advertentie
Rab Microlight

Het houdt maar niet op in de Alpen. Er ligt al een heleboel sneeuw, maar er komt deze week nog meer nieuwe sneeuw bij. Er komen opnieuw storingen naar de Alpen die opnieuw sneeuw en overlast gaan brengen.

Eerst nog lekker wintersportweer

Zoals vermeld in mijn eerdere bericht was het de afgelopen dagen en ook vandaag nog op veel plekken in de Alpen meer dan prima wintersportweer. Op sommige plekken kreeg men te maken met Hochnebel, een effect waarbij er nevel in de dalen voorkomt.

Prachtig ansichtkaartweer in Val d’Isère/Tignes vanmorgen (credits: @TheSkiClub)
Ook in het Oostenrijkse Saalbach was het vanmorgen prachtig weer (credits: @Hotel_Wiesenegg)
Hochnebel in Leogang (bron: Alpenweerman.nl)

Dat komen en gaan storingen gaat ook letterlijk snel. Dit komt door de straalstroom die op grote hoogte z’n werk doet.

Straalstroom in Europa. (bron: Wintersportweerman.nl)

Opnieuw föhnstorm

Er ontstaat opnieuw een föhnstorm in de westelijk noordelijke Alpen. Op de plekken waar de fohn goed z’n werk doet gaan de temperaturen flink stijgen en kunnen oplopen tot wel 8 graden. Zoals steeds dit seizoen is de föhn een voorproefje van de sneeuwval. Ook nu weer zorgt de fohn ervoor dat er zachte en vochtige lucht de Alpen binnen gaat stromen. Die vochtige en zachte lucht gaat vanavond al voor de eerste sneeuwval zorgen. De sneeuwval grens gaat onder invloed van de föhn stijgen. Lager gelegen gebieden krijgen dan te maken met regen en mogelijk zelfs ijzel.

Zeer lage windchillfactor

Woensdag gaat dit eigenlijk zo door en zakt op veel plekken de sneeuwvalgrens, waardoor ook veel dalen (weer) wit zullen worden. Dindagavond/woensdag steekt er opnieuw een fohn op die opnieuw voor storm en overlast (en mogelijk veel gesloten liften) zal zorgen. En dan zullen de stau gebieden opnieuw getrakteerd worden op sneeuwval. Bovendien zorgt die harde wind dat de windchillfactor sterk onderuit gaat. Kijk maar eens naar het voorbeeld van Val d’Isère waar voor komende woensdag een windchillfactor van maar liefst -30 graden wordt voorspeld….

Voorspelling voor Val d’Isère met bijna twee meter sneeuw in het vooruitzicht en een zeer lage windchillfactor veroorzaakt door de harde wind op woensdag. (bron: snowforecast.com)

Vooral de Franse Alpen zullen deze week in de “prijzen” gaan vallen. Voor het al eerder door lockdowns getroffen Val d’Isère bijvoorbeeld staat weer twee meter sneeuw op het programma.

Gaat er weer overlast komen?

Of de nieuwe sneeuw opnieuw voor overlast gaat zorgen is natuurlijk koffiedik kijken. Toch denk ik dat de kans zeer reëel is. Op plekken als Val d’Isère ligt inmiddels al zoveel sneeuw en daar komt dus nog meer bij. Dit wakkert het lawinegevaar dus opnieuw aan en er is een gerede kans dat dit -in combinatie met de storm – opnieuw voor gesloten pistes en wegen gaat leiden. Ook in Zermatt, waar vorige week nog zo’n 13.000 wintersporters ingesneeuwd zaten, krijgt wéér bakken met verse sneeuw erbij. Ook daar bestaat de kans dat deze situatie zich opnieuw voordoet.

Sneeuwvoorspelling voor Zermatt (bron: snowforecast.com)

Bekijk het uitgebreide weerbericht op de website van onze partner Alpenweerman.nl

advertentie

Buro Scanbrit