recordpoging van Mathieu

3: Rupert Cawte uit het Verenigd Koninkrijk, verbeterde het wereldrecord Indoor SpeedSnowboarder van zijn landgenoot Jamie Barrow. Rupert moest sneller afdalen dan 69,40 km/u en dit lukte hem ruim met een uiteindelijke snelheid van 72,07 km/u. Ook Rupert natuurlijk van harte gefeliciteerd!

 

 

Maxime tijdens zijn recordpoging
Maxime tijdens zijn recordpoging

4: De laatste skiër van de dag was de Zwitser Maxime Riviera. Hij mag zich de snelste Monoskiër Indoor ter wereld noemen. Maxime behaalde een snelheid van 74,59km/u met de voetjes strak naast elkaar. Chapeau Maxime!

Bewaren

Bewaren

advertentie
Magische winterreizen naar IJsland