Allerlei kunstgrepen om maar te kunnen skiën

Door: Pauline van der Waal

Dat de sneeuw dit jaar niet al te best is, mag geen verrassing heten. De sneeuwval was sowieso al minimaal, en de belachelijk hoge temperaturen van de laatste weken hebben de sneeuwlaag geen goed gedaan. Tel daarbij de regen tot hoog op de berg bij op en je begrijpt dat veel skigebieden het van de sneeuwkanonnen moeten hebben. Als die kunnen draaien natuurlijk, vanwege diezelfde hoge temperaturen.

Sneeuw per helikopter laten aanrukken

Een Frans skioord in de Pyreneeën heeft echter naar andere paardenmiddelen gegrepen. In Luchon-Superbagnère waren half februari slechts 6 van de 28 pistes open voor skiërs en boarders. Ook hier werd het veel te warm. De afgelopen week werd zelfs de 16 graden aangetikt. Daarom lieten de ‘sneeuwmeesters’ nu sneeuw brengen… per helikopter!

Sneeuw van hogere gedeeltes

Alleen hoog op de berg ligt er nog een laagje van het witte goud. Een helikopter haalde de sneeuw naar beneden, zodat er in ieder geval op de oefenhelling genoeg sneeuw ligt voor beginners en kinderen. Deze actie kostte de gemeente € 5000,-. Nog goedkoop, als je het mij vraagt.

Lager gelegen gebieden krijgen het steeds moeilijker

Hoewel er nog steeds genoeg mensen zijn die er geen snars van geloven, heeft de klimaatverandering wel degelijk invloed op skigebieden. Zeker de wat lager gelegen -en daardoor minder sneeuwzekere- gebieden zitten met de gebakken peren. Sneeuwkanonnen zijn nog steeds de beste oplossing, ook al hebben ook die lage temperaturen nodig. Wil je weten hoe een sneeuwkanon precies werkt? Lees dan mijn verslag over m’n bezoek aan de sneeuwkanonnenfabriek van TechnoAlpin.

Wintersport in de toekomst

Het is dus maar de vraag of sneeuwkanonnen hét antwoord zijn op het uitblijven van sneeuw. In diverse gebieden wordt er ook al gebruik gemaakt van snowfarming. Maar wellicht is de oplossing van Luchon-Superbagnère ook iets dat verder onderzocht dient te worden. Bekijk hieronder de video van de actie.

Bron: RTL Nieuws

Hoofdfoto: Pixabay

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer