Sneeuwkanonnen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de Europese skigebieden. Dat geldt ook voor de Franse skipistes, hoewel die in veel gevallen hoger liggen dan die van bijvoorbeeld Oostenrijk. Maar er is nu een Frans gebied dat tegen deze trend in gaat. In het zuiden van Frankrijk, in het departement Drôme, zullen geen sneeuwkanonnen meer worden gebruikt. Dit betekent dat de natuur voortaan bepaalt of de pistes groen of wit zullen zijn.

Zo zien we de pistes toch het liefst! Foto: Edwin Hagenouw

Sneeuwkanonnen slecht voor het milieu

Het departementsbestuur heeft deze beslissing genomen vanwege de opwarming van de aarde, waardoor er in laaggelegen skigebieden vaak te weinig sneeuw ligt. De klimaatveranderingen gaan sneller dan de sneeuwkanonnen kunnen bijbenen. Het maken van technische sneeuw is ook nog eens slecht voor het milieu en kost veel geld, terwijl het volgens het bestuur slechts uitstel van executie is.

In La Clusaz wilde de gemeente bijvoorbeeld vorig jaar bomen kappen en een groot waterbassin aanleggen om van daaruit de sneeuwkanonnen te bevoorraden, maar de rechter heeft hier een streep door gezet. De economische belangen van de skipistes wogen niet zwaarder dan de bescherming van de natuur, oordeelde de rechter. Ook hebben milieuactivisten dit jaar actie gevoerd in verschillende gebieden.

Sneeuwkanon aan het werk

Zeker dit jaar veel gebrek aan sneeuw

Drôme is het eerste Franse departement dat officieel heeft besloten om geen sneeuwkanonnen meer in te zetten, maar in veel andere skigebieden wordt er ook gedebatteerd over de gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers bevestigen namelijk dat de klimaatveranderingen volop gaande zijn.

In december van vorig jaar moest de helft van alle Franse skipistes sluiten vanwege gebrek aan sneeuw, en was dat ook het geval in Zwitserland. En in januari van dit jaar werden onderstaande twee legendarische foto’s van het Chartreuse gebergte gepost: spierwit in januari 2022 en helemaal groen in januari 2023.

Groen of wit bepaalt wat je gaat doen

Drôme heeft daarom het vakantieaanbod aangepast. Ligt er geen sneeuw, dan ga je niet skiën, maar wandelen, fietsen, boogschieten, karten of golfen. Ook leuk, alleen even omschakelen als je op skiën had gerekend… We zijn benieuwd of andere (grotere) gebieden gaan volgen!

Bron: AD Foto’s: Pixabay tenzij anders vermeld

LEES OOK:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer