Franse skigebieden misschien tot 20 januari dicht

Door Patricia Christiani | Bronnen: Nu.nl, Le Dauphine.com, Hln.be

De Franse skigebieden mogen door de coronacrisis niet op tijd voor de kerstvakantie heropenen. Volgens de Franse president Macron is een start in januari waarschijnlijker.

In een tv-toespraak over versoepeling van de coronamaatregelen op 24 november 2020 zei Macron dat de risico’s van het coronavirus het “onmogelijk” maken om de wintersport snel te laten hervatten. Macron zei dat hij met zijn Europese partners gaat overleggen om de begindata voor het winterseizoen te coördineren.

Begin december beslissing over opening in januari

Het heeft de voorkeur, aldus Macron, om een ​​heropening van de gebieden in januari te plannen, maar alleen als de omstandigheden gunstig zijn. Gezondheidsautoriteiten waarschuwden al dat ziekenhuizen daar snel helemaal vol kunnen raken met massa’s skiërs uit Frankrijk en het buitenland. Hij beloofde begin december met nieuwe informatie te komen.

Frankrijk telt in totaal 350 skigebieden met in het hoogseizoen 120.000 medewerkers. De wintersport brengt jaarlijks naar schatting 10 miljard euro op.

Franse skigebieden
Val Thorens in betere tijden. Foto: Pauline van der Waal

Reacties uit de Franse Alpen

Franse krant Le Dauphiné peilde na het bericht van president Macron enkele reacties van exploitanten in Franse Alpen.

Alexandre Maulin, president van Domaines Skiables de France (DSF), die 238 exploitanten van Franse wintersportresorts vertegenwoordigt, zei dat hij erg verbitterd was: “Het leek er goed uit te zien, maar dit is een verrassende, overhaaste beslissing, terwijl de skigebieden er alles aan hebben gedaan om met coronamaatregelen de veiligheid van bezoekers in alle stadia van de klantreis garandeert. Ik heb een groot gevoel van bitterheid. Na wat ons gisteren is aangekondigd, voelt het alsof we zijn bedrogen. Mensen bewegen zich nu op plekken waar er veel meer kans op besmetting is dan in de bergen. En onze Zwitserse en Oostenrijkse vrienden hebben het plezier om alle klanten te ontvangen.”

Voor Mathieu Dechavanne, CEO van de Compagnie du Mont-Blanc die de resorts Chamonix en Megève exploiteert, voelt de mededeling ook als een enorme klap. “We hielden al rekening met een daling van het aantal bezoekers met 50%, met minder buitenlanders en grote aarzeling om te boeken. De ziekenhuizen vertelden ons echter dat ze een oplossing zouden vinden om wintersportgerelateerd letsel op te kunnen vangen. Deze zomer ontvingen we op al 2,3 miljoen passanten zonder uitbraken. Is het gezien de economische gevolgen echt de moeite waard om de stations te sluiten? De gevolgen zijn enorm.”

sneeuw genoeg in tignes
Foto: Tignes.net

“30 tot 40.000 seizoensarbeiders blijven achter”

Antoine Fatiga, die de branche van de seizoensarbeiders vertegenwoordigt, is minder verrast. “Het zat er al wel in, die 20 januari. Gezien de coronamaatregelen die de gebieden nemen hadden we nog wel wat mogelijke openingen verwacht. Maar de onzekerheid lag ook bij bars en restaurants. In totaal zullen 30- tot 40.000 seizoensarbeiders deze winter wegblijven, 10% in de skiliften, 30 tot 40% in hotels en winkels. En in zijn toespraak stelde Emmanuel Macron ons absoluut niet gerust over de compensatie.”

“We zijn misleid”

Burgemeester van Châtel, Nicolas Rubin, tevens voorzitter van Savoie Mont-Blanc (het promotiebureau voor de Savoyaardse departementen): “Jean Castex, de premier van Frankrijk (na de president de hoogste regeringsleider in Frankrijk) heeft naar verluidt meerdere overleggen gehad met betrokken functionarissen, wat er goed uitzag. Iedereen die meedeed, was hoopvol. Maar de president heeft zojuist “de sneeuw gesmolten onder de voeten van zijn premier”, die ons juist een beetje vertrouwen had gegeven. Hoe zullen hotels reageren?”.

Andere landen wel open?

In de Duitse regio Beieren kan er deze kerstvakantie ook niet geskied worden. Alle stations in de regio in het zuidoosten van Duitsland blijven gesloten om een verdere verspreiding van het coronavirus te verhinderen. Dat verklaarde de Beierse minister-president Markus Söder gistermiddag. Hij roept andere skigebieden in Europa op om dezelfde draconische maatregelen te nemen.

De Italiaanse premier Conte riep zijn landgenoten deze week ook al op om niet op wintersport te gaan. Hij wil met Frankrijk en Duitsland overleg over “een gemeenschappelijk Europees protocol”, al wil Oostenrijk daar niet van weten.

In Zwitserland zijn de gebieden wel open, maar vanuit Nederland geldt daar op dit moment ook een oranje reisadvies voor.

Bronnen: Nu.nl, Le Dauphine.com, Hln.be

Hoofdfoto Patricia Christiani

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer