Ga je witte of groene pistes zien tijdens de krokusvakantie?

Door Edwin Hagenouw | bron: alpenweerman.nl (21 februari 2020)

Afgelopen zondag kwam ik terug uit de Alpen na een heerlijke skivakantie in Warth in Ski Arlberg, Oostenrijk. Zowel in het, hooggelegen, dorp als op de pistes lag meer dan genoeg sneeuw. Ook de off-piste mogelijkheden waren uitzonderlijk goed. Maar.. zo is het natuurlijk niet in alle skigebieden in de alpenlanden. Met name de lager (of minder gunstig) gelegen regio’s hebben te maken met een tekort aan natuursneeuw.

Gelukkig kan er vaak wel geskied worden, maar dan op technische sneeuw, ook wel kunstsneeuw genoemd.


LEES OOK: HOE WORDT KUNSTSNEEUW EIGENLIJK GEMAAKT?


Johann van Alpenweerman.nl heeft voor onze alle statistieken, satellietbeelden en weerkaarten bekeken en komt met de volgende winterverwachting voor de krokusvakantie in de Alpen.

Als sneeuw voor de zon verdwenen

Tot op grotere hoogtes is de sneeuw grotendeels of zelfs geheel weer verdwenen en de Alpenweides beginnen alweer groen te kleuren. Normaal rond deze tijd van het jaar ligt er op deze hoogtes een dik pak goed gezette sneeuw die tot in maart of soms zelfs april blijft liggen.

krokusvakantie
Foto: Alpenweerman.nl

Op wat grotere hoogte ligt er meest nog voldoende sneeuw maar ook daar zien we het sneeuwdek steeds verder aan massa verliezen. Algemeen treffen we er sneeuwhoogtes van 70% tot 90 % van wat je normaal rond deze tijd van het jaar zou verwachten! Per regio en al naar gelang hoogte en noord of zuidhellingen zien we echter ook grote verschillen.

Afgelopen week in Warth. Meer dan voldoende sneeuw. Foto: Edwin Hagenouw

Neerslag en een föhn in de Alpen

In de nacht op vrijdag en vrijdag ochtend krijgen we met de invloed van een zwak koufront te maken welke vooral de noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Overdag valt er dan vooral nog neerslag langs de oostelijke Alpenoordkant. Van het westen uit gaat elders de bewolking weer breken en klaart het op. In de middag zet de weersverbetering dan ook in het oosten geleidelijk in. De sneeuwalgrens houdt zich meest tussen de 1200 en 800 meter op, in de noordelijke oostelijke Alpen ook lager tussen de 800 en 400 meter. Op 2000 meter vriest het van west naar oost 1 tot 5 graden. Bij dit alles staat een stevige en in de bergen harde en in het oosten stormachtige west tot noordwestelijke wind.

Met de Föhn kan het kwik er lokaal oplopen tot 18 a 20 graden

De Alpenzuidkant profiteert net zoals de voorgaande dagen van de beschutte en afdrogende werking van de Alpenhoofdkam. Hier is het met een aantrekkend Nordföhn droog, zonnig en zacht. Met de Föhn kan het kwik er lokaal oplopen tot 18 a 20 graden.

Koufront op maandag en woensdag

Na een zeer warm weekend zal in de loop van de zondag een koufront de noordoostelijke Alpen beïnvloeden. Daarbij zien we dat ook de polaire jet dicht in de buurt komt. Dit heeft tot gevolg dat het langs de oostelijke Alpennoordkant in de loop van de zondag op maandag en op maandag onbestendig gaat worden en ook een stuk zal gaan afkoelen. Op 1500 meter daalt het kwik in de avond en nacht op maandag naar -2 tot – 4 graden en dat betekent dat de sneeuwvalgrens hier tot onder de 1000 meter zal dalen met lokaal sneeuw tot 800 a 500 meter.

Maandagavond en in de nacht op dinsdag kan na passage de depressie en het front de hogedruk weer aan invloed winnen en daarmee ook de zachtere lucht. De westenwind blijft dan langs de (oostelijke) noordkant stevig doorstaan.

Ook de donderdag en deels de vrijdag verblijven we dan in de koudere luchtmassa’s waarbij met voorkeur in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam neerslag gaat vallen

In de loop van de woensdag in het dan weer de beurt aan een koufront met in zijn bagage een volgende portie maritiem polaire lucht die met een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming tot over de Alpen gaat uitstromen. Ook de donderdag en deels de vrijdag verblijven we dan in de koudere luchtmassa’s waarbij met voorkeur in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam neerslag gaat vallen.

Hoeveel neerslag / sneeuw er zal gaan vallen moeten we, gezien de nog lange tijdsduur, nog even afwachten. Stabiel kouder winterweer is ook de komende 10 tot 15 dagen niet in zicht en over de gehele linie blijft het te zacht en als het aan de weermodellen ligt (ECMWF, NOAA) dan gaat ook maart (zeer) zacht verlopen!


LEES MEER WINTERSPORTNIEUWS OP snowrepublic.nl


Bron: Alpenweerman.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer