In Zweden is de winter ingevallen, en niet zo’n beetje ook. In het noorden van Zweden is de laagste temperatuur in 25 jaar gemeten. In het zuiden van Zweden zorgt extreme sneeuwval voor een chaos op de weg en stroomuitval.

Extreme kou

Zweden wordt getroffen door extreem winterweer. Voor de tweede dag op rij daalde het kwik in het noorden van het land gisteren tot voorbij -40 graden. In Zweeds Lapland werd het zelfs even -43,6 graden en werd er lokaal zelfs -48.8 gemeten. Dat was de laagste temperatuur in de maand januari in 25 jaar tijd, meldt het Zweedse persbureau TT. 

Sneeuwval zorgt voor chaos

Het winterweer zorgt in het zuidelijke puntje van Zweden voor grote problemen op de weg. Op de E22, de snelweg die langs de zuidkust loopt, staan tussen de plaatsen Hörby en Kristianstad zo’n duizend auto’s vast. Verschillende mensen zaten sinds woensdagochtend vast in hun auto. 

De reddingsoperatie is de hele nacht bezig geweest en wordt donderdagochtend voortgezet. Zelfs politieauto’s kwamen vast te zitten door de toestand van de wegen, sneeuwbanken en verkeersopstoppingen. Inwoners wordt aangeraden vooral niet de weg op te gaan.

“Het probleem is dat het zo hevig sneeuwt dat het na het ploegen na iets minder dan een half uur volledig bedekt is met sneeuw” aldus woordvoerster Evelina Olsson. Op dit filmpje zie je de sneeuwchaos in beeld.

Pas tegen de avond lukte het sneeuwschuivers om het stuk weg waar de sneeuwval het ergst was te bereiken, zegt Olsson. Inmiddels is het leger ingezet om mensen te bevrijden. Op middengedeelte van de weg is de vangrail op verschillende plaatsen open gemaakt zodat automobilisten in de tegenovergestelde richting konden rijden.

Zweedse zender SVT heeft meerdere mensen gesproken die vastzaten. “Ik ben hier sinds 11.30 uur. We hebben geen eten, geen water. Nu heb ik twee kilometer met sneeuw tot aan mijn knieën gelopen om eten te kopen voor mij en mijn vriendin die nog in de auto zit”, vertelt Adnan, die onderweg was van Karlskrona naar Malmö.

“Wij werken van noord en zuid met zowel militairen als reddingsdiensten in rupsvoertuigen. Ze controleren de situatie en bezorgen voedsel”, zei Mikael Svensson van de reddingsdienst.

Om 8.30 uur vanochtend zijn de mensen die op een gedeelte van de weg tussen Kristianstad en Linderöd vaststonden, geëvacueerd. Er stonden echter nog steeds vrachtwagens vast. Van Linderöd tot Hörby was er nog steeds sprake van volledige stilstand. De hulpdiensten proberen iedereen zo snel mogelijk weg te krijgen.

Inmiddels heeft de sneeuw ook Denemarken bereikt. De politie waarschuwt niet de weg op te gaan in het noorden en westen van Denmarken.

Stroomuitval

Iets meer dan 4.000 huizen in de gemeente Älvsbyn zitten donderdagochtend ook zonder stroom. Het is daar -38 graden, dus het is zaak dat deze zo snel mogelijk wordt opgelost. De kou bemoeilijkt hierbij ook nog eens het oplossen van de stroomstoring.

Weersverbetering

Volgens de voorspellingen van de Zweedse weerdienst SMHI, houdt de sneeuwval boven Zuid-Zweden tot de lunch aan, maar wordt tegen de middag een pauze verwacht. De sterke wind die heeft bijgedragen aan de sneeuwchaos zal naar verwachting ook verdwijnen wanneer tegen het weekend een hoge druk vanuit het noorden over Midden- en Zuid-Zweden neerdaalt.

Bronnen: RTL Nieuws, Aftonbladed, SVT Nyheter | Hoofdfoto: Snowrepublic

Anderen lazen ook:


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer