Het is half maart, de zon schijnt langer en langer en het hoogtepunt van het skiseizoen lijkt over. Maar …. voor tourskiën en freeriden begint het nu echt. Maar wat is het nu eigenlijk? 

Freeride definitie

Freeride, de naam zegt het al een beetje, is het echte ‘vrij’-skiën. Dat wil zeggen dat je je eigen ‘lijnen’ kiest. Niet braaf tussen de paaltjes van een piste blijven en om de andere heen laveren, maar het terrein in. En idealiter nog in de diepe sneeuw, met wat sprongetjes erin en misschien een paar bomen om tussendoor te schieten. Kortom: no limits! 

Freeride Season
Freeriden in het achterland van Lech en Arlberg, Oostenrijk. Foto: Lech-Arlberg.

Niet zonder risico

Omdat je per definitie buiten de piste begeeft, dus in ongeprepareerd en ongecontroleerd terrein, zijn er risico’s aan verbonden. Onverwacht scherpe rotspunten net onder de sneeuw die je niet ziet kunnen je ski’s behoorlijk beschadigen. Of erger, jezelf, als je zonder de juiste protectie op een rotsblok klapt. Daarnaast is er altijd het gevaar van lawines en als je op gletsjers gaat freeriden pas op voor niet-zichtbare gletsjerspleten. 

Freeride Eldorado Warth- Schröcken, ook in Oostenrijk. Foto: Warth-Schröcken.

Dit is vrijheid in zijn puurste vorm

Voorbereiding

Een goede voorbereiding verhoogt de fun echt aanzienlijk. Omdat je vaak hoger zit is de lucht ijler en raak je sneller buiten adem. En omdat je vaak een stukje moet klimmen voor de mooiste plekken is een goede tot zeer goede conditie een voorwaarde. Behalve een goede conditie moet je goed weten waar je bent en naartoe gaat. Dus informeer ter plekke naar lawinegevaar, routes en andere lokale bijzonderheden. Wil je echt alles uit je trip halen? Ga dan met een gids. 

Voorbeeld van een routekaart, Kaprun -Kitzsteinhorn. Foto: Kaprun-Kitzsteinhorn.at

Bewaren van herinneringen

Wat is nu cooler dan dat je je eigen kunst nog eens terug kan zien, liefst in slow motion. Camera’s mee dus, het liefst zo veel mogelijk en als het even kan een drone. Voor dat laatste geldt ook weer dat je die niet overal mag laten vliegen, maar in het buitengebied is het vaak geen probleem. Check ’t wel even vooraf. 

Waar wel en niet vliegen

Een drone mag niet overal vliegen. Dit kun je vooraf uitzoeken. Drone’s van het merk DJI hebben zelfs een beveiliging ingebouwd, check dit https://www.dji.com/nl/flysafe/geo-map. Frankrijk heeft een speciale interactieve kaart gemaakt. Voor Oostenrijk tref je de info hier. De regels voor Italië en de rest van Europa kun je hier vinden

Wat moet je kunnen 

Freeriden is conditioneel wel zwaarder dan gewoon op de piste skiën. Dat heeft niet alleen te maken met dat je vaak nog een stukje moet klimmen op grotere hoogte, maar ook met dat er geen biljartlaken van een piste ligt, maar dat je soms door dikke zware sneeuw moet ploegen. Laten we zeggen dat als je gemiddeld 3 uurtjes per week in de sportschool bent of anderszins actief je goed zit. Het helpt dan wel als je ski-skills een beetje op orde zijn. Vuistregel is dat je zonder problemen, in een vloeiende lijn, een rode- en liefst ook een zwarte piste af moet kunnen skiën. Lukt dat? Geniet dan van het buitengebied en de rust om je heen.

Waar kun je allemaal terecht

Er zijn vele plekken waar je uitstekend kunt Freeriden. We noemen een paar van de puurste: La Grave, Frankrijk (aan de andere kant van Les Deux Alpes). La Vallée Blanche en Argentière, beide bij Chamonix, ook Frankrijk. Verbier, Laax en Engelberg, allen in Zwitserland. Gressoney-La-Trinité in Italië, bij de Matterhorn en de Monte Rosa. En in Oostenrijk natuurlijk Arlberg en omgeving. Daarnaast Montafon in Vorarlberg, Mallnitz/Heiligenblut in Karinthië. Maar er zijn er veel meer en er komen ook steeds meer plekken bij. Check ook de site van de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging.

Hoofdfoto: www.bergzeit.de

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer