Ga voor een groene winter naar Zwitserland

Door: Saskia Smulders

Ja, ja, ik hoor je denken: maar het is toch hartstikke wit in de Alpen dankzij de recente sneeuwval. Je hebt gelijk! Maar, we zijn met z’n allen wel steeds meer en steeds vaker op zoek naar manieren om onze wintersportvakanties te verduurzamen. Wij geven je een paar tips om in Zwitserland zonder al te veel moeite groen bezig te zijn.

Skilift op zonne-energie in Graubünden

In het Safiendal bevindt zich de eerste skilift ter wereld die met zonne-energie wordt aangedreven. De 450 meter lange sleeplift transporteert enerzijds wintersporters en produceert daarbij tegelijkertijd zonne-energie. De energie die niet wordt gebruikt voor het laten draaien van de lift wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij.

De eerste sleeplift op zonne-energie | Foto: Switzerland Tourismus / Cristof Schuerpf

Clean-up Tour: landelijke piste-opruimactie

Zelf heb ik onlangs in Nederland nog meegedaan aan een clean-up aktie bij mij in de buurt. Ongelofelijk wat een zooi we weggooien. Ook in Zwitserland worden dergelijke acties georganiseerd. De Zwitserse Summit Foundation is in 2019 gestart met de ‘Clean-up Tour’. Honderden vrijwilligers gaan na afloop van het wintersportseizoen de skipistes langs om de achtergebleven rommel op te ruimen. Tussen mei en augustus 2020 worden de pistes opgeruimd van 20 skigebieden, verspreid over heel Zwitserland. Weten waar? Klik hier.

Ga met de trein door Zwitserland

Met de trein reizen is niet alleen ontspannend maar ook erg duurzaam. Maar liefst 90% van de energie die aan het Zwitserse spoorwegnet wordt geleverd, is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dankzij het uitgebreide spoorwegnet komen reizigers praktisch overal en op tijd. De trein sluit meestal ook naadloos aan op de bus. Het all-in-one-ticket Swiss Travel Pass is voor buitenlandse gasten de sleutel tot het openbaarvervoersnet van Zwitserland. Meer informatie vind je hier.

Zwitserland trein duurzaam
Foto: Swiss Travel System

11 autovrije wintersportplaatsen

Een wintervakantie zonder verkeersdrukte, lawaai en uitlaatgassen: elf Zwitserse vakantieplaatsen zijn volledig autovrij. Daaronder vallen ook klassieke wintersportdorpen als Wengen, Mürren, Bettmeralp, Saas-Fee en Zermatt. Sommige bestemmingen zijn slechts per kabelbaan te bereiken, andere per trein of kabelspoor. Gasten in Saas-Fee parkeren de auto aan de rand van het dorp. Alle dorpen vind je hier.

Wengen is één van de autovrije wintersportplaatsen | Foto: Jungfrau Region Tourismus

Lees ook:

Hoofdfoto: Switzerland Tourism | Jan Geerk

(Visited 168 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.