Een behoorlijk drama onttrok zich vandaag in het Franse Châtel, onderdeel van Les Portes du Soleil. Extreem veel regen zorgde voor veel aardverschuivingen, waardoor een liftpaal volledig bloot kwam te liggen en ontzet werd. Daarnaast moesten er wegen afgesloten worden en veranderden pistes in rivieren. Naast de toegangswegen werd ook het skigebied vandaag volledig gesloten, omdat het niet veilig was om het gebied in te gaan.

Update: alles weer open!

Update: inmiddels zijn alle problemen opgelost en zijn het gebied en de wegen weer geopend. En dat dat een knap staaltje werk is, lees je hier in de update.

Extreme regenval

Météo France meldde op de ochtend van 24 december een opeenhoping van 123 millimeter regen in de afgelopen 48 uur in Les Gets. Door de extreme regenval werd het skigebied en de toegangswegen van Châtel vandaag volledig gesloten. Een grote aardverschuiving zorgde ervoor dat de wegen naar het dorp niet meer te berijden waren. Verschillende wegen, waaronder de RD22 die Châtel via de Morgins-pas met Zwitsers grondgebied verbindt, was ook afgesloten na een grote aardverschuiving. Ook de RD902 tussen Taninges en Les Gets werd afgesloten nadat een aardverschuiving de weg blokkeerde.

Liftpaal ontzet Châtel

Daarnaast zijn verschillende liften in het gebied beschadigd geraakt. Zo is door de regen de grond rond een liftpaal van stoeltjeslift Gabelou helemaal weggespoeld, waardoor de hele voet van de liftpaal bloot is komen te liggen. Dit levert een gevaarlijke situatie op. De kabel houdt de mast nog op z’n plek, maar de mast zelf is zo’n 10 meter verschoven.

“De pyloon van de stoeltjeslift is meer dan 10 m uit zijn as verplaatst en wordt op zijn plaats gehouden door de gespannen kabel. Op elk moment kan de pyloon wegglijden en de kabel loslaten met een zweepeffect dat de hele lijn kan doen ontsporen. Om deze redenen kan de departementale weg niet worden heropend. De onderhouds- en interventietechnici bereiden zich voor om in te grijpen nadat aan de veiligheidsvoorwaarden is voldaan”, legt burgemeester Nicolas Rubin van Châtel uit.

Niet het gebied in

“We hadden schade door overstromingen en aardverschuivingen in het skigebied en alles moet worden gerepareerd voordat het weer opengaat voor het publiek. Daarom hebben we besloten, ook om veiligheidsredenen, om de locaties die zwaar getroffen zijn door slecht weer te sluiten. Bovendien, en zorgwekkender, werd de massieve grond rond de stoeltjesliftmast verwijderd, precies op een verbindingsstuk. Alles moet opnieuw worden gedaan en dat zal niet gemakkelijk zijn ”, legt burgemeester Nicolas Rubin uit.

Sowieso zijn er meerdere wegen gesloten, dus hou de informatie aldaar goed in de gaten!

Bron: Le Dauphiné Liberé | Hoofdfoto: Manja Herrebrugh


Anderen lazen ook

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer