Topskiester met pieken en dalen

Door Floor van Ameyde

Het leven als topskiester is misschien wel het mooiste beroep wat er is. De bergen, de sneeuw, de natuur, de vrijheid… Jij alleen boven op die berg, de piste voor je alleen, de eerste bochten door het verse witte landschap. Er bestaat geen heerlijker gevoel! In dit artikel vertel ik, professioneel skiester Floor van Ameyde, graag wat meer over mijn leven als topsporter.

Verliefd op deze sport

Toen ik 2,5 jaar oud was stond ik voor het eerst op de ski’s en met mijn zevende begon ik met wedstrijd skiën. Eerst alleen in de weekenden op de indoorbaan en in de vakanties naar de bergen: trainen en nog eens trainen. Genieten vond ik het. Wat heerlijk om de hele dag buiten te zijn en de wind door je haren te voelen suizen. Naar mate ik ouder werd ging ik ook steeds meer naar de echte sneeuw.

Foor van Ameyde

Ik deed genoeg andere sporten en op mijn negende zelfs zes sporten tegelijk, maar altijd bleef skiën mijn favoriet. En dat was niet voor niets. Nu vijftien jaar later ben ik nog steeds verliefd op deze sport, behoor ik tot de nationale top van het alpineskiën en ding ik mee naar deelname van de Olympische Winterspelen 2022!

Zware knieblessures

Topsport is niet alleen maar pieken en hoogtepunten, ook diepe dalen en tegenslagen horen erbij. Ook voor mij geldt dat ik deze beide uiterste heb ervaren. Ik ben Nederlands kampioen bij de junioren geworden, heb diverse internationale podia behaald, mocht in de top 300 van de wereld staan op de discipline slalom.

Helaas heb ik ook drie hele zware knieblessures gehad die mij een lange tijd uit de running haalden.

Van de laatste ben ik bijna klaar met revalideren. Dit getuigt van veel doorzettingsvermogen, discipline, passie en ambitie. Het waren geen makkelijke tijden maar ik heb mijzelf keer op keer (soms letterlijk) weer bij elkaar weten te rapen. Ondanks de tegenslagen brandt het vuur nog altijd in mij en heb ik deze week mijn eerste meters weer op de ski’s gemaakt. Trots ben ik op het feit dat ik dit seizoen weer mag doen wat ik het allerliefste doe: skiën!

Doortrainen

De laatste jaren ben ik zo’n 35 tot 40 weken per jaar in het buitenland geweest, voornamelijk in de Alpen. Maar als je denkt dat skiën alleen in de winter kan, dan heb je dat mis. Ook in de zomer wordt er hard doorgetraind.

In mei tot oktober vindt namelijk de voorbereiding plaats daar ligt je basis.

Een skiër presteert in de winter zoals hij in de zomer heeft getraind

In mei wordt er eerst even een korte rust ingepland waarna het direct doorgaat met fysieke trainingen: fit worden voor de komende winter. Een skiër presteert in de winter zoals hij in de zomer heeft getraind. Het trainen voor skiën is heel divers: van krachttraining tot oog-hand coördinatie, het lopen op een slackline of sprintjes de berg op. Wij zijn van alle markten thuis.

Het uithoudingsvermogen wordt voornamelijk getraind op de fiets. In een intensieve trainingsweek zit ik zeker wel acht tot tien uur op de fiets, aangevuld met krachttraining, coördinatie en rompstabiliteit. In de voorbereiding wordt er ongeveer 70% gewerkt aan het fysieke vermogen, de andere 30% wordt er geskied. Afhankelijk van het programma wordt er ook naar het zuidelijk halfrond afgereisd, zo was ik vorige zomer naar Chili om daar (op hoogte) een trainingsstage af te werken.

Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië zijn in trek bij de wedstrijdskiërs

Ook Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië zijn in trek bij de wedstrijdskiërs. Rond september en oktober worden er dan nog vele meters op de ski’s gemaakt, is het soms nog tijd voor een korte break om je helemaal op te laden en in november begint het dan met de eerste wedstrijden. Het wedstrijdseizoen loopt van november tot en met april. Deze wintermaanden staan dan met name in het teken van wedstrijden skiën, herstellen en trainen.

Skiing 4 Gold en Flocks

Mijn leven bestaat niet alleen uit skiën. In 2014 heb ik mijn VWO diploma gehaald en ik hoop mijn bachelor Commerciële Economie Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam eind juni 2019 te behalen.

Ondanks dat skiën altijd op nummer één staat weet ik dat er ook een leven is na de sport, en mede daarom vond ik het belangrijk om iets te doen waar ik straks verder mee kan. Zo heb ik mijn eigen stichting “Skiing 4 Gold” en werk ik momenteel aan mijn eigen bedrijf Flocks.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer