Het was de gedroomde locatie voor de winterspelen van 2026, en ik had het zelf ook wel leuk gevonden: de Olympische Spelen in Oostenrijk en in het bijzonder in Innsbruck. Toch heeft een landelijk referendum anders besloten.

Heel Oostenrijk naar de stembus

Op zondag 15 oktober werd er in Oostenrijk een referendum gehouden, waarbij de vraag werd gesteld of het land de Olympische Spelen van 2026 zou moeten hosten. Innsbruck was in 1964 en 1976 ook gastland en het Olympisch Comité vond het wel weer eens tijd worden.
Er lagen ook al concrete plannen hoe de Spelen georganiseerd moesten worden. De investering zou ‘slechts’ 1,17 miljard zijn, aangezien Innsbruck geen nieuwe infrastructuur, sportlocaties of hotels zou hoeven bouwen. Ook een Olympisch Dorp zou er niet komen.

Ondanks dit alles sprak de Oostenrijkse bevolking zich toch uit tegen de organisatie. De uiteindelijke uitslag is 53,35% tegen en 46,65% voor, waarmee het een definitieve ‘nee’ wordt.
Uit onderstaand overzicht blijkt duidelijk dat Tirol en Innsbruck grote invloed hebben gehad op de einduitslag.

Bron: Tiroler Tageszeitung
Bron: Tiroler Tageszeitung

Organiseren van Olympische Spelen steeds minder gewild

Ondanks dat het misschien een tegenvaller is, is Oostenrijk geen uitzondering op de regel. Het organiseren van een mega-evenement als dit kost ontzettend veel geld en staat daarom voor veel landen niet bovenaan de wishlist.
Zo trokken Boedapest, Hamburg en Rome zich al terug voor de Zomerspelen van 2024 en Stockholm, Lviv, Krakau en Oslo voor de Winterspelen van 2022.

Wie dan wel?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de komende twee Winterspelen in Azië (Pyeongchang en Peking). Voor de Spelen in 2026 wordt er nu nog gekeken naar Sion (Zwitserland) en Calgary (Canada), maar ook Almaty (Kazachstan), Sapporo (Japan) en Erzurum (Turkije) zouden een optie kunnen zijn. We gaan het zien!

Bron:
Tiroler Tageszeitung
NOS

Foto: Pixabay

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer