Het zal je vast niet zijn ontgaan; Er wordt sneeuw verwacht in Nederland. Om me heen hoor ik reacties van mensen die mopperen dat ze dan moeten gaan fietsen in de sneeuw maar wist je dat het in de wintersportlanden juist als iets heel cools wordt gezien? Snowbiken heet het!

EENS IETS ANDERS DAN ANDERS

Want zeg nou zelf, op wintersport wil je misschien best wel eens wat anders doen toch? Je zou dan kunnen gaan rodelen, wandelen of schaatsen maar tegenwoordig is ook snowbiken een hele leuke winterse activiteit in de bergen. Eerlijk is eerlijk, het is niet echt fietsen maar je zit wel op een fietsframe en dat komt al een heel eind in de buurt. Met een snowbike kan je jezelf voortbewegen in de sneeuw van een piste af. Het is echt ontzettend leuk!

snowbiken
De snowbike: Een fietsframe met een zadel en een stuur © Pixabay

WAT IS NOU PRECIES EEN SNOWBIKE?

Een snowbike is een fietsframe zonder wielen of trappers maar het heeft wel een zadel en een stuur. In plaats van wielen zitten er aan een snowbike kleine ski’s op de plaatsen waar bij een normale fiets de wielen zitten. Ook aan je voeten draag je kleine ski’s, meestal zijn dit big foots of mini-ski’s. Dit geheel bij elkaar vormt de snowbike.

HOE WERKT DAT, DAT SNOWBIKEN?

Doordat je kleine ski’s aan je voeten hebt en de wielen ook zijn vervangen door kleine ski’s, kan je je heel eenvoudig voortbewegen door je te laten glijden door de sneeuw. De bedoeling van snowbiken is, dat je bovenaan de piste begint en dat je daarna al glijdend de weg naar beneden vindt. Met behulp van je stuur geef je de richting aan en met de kleine ski’s aan je voeten rem je af.

SNOWBIKE-LES

In het begin is het best een beetje lastig op zo’n snowbike maar de meeste skischolen bieden speciale snowbike-lessen zodat je net als bij het alpineskiën of snowboarden de beginselen snel onder de knie kan krijgen.

snowbiken
TIP: Neem een snowbike les om de beginselen van het snowbiken onder de knie te krijgen © Skishule Fiss Ladis

ZIJN ALLE PISTES GESCHIKT OM OP TE SNOWBIKEN?

Bijna alle pistes zijn geschikt voor het snowbiken. In het begin als je met een skileraar of ervaren snowbiker op pad gaat, zal je beginnen op een groene of blauwe piste. Het is namelijk heel erg belangrijk dat je de snowbike onder controle krijgt en ook is het goed om je het sturen en remmen eigen te maken. Als je eenmaal genoeg geoefend hebt en weet wat je moet doen, is het tijd voor de wat moeilijkere pistes. Brede pistes zijn het meest ideaal omdat je hier echt van links naar rechts kan ‘fietsen’ en alle technieken kan toepassen.

HOE KOM JE WEER BOVEN MET EEN SNOWBIKE?

Als je eenmaal die lange, brede piste hebt bedwongen op je snowbike dan wil je natuurlijk ook weer graag naar boven toe. Dat kan gewoon met de skiliften die skiërs en snowboarders ook gebruiken. Je hebt immers ski’s aan je voeten!

WIL JIJ OOK EENS SNOWBIKEN?

Ga jij dit seizoen op wintersport en zou jij ook wel eens willen snowbiken? Kijk dan al in Nederland eens op de website van het skigebied waar je naartoe gaat. Vaak wordt er duidelijk aangegeven bij welke skiverhuur je een snowbike kan huren en bij welke skischool je snowbike-lessen kan volgen. Voor een uur snowbike-les inclusief de huur van de snowbike voor 1 dag ben je in de meeste skigebieden rond de honderd euro kwijt. Volg je de les echter met meerdere personen tegelijk, dan ben je goedkoper uit!

BRON: Oostenrijk

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer