Föhnstorm en bakken sneeuw

Door Patricia Christiani | Bron: Alpenweerman.nl 

Spannend weer in de Alpen dit weekend! Als een echt Sinterklaascadeautje gaat er maar liefst 1-2 meter sneeuw vallen aan de Zuidkant van de Alpen. De rest van de Alpen moet het daarentegen doen met een flinke föhnstorm met uitschieters tot orkaankracht.

Südstau

Onder invloed van een markant (hoogte)laag en op nadering van een koufront is de Föhn in de Zwitserse Alpen al aardig aangetrokken. Hoger in de bergen Föhnstorm is dit met windstoten tot orkaankracht. Het weerstation Tiftsee in het Berneroberland kwam al tot 145 km/h.

Als keerzijde van de Südföhn een inzettende Südstau. Er wordt met een zuidelijke stroming veel vocht vanuit de Middellandse Zee aangetapt en tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam gestuwd. De lucht wordt gedwongen op te stijgen, koelt af en er gaat neerslag vallen: heel veel neerslag.

Omdat er aan de zuidkant een koude reservoir is opgebouwd valt de sneeuw tot in de lagere delen en dalen. In de wat vlakkere regio’s kan de sneeuwvalgrens, en dat geldt met name naar het oosten toe hoger gaan uitpakken (1200 tot 1500 meter). De noordkant moet het, tot zover met de Föhn een thema en droog, met een hogere sneeuwvalgrens doen.

2 meter sneeuw

De verwachting is dat het koufront vrijdag / zaterdag tot over de westelijke oostelijke Alpen zal doorschuiven. Daar dus geleidelijk van het zuiden overgrijpende neerslag waarbij het tot in de lagere delen en dalen gaat sneeuwen. De zuidkant en met zwaartepunt de centrale en oostelijke zuidkant krijgen te maken met aanhoudende Stauneerslag.

Langs de zuidelijke westelijke Alpen vanaf zaterdag waarschijnlijk afnemend en mogelijk zondag weer oplevend. Hierbij kunnen lokaal grote verschillen optreden.

Met nog een flinke slag om de arm (verdeling, aanhoudende Stau en sneeuwvalgrens) mogen we echter rekenen op veel neerslag in de Südstau en later ook de westelijke noordelijke Alpen. Zwaartepunt zal de centrale Alpenzuidkant zijn. Hier kan tussen de 100 en 200 cm sneeuw gaan vallen en mogelijk hogerop ook nog veel meer. Elders zal er tussen de 20 en 70 gaan vallen, onder gunstige omstandigheden ook nog meer. Minder tot geen neerslag en sneeuw valt er in de noordoostelijke Oostenrijkse Alpen. Hier zal vooral de Föhn en de zachte lucht het weerbeeld bepalen.

Het sneeuwt al lekker door in Italië en er komt nog meer! Bron: Webcam Val Gardena

Hoofdfoto: Webcam Val Gardena

Anderen lazen ook:

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer