Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Allerlei kunstgrepen om maar te kunnen skiën

Door: Pauline van der Waal

Dat de sneeuw dit jaar niet al te best is, mag geen verrassing heten. De sneeuwval was sowieso al minimaal, en de belachelijk hoge temperaturen van de laatste weken hebben de sneeuwlaag geen goed gedaan. Tel daarbij de regen tot hoog op de berg bij op en je begrijpt dat veel skigebieden het van de sneeuwkanonnen moeten hebben. Als die kunnen draaien natuurlijk, vanwege diezelfde hoge temperaturen. 

Sneeuw per helikopter laten aanrukken

Een Frans skioord in de Pyreneeën heeft echter naar andere paardenmiddelen gegrepen. In Luchon-Superbagnère waren half februari slechts 6 van de 28 pistes open voor skiërs en boarders. Ook hier werd het veel te warm. De afgelopen week werd zelfs de 16 graden aangetikt. Daarom lieten de ‘sneeuwmeesters’ nu sneeuw brengen… per helikopter!

Sneeuw van hogere gedeeltes

Alleen hoog op de berg ligt er nog een laagje van het witte goud. Een helikopter haalde de sneeuw naar beneden, zodat er in ieder geval op de oefenhelling genoeg sneeuw ligt voor beginners en kinderen. Deze actie kostte de gemeente € 5000,-. Nog goedkoop, als je het mij vraagt.

Lager gelegen gebieden krijgen het steeds moeilijker

Hoewel er nog steeds genoeg mensen zijn die er geen snars van geloven, heeft de klimaatverandering wel degelijk invloed op skigebieden. Zeker de wat lager gelegen -en daardoor minder sneeuwzekere- gebieden zitten met de gebakken peren. Sneeuwkanonnen zijn nog steeds de beste oplossing, ook al hebben ook die lage temperaturen nodig. Wil je weten hoe een sneeuwkanon precies werkt? Lees dan mijn verslag over m’n bezoek aan de sneeuwkanonnenfabriek van TechnoAlpin.

Wintersport in de toekomst

Het is dus maar de vraag of sneeuwkanonnen hét antwoord zijn op het uitblijven van sneeuw. In diverse gebieden wordt er ook al gebruik gemaakt van snowfarming. Maar wellicht is de oplossing van Luchon-Superbagnère ook iets dat verder onderzocht dient te worden. Bekijk hieronder de video van de actie.

Bron: RTL Nieuws

Hoofdfoto: Pixabay

(Visited 954 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer