Oud & Nieuw in de Italiaanse sneeuw

Door Thiery Thielemans

Zoals overal wordt Oud & Nieuw ook in de Italiaanse sneeuw uitgebreid gevierd. De Italianen drinken echter geen champagne tijdens de jaarwisseling en er staan ook geen oliebollen op tafel zoals bij ons. De Italianen vieren hun capodanno (komst van het nieuwe jaar) geheel op hun eigen feestelijke manier!

Italiaanse
Capodanno 2019 © Pixabay

#1# GÉÉN CHAMPAGNE, WEL BUBBELS

Bij een Italiaanse start van het nieuwe jaar hoort geen champagne. Bubbels zijn er echter wel, in overvloed. De Italianen luiden het nieuwe jaar in met een fijne prosecco.

#2# VARKENSPOOT, VARKENSWORST OF ZEEPALING

Een gevulde varkenspoot, in Italië bekend als Zampone, is hèt nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw. ook staat er op deze laatste avond van het jaar cotechino (varkensworst) of capitone (zeepaling) op het menu.

Italiaanse
Het nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw in Italie de Zampone © Pixabay

#3# LENTICCHIE

Lenticchie, oftewel linzen, symboliseren volgens de Italiaanse traditie een overvloed aan geld in het nieuwe jaar. Op het menu tijdens de Italiaanse jaarwisseling staan daarom ook altijd linzen te prijken.

#4# RODE LINGERIE

Volgens het rotsvaste en oeroude geloof in het liefdevolle Italië, staat het dragen van rode lingerie op oudejaarsavond voor een flinke berg liefdesgeluk in het nieuwe jaar. Het proberen waard, lijkt mij!

Ita;iaanse
Fritelle: Een Italiaanse delicatesse tijdens de jaarwisseling © Pixabay

#5# GÉÉN OLIEBOLLEN MAAR FRITTELLE

Zoals onze champagne tijdens Oud & Nieuw door de Italianen wordt vervangen door prosecco, zo worden onze oliebollen vervangen door frittelle. Frittelle zijn gefrituurde deegbolletjes gevuld met banketbakkers- of appelroom. Een ware Italiaanse delicatesse op oudejaarsavond.

#6# NAPOLITAANSE BINGO

Na het gebruikelijke oudejaarsdiner met zampone, cotechino, capitone en linzen, spelen de Italianen graag een spelletje Napolitaanse bingo. Napels wordt ook wel ‘de stad van de bijgelovigen’ genoemd en Napolitaanse bingo s dan ook gebaseerd op bijgeloof. Alle cijfers van 1 tot 90 staan ergens voor en de winnende nummers worden je ingefluisterd door je dromen. Heb je bijvoorbeeld de nacht van 30 op 31 december gedroomd over een kat die achter een vogeltje aanzat, dan doe je er goed aan om een bingokaart te spelen met de cijfers drie (kat) en vijfendertig (vogel). Er bestaat in Italië een eeuwenoud getallenboek, de Smorfia, en hierin staat welk nummer bij welk(e) voorwerp, dier of gebeurtenis hoort.

Italiaanse
De SMORFIA NAPOLITANA waarin alle cijfers van 1 tot 90 met hun betekenis staan © Pixabay

Lees hier meer over wintersport in Italië


(Visited 381 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.