Föhnstorm, weer een bak sneeuw en daarna lente voor de Alpen

Door Patricia Christiani | bronnen: Alpenweerman.nl, Wetter.orf.at

Gisteren ging de wind al aardig tekeer in de Alpen, vandaag gaat daar nog een schepje bovenop met windsnelheden tot 130 a 170 km/h. Met de föhn ging vooral aan de Zwitserse Alpennoordkant de temperatuur al flink in de lift en werd lokaal al 12 tot 13 graden gemeten. 

Inmiddels heeft de föhn ook de oostelijke Alpennoordkant in zijn greep en ook daar is het zeer turbulent. Ook hier lopen de temperaturen verder op en zal veel van de mooie sneeuw (met name in de lagere föhngebieden) verdwijnen. Niet verwonderlijk overigens met met temperaturen die tot 16 en mogelijk lokaal 18 graden gaan uitkomen.

Weer een bak sneeuw

Mede door de noordelijk voorbij trekkende randstoringen zal de storm tot morgen aanhouden. Na de föhnstorm luidt een koufront ook een koudere weerfase in met sneeuw.  Lagedrukgebiedjes (randstoringen) volgens vanaf zaterdag een vrij zuidelijke koers volgen en vooral in de Stau van de Alpenzuidkant gaat op de meelopende fronten steeds weer neerslag / sneeuw vallen.

De meeste neerslag wordt berekend voor de centrale en de oostelijke Alpenzuidkant. Hier kan tot en met zondag 100 tot 150 cm of zelfs meer dan 200 cm aan sneeuw gaan vallen. Aanvankelijk kan het in de lagere delen en dalen ook nog regenen alvorens de regen in sneeuw overgaat. Minder bedeeld dit keer de Alpennoordkant, toch kan ook hier tot maandag nog 10 tot 40 cm gaan vallen. Verder is het nog even afwachten in hoeverre de föhn prefrontaal bij de storingen nog invloed zou kunnen gaan hebben

Bron: WxCharts.com 21 januari 2021

Lente??

Vanaf het midden van de week is het dan weer voorbij met de kou en sneeuw. Onder invloed van hoog dat tot over de Middellandse Zee inschuift wordt de jetstream gedwongen weer een noordelijkere koers te gaan volgen. De Alpen en ook de Benelux komen dan weer aan de zachte kant van het geheel terecht.

Met een naar ZW draaiende hoogtestroming wordt dan op alle hoogtes weer veel zachtere maritiem tropische lucht aangevoerd. Met name de Alpennoordkant wordt dan met een nieuwe Föhnfase tegen het einde van de volgende week bijzonder zacht!

Hoofdfoto: Anouk van Doorn, lezer Snowrepublic


Anderen lazen ook:


(Visited 103 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën