Het was de gedroomde locatie voor de winterspelen van 2026, en ik had het zelf ook wel leuk gevonden: de Olympische Spelen in Oostenrijk en in het bijzonder in Innsbruck. Toch heeft een landelijk referendum anders besloten.

Heel Oostenrijk naar de stembus

Op zondag 15 oktober werd er in Oostenrijk een referendum gehouden, waarbij de vraag werd gesteld of het land de Olympische Spelen van 2026 zou moeten hosten. Innsbruck was in 1964 en 1976 ook gastland en het Olympisch Comité vond het wel weer eens tijd worden.
Er lagen ook al concrete plannen hoe de Spelen georganiseerd moesten worden. De investering zou ‘slechts’ 1,17 miljard zijn, aangezien Innsbruck geen nieuwe infrastructuur, sportlocaties of hotels zou hoeven bouwen. Ook een Olympisch Dorp zou er niet komen.

Ondanks dit alles sprak de Oostenrijkse bevolking zich toch uit tegen de organisatie. De uiteindelijke uitslag is 53,35% tegen en 46,65% voor, waarmee het een definitieve ‘nee’ wordt.
Uit onderstaand overzicht blijkt duidelijk dat Tirol en Innsbruck grote invloed hebben gehad op de einduitslag.

Bron: Tiroler Tageszeitung
Bron: Tiroler Tageszeitung

Organiseren van Olympische Spelen steeds minder gewild

Ondanks dat het misschien een tegenvaller is, is Oostenrijk geen uitzondering op de regel. Het organiseren van een mega-evenement als dit kost ontzettend veel geld en staat daarom voor veel landen niet bovenaan de wishlist.
Zo trokken Boedapest, Hamburg en Rome zich al terug voor de Zomerspelen van 2024 en Stockholm, Lviv, Krakau en Oslo voor de Winterspelen van 2022.

Wie dan wel?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de komende twee Winterspelen in Azië (Pyeongchang en Peking). Voor de Spelen in 2026 wordt er nu nog gekeken naar Sion (Zwitserland) en Calgary (Canada), maar ook Almaty (Kazachstan), Sapporo (Japan) en Erzurum (Turkije) zouden een optie kunnen zijn. We gaan het zien!

Bron:
Tiroler Tageszeitung
NOS

Foto: Pixabay

(Visited 399 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.