Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Fasnacht en de carnavalstradities in Oostenrijk

Door Patricia Christiani

Carnaval in Nederland laat nog even op zich wachten, maar in Oostenrijk starten ze al eerder met vieringen rondom carnaval. Iedere regio in Oostenrijk heeft bij carnaval haar eigen eeuwenoude tradities en gebruiken. Een aantal van de meest feestelijke en eeuwenoude varianten kom je tegen in Tirol. 

Fasnacht ofwel carnaval; vlak voor het begin van de vastentijd zijn complete dorpen in de ban van eeuwenoude carnavalsgebruiken. Het gemeenschappelijke thema daarbij is het overwinnen van de machten van de duistere wintertijd. Fasnacht is een bijzonder evenement vol met versierde wagens, verklede mensen, muziek en dans. De bijbehorende figuren en maskers stammen uit lang vervlogen tijden en ze hebben allemaal te maken met de zonnecultus en vruchtbaarheidsriten, met het verdrijven van duistere krachten en het bezweren van geesten. Veel evenementen zijn om de zoveel jaar, waarvan een aantal begin februari 2020 te bewonderen zijn.

Fisser Blochziehen

Eén van de meest originele fasnachtvieringen is de Blochziehen, die iedere vier jaar plaatsvindt in Fiss. Deze traditie gaat terug tot aan de Middeleeuwen en heeft een speciale plek veroverd in de harten van de Tirolenaren. Bij het Blochziehen wordt een gigantische beschilderde Zirbe (soort Alpen den) van 30 meter lang met behulp van sledes door het dorp getrokken door gemaskerde feestvierders. De volgende Blochziehen is pas op 30 januari 2022, maar op 2 februari van dit jaar vindt de kindereditie plaats: de Kinder Blochziehen, welke ook om de vier jaar is.

carnaval oostenrijk
Fisser Blochziehen. Foto: SFL, Andreas Kirschner

Telfer Schleicherlaufen

Om de vijf jaar vinden de Telfer Schleicherlaufen plaats in Telfs, waarbij 40 prachtig uitgedoste mannen een authentieke hoed dragen. De hoeden wegen soms wel 8 kg en zijn vaak meer dan een meter hoog. Dit culturele evenement staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dit jaar is het weer zover, op 2 februari 2020 is er weer een optocht in Telfs.

Imster Fasnacht

De Imster fasnacht behoort tot de meest bruisende fasnachten van Tirol. Zo’n 900 mannen wandelen jaar in jaar uit al dansend, springend en hossend door de straten. Dit schouwspel maakt een diepe indruk op de toeschouwers. In 2012 zijn de traditionele ‘Imster Schemerlaufen’ ook door Unesco erkent als werelderfgoed. En de optocht is dit jaar weer, op 9 februari 2020. Twee jaar voor de grote Fasnacht voor volwassenen vindt de ‘Buabefasnacht’ plaats, waaraan zo’n 400 jongens tot 16 jaar deelnemen: de volgende is in 2022.

Andere Fasnachten en carnavalstradities in Tirol zijn:

  • Muller & Matschgererwesen, rondom Innsbruck en Hall: 16 februari 2020 in Mills
  • Axamer Wampelerreiten: 20 februari 2020
  • Nassereither Schellerlaufen: 20 februari 2022

Mooie spektakels, dus mocht je in de buurt zijn, pak deze vieringen dan zeker even mee!

Bron: visittirol.nl

Hoofdfoto: Serfaus Fiss Ladis, Andreas Kirschner

Lees ook:

De drukte vermijden tijdens je wintersport: zes tips

Dit betekenen die drie letters in krijt boven een Oostenrijkse deur

(Visited 1.124 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer