Momenteel worden er in Oostenrijk, Tirol, felle debatten gevoerd over het wel of niet tot stand komen van een liftverbinding in het gebied Sesto-Sillian. Het gaat daarbij vooral om de mogelijkheden voor economische groei in gebied en anderzijds over de milieueffecten. Al zes jaar lang wordt er over deze nieuwe verbinding gesproken.

Voor- en tegenstanders

Voorstanders vinden het namelijk een prima idee om deze nieuw liftverbinding tot stand te brengen; dit levert veel werkgelegenheid en economische groei voor de regio op. Als de liftverbinding niet tot stand komt zorgt dit met name in Sillian (Zuid-Tirol, Sesto ligt in Oost-Tirol) voor het verlies van veel banen. Daartegenover staat de politieke partij van de Groenen die het milieu willen beschermen en liever geen nieuw skigebieden zien.

Milieurapportage nodig

De geplande lift die er zou moeten komen om de twee gebieden te verbinden zou een gondel moeten zijn waarbij een investering van 55 miljoen euro gemoeid is. Voordat er toestemming voor de bouw is moeten er zogenaamde Milieueffect rapportages (MER) gemaakt worden. In deze rapportages wordt melding gemaakt van kosten, baten én van de effecten op het milieu. Eerder werd al geëist dat er aanvullende informatie nodig was, maar nog altijd is het rapport niet goedgekeurd.

Zelfde problematiek

Dezelfde problematiek speelt bij de uitbreiding van de Kaunertaler Gletsjer. Daar zou 13 hectare nieuw skigebied en een nieuwe lift bij moeten komen. Ook de Pitztaler gletsjer, waar een nieuwe lift naar de Joch moet leiden, heeft met deze problematiek te maken. Eerder al mislukte het geplande gletsjerhuwelijk van de twee skigebieden op de Pitztaler en Ötztaler gletsjers vier jaar geleden vanwege de milieueffectrapportage.

Onzeker

Of de definitieve verbinding tussen Sesto en Sillian er uiteindelijk komt is nog erg onzeker. De exploitanten van de nieuwe liftverbinding staan open voor verbeteringen en aanpassingen. De uiteindelijke termijn voor het indienen van de juiste documenten is uitgesteld tot 30 september 2024. Niet eerder dan eind 2024 wordt een beslissing verwacht.Als er dan in 2025 kan worden gestart met de bouw, neemt deze twee zomers in beslag. Dit zou betekenen dat op z’n vroegst in het seizoen 2026/2027 de liftverbinding een feit is.

Bron: TT. com | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw (ter illustratie)

Lees ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer