Extreme sneeuwval zorgt voor chaos in Zuidelijke Alpen

Door Patricia Christiani | Bronnen: Tiroler Tagezeitung, Alto Adige.it, Kleine Zeitung.at

De voorspelde sneeuwdump richt behoorlijk wat chaos aan in Tirol, Karinthië en Noord-Italië. De Südstau zorgde in sommige delen van de Zuidelijke Alpenhoofdkam voor zo’n twee meter verse sneeuw. En ook vandaag valt er nog heel veel sneeuw bij.

De extreme sneeuwval zorgt voor veel chaos. Lawines en aardverschuivingen zorgen voor gevaar en overlast, vrachtwagens raken van de weg en wegen moeten worden afgesloten doordat er bomen op de weg vallen. Daarnaast heeft men last van stroomuitval, waardoor veel huishoudens zonder stroom zitten. In een deelstaat van Karinthie, Mölltall, worden inwoners opgeroepen thuis te blijven en spreekt men op Twitter van een #Flockdown.

Lawines

De lawinewaarschuwingsdienst kondigde zondagochtend het hoogste lawinegevaar van niveau vijf, “zeer hoog risico”, aan voor Oost-Tirol. Er kunnen extreem grote lawines ontstaan ​​waarbij dorpen en wegen in gevaar kunnen komen.

Zaterdagavond was er al een lawine in Prägraten (in de omgeving van Hinterbichl (Lienz)), waarbij vier huizen werden geraakt. 29 mensen moesten worden geëvacueerd. Gelukkig was er alleen materiële schade. De sneeuwmassa’s drongen echter gedeeltelijk door tot in gebouwen. En zondagochtend werd Hopfgarten in het Defereggental getroffen door een lawine. Daar was gelukkig ook geen sprake van persoonlijk letsel.

En ook Italië zorgt het weer voor grote problemen.

Stroomuitval

Vallende bomen zorgden zaterdagochtend voor stroomuitval in Matrei, Nikolsdorf, Tristach, Schlaiten en Kals. Hier zaten ongeveer 3500 huishoudens korte tijd zonder elektriciteit. Maar ook in Noord-Tirol hadden huishoudens zaterdagavond last van stroomuitval, zoals in Telfs, Oetz, Umhausen, Längenfeld en in het Imst-gebied.

Tot drie meter sneeuw mogelijk op de bergen

In Oost-Tirol valt er volgens de meteorologen tot zondagavond meer dan een meter in de dalen. De hoeveelheden in de bergen zijn nog hoger: hier kan tot wel drie meter verse sneeuw vallen. De föhnstorm kan hierbij voor extra problemen zorgen. Deze bereikt ruim 100 km/u in de bergen en kan ook de dalen aan de noordkant van de Alpen doordringen, met ongeveer 70 tot 100 km/u.

Wetteronline maakte een impressie van de extreme sneeuwval:

Hoofdfoto: Still uit YouTube Wetteronline.de

Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer