Het was de gedroomde locatie voor de winterspelen van 2026, en ik had het zelf ook wel leuk gevonden: de Olympische Spelen in Oostenrijk en in het bijzonder in Innsbruck. Toch heeft een landelijk referendum anders besloten.

Heel Oostenrijk naar de stembus

Op zondag 15 oktober werd er in Oostenrijk een referendum gehouden, waarbij de vraag werd gesteld of het land de Olympische Spelen van 2026 zou moeten hosten. Innsbruck was in 1964 en 1976 ook gastland en het Olympisch Comité vond het wel weer eens tijd worden.
Er lagen ook al concrete plannen hoe de Spelen georganiseerd moesten worden. De investering zou ‘slechts’ 1,17 miljard zijn, aangezien Innsbruck geen nieuwe infrastructuur, sportlocaties of hotels zou hoeven bouwen. Ook een Olympisch Dorp zou er niet komen.

Ondanks dit alles sprak de Oostenrijkse bevolking zich toch uit tegen de organisatie. De uiteindelijke uitslag is 53,35% tegen en 46,65% voor, waarmee het een definitieve ‘nee’ wordt.
Uit onderstaand overzicht blijkt duidelijk dat Tirol en Innsbruck grote invloed hebben gehad op de einduitslag.

Bron: Tiroler Tageszeitung
Bron: Tiroler Tageszeitung

Organiseren van Olympische Spelen steeds minder gewild

Ondanks dat het misschien een tegenvaller is, is Oostenrijk geen uitzondering op de regel. Het organiseren van een mega-evenement als dit kost ontzettend veel geld en staat daarom voor veel landen niet bovenaan de wishlist.
Zo trokken Boedapest, Hamburg en Rome zich al terug voor de Zomerspelen van 2024 en Stockholm, Lviv, Krakau en Oslo voor de Winterspelen van 2022.

Wie dan wel?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de komende twee Winterspelen in Azië (Pyeongchang en Peking). Voor de Spelen in 2026 wordt er nu nog gekeken naar Sion (Zwitserland) en Calgary (Canada), maar ook Almaty (Kazachstan), Sapporo (Japan) en Erzurum (Turkije) zouden een optie kunnen zijn. We gaan het zien!

Bron:
Tiroler Tageszeitung
NOS

Foto: Pixabay

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer