Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Topskiester met pieken en dalen

Door Floor van Ameyde

Het leven als topskiester is misschien wel het mooiste beroep wat er is. De bergen, de sneeuw, de natuur, de vrijheid… Jij alleen boven op die berg, de piste voor je alleen, de eerste bochten door het verse witte landschap. Er bestaat geen heerlijker gevoel! In dit artikel vertel ik, professioneel skiester Floor van Ameyde, graag wat meer over mijn leven als topsporter.

Verliefd op deze sport

Toen ik 2,5 jaar oud was stond ik voor het eerst op de ski’s en met mijn zevende begon ik met wedstrijd skiën. Eerst alleen in de weekenden op de indoorbaan en in de vakanties naar de bergen: trainen en nog eens trainen. Genieten vond ik het. Wat heerlijk om de hele dag buiten te zijn en de wind door je haren te voelen suizen. Naar mate ik ouder werd ging ik ook steeds meer naar de echte sneeuw.

Foor van Ameyde

Ik deed genoeg andere sporten en op mijn negende zelfs zes sporten tegelijk, maar altijd bleef skiën mijn favoriet. En dat was niet voor niets. Nu vijftien jaar later ben ik nog steeds verliefd op deze sport, behoor ik tot de nationale top van het alpineskiën en ding ik mee naar deelname van de Olympische Winterspelen 2022!

Zware knieblessures

Topsport is niet alleen maar pieken en hoogtepunten, ook diepe dalen en tegenslagen horen erbij. Ook voor mij geldt dat ik deze beide uiterste heb ervaren. Ik ben Nederlands kampioen bij de junioren geworden, heb diverse internationale podia behaald, mocht in de top 300 van de wereld staan op de discipline slalom.

Helaas heb ik ook drie hele zware knieblessures gehad die mij een lange tijd uit de running haalden.

Van de laatste ben ik bijna klaar met revalideren. Dit getuigt van veel doorzettingsvermogen, discipline, passie en ambitie. Het waren geen makkelijke tijden maar ik heb mijzelf keer op keer (soms letterlijk) weer bij elkaar weten te rapen. Ondanks de tegenslagen brandt het vuur nog altijd in mij en heb ik deze week mijn eerste meters weer op de ski’s gemaakt. Trots ben ik op het feit dat ik dit seizoen weer mag doen wat ik het allerliefste doe: skiën!

Doortrainen

De laatste jaren ben ik zo’n 35 tot 40 weken per jaar in het buitenland geweest, voornamelijk in de Alpen. Maar als je denkt dat skiën alleen in de winter kan, dan heb je dat mis. Ook in de zomer wordt er hard doorgetraind.

In mei tot oktober vindt namelijk de voorbereiding plaats daar ligt je basis.

Een skiër presteert in de winter zoals hij in de zomer heeft getraind

In mei wordt er eerst even een korte rust ingepland waarna het direct doorgaat met fysieke trainingen: fit worden voor de komende winter. Een skiër presteert in de winter zoals hij in de zomer heeft getraind. Het trainen voor skiën is heel divers: van krachttraining tot oog-hand coördinatie, het lopen op een slackline of sprintjes de berg op. Wij zijn van alle markten thuis.

Het uithoudingsvermogen wordt voornamelijk getraind op de fiets. In een intensieve trainingsweek zit ik zeker wel acht tot tien uur op de fiets, aangevuld met krachttraining, coördinatie en rompstabiliteit. In de voorbereiding wordt er ongeveer 70% gewerkt aan het fysieke vermogen, de andere 30% wordt er geskied. Afhankelijk van het programma wordt er ook naar het zuidelijk halfrond afgereisd, zo was ik vorige zomer naar Chili om daar (op hoogte) een trainingsstage af te werken.

Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië zijn in trek bij de wedstrijdskiërs

Ook Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië zijn in trek bij de wedstrijdskiërs. Rond september en oktober worden er dan nog vele meters op de ski’s gemaakt, is het soms nog tijd voor een korte break om je helemaal op te laden en in november begint het dan met de eerste wedstrijden. Het wedstrijdseizoen loopt van november tot en met april. Deze wintermaanden staan dan met name in het teken van wedstrijden skiën, herstellen en trainen.

Skiing 4 Gold en Flocks

Mijn leven bestaat niet alleen uit skiën. In 2014 heb ik mijn VWO diploma gehaald en ik hoop mijn bachelor Commerciële Economie Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam eind juni 2019 te behalen.

Ondanks dat skiën altijd op nummer één staat weet ik dat er ook een leven is na de sport, en mede daarom vond ik het belangrijk om iets te doen waar ik straks verder mee kan. Zo heb ik mijn eigen stichting “Skiing 4 Gold” en werk ik momenteel aan mijn eigen bedrijf Flocks.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer