Oud & Nieuw in de Italiaanse sneeuw

Door Thiery Thielemans

Zoals overal wordt Oud & Nieuw ook in de Italiaanse sneeuw uitgebreid gevierd. De Italianen drinken echter geen champagne tijdens de jaarwisseling en er staan ook geen oliebollen op tafel zoals bij ons. De Italianen vieren hun capodanno (komst van het nieuwe jaar) geheel op hun eigen feestelijke manier!

Italiaanse
Capodanno 2019 © Pixabay

#1# GÉÉN CHAMPAGNE, WEL BUBBELS

Bij een Italiaanse start van het nieuwe jaar hoort geen champagne. Bubbels zijn er echter wel, in overvloed. De Italianen luiden het nieuwe jaar in met een fijne prosecco.

#2# VARKENSPOOT, VARKENSWORST OF ZEEPALING

Een gevulde varkenspoot, in Italië bekend als Zampone, is hèt nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw. ook staat er op deze laatste avond van het jaar cotechino (varkensworst) of capitone (zeepaling) op het menu.

Italiaanse
Het nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw in Italie de Zampone © Pixabay

#3# LENTICCHIE

Lenticchie, oftewel linzen, symboliseren volgens de Italiaanse traditie een overvloed aan geld in het nieuwe jaar. Op het menu tijdens de Italiaanse jaarwisseling staan daarom ook altijd linzen te prijken.

#4# RODE LINGERIE

Volgens het rotsvaste en oeroude geloof in het liefdevolle Italië, staat het dragen van rode lingerie op oudejaarsavond voor een flinke berg liefdesgeluk in het nieuwe jaar. Het proberen waard, lijkt mij!

Ita;iaanse
Fritelle: Een Italiaanse delicatesse tijdens de jaarwisseling © Pixabay

#5# GÉÉN OLIEBOLLEN MAAR FRITTELLE

Zoals onze champagne tijdens Oud & Nieuw door de Italianen wordt vervangen door prosecco, zo worden onze oliebollen vervangen door frittelle. Frittelle zijn gefrituurde deegbolletjes gevuld met banketbakkers- of appelroom. Een ware Italiaanse delicatesse op oudejaarsavond.

#6# NAPOLITAANSE BINGO

Na het gebruikelijke oudejaarsdiner met zampone, cotechino, capitone en linzen, spelen de Italianen graag een spelletje Napolitaanse bingo. Napels wordt ook wel ‘de stad van de bijgelovigen’ genoemd en Napolitaanse bingo s dan ook gebaseerd op bijgeloof. Alle cijfers van 1 tot 90 staan ergens voor en de winnende nummers worden je ingefluisterd door je dromen. Heb je bijvoorbeeld de nacht van 30 op 31 december gedroomd over een kat die achter een vogeltje aanzat, dan doe je er goed aan om een bingokaart te spelen met de cijfers drie (kat) en vijfendertig (vogel). Er bestaat in Italië een eeuwenoud getallenboek, de Smorfia, en hierin staat welk nummer bij welk(e) voorwerp, dier of gebeurtenis hoort.

Italiaanse
De SMORFIA NAPOLITANA waarin alle cijfers van 1 tot 90 met hun betekenis staan © Pixabay

Lees hier meer over wintersport in Italië


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer