Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Oktober 2023 was een bijzonder slechte maand voor de vroege wintersportliefhebbers onder ons. Normaal gesproken ligt er eind oktober al een dikke laag sneeuw op de gletsjers, maar dit jaar moesten diverse gletsjergebieden hun deuren nog gesloten houden. In Oostenrijk verliep de oktobermaand gemiddeld genomen 4 graden te warm, dat is een nieuwe record. 

Gelukkig viel er afgelopen dinsdag al een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw om de situatie enigszins te verlichten, maar op donderdag en vrijdag staat ons een flinke sneeuwdump op het programma. Er wordt verwacht dat er in de meeste dalen een dik pak sneeuw zal vallen.

Storm Ciarán brenger van sneeuw

Deze woensdag trekt storm Ciarán het vasteland op boven West-Frankrijk en de zuidelijke Britse Eilanden. Dit systeem zal voor aanzienlijke overlast in West-Europa zorgen, maar tegelijkertijd brengt het systeem ook de sneeuwdump in de Alpen. Voor de aankomst van dit systeem ontstaat er woensdag een warme föhnwind aan de noordkant van het bergmassief. Zowel woensdagmiddag als donderdagochtend kan de temperatuur onder invloed van deze warme wind in Liechtenstein of het Inntal nog stijgen tot 17 of 18 graden.

In de loop van donderdag begint het stevig te regenen in de Franse en Zwitserse Alpen. Deze neerslag breidt zich gedurende de avonduren uit over de rest van de Alpen. Tegelijkertijd draait de wind naar het westen, wat koudere lucht over de Alpen brengt en de sneeuwgrens al tijdens de avonduren doet dalen tot 1500 meter.

Genua-laag en aanhoudende sneeuwval

Met het doortrekken van het neerslaggebied naar het oosten ontstaat mede dankzij het relatief warme water van de Middellandse Zee een tweede lagedrukgebied boven Noord-Italië. Dit resulteert in een toename van neerslag. Bovendien neemt de wind aan de noordkant van de Alpen grotendeels af, waardoor neerslagafkoeling een grotere rol gaat spelen. In de nacht naar vrijdag daalt de sneeuwgrens vooral in Oostenrijk naar 1000 tot lokaal 700 meter.

De sneeuwval houdt in de oostelijke Alpen tot zeker vrijdagmiddag aan. In het Ortlergebergte, de Dolomieten, de Ötztaler Alpen en de Hohe Tauern wordt vanaf ongeveer 1500 meter hoogte 50 tot 100 centimeter sneeuw verwacht. In deze regio kan de sneeuw ook tot dalniveau vallen. Dat is goed nieuws voor de gletsjerskigebieden zoals Sölden of Kaprun. Het skigebied van Sölden heeft al aangekondigd het lager gelegen skigebied op de Gigijoch later deze maand te kunnen openen.

Ook na vrijdag geregeld sneeuwval

Vrijdagavond trekt het systeem volledig weg naar Oost-Europa en volgt voor het gehele Alpengebied m.u.v. de Franse Alpen een heldere nacht. Met een dik pak sneeuw kan het flink gaan vriezen, regionaal kan het matig of zelfs streng vriezen. Hierdoor kan de productie van kunstsneeuw ook al op volle toeren draaien. Ook na vrijdag wordt nog geregeld sneeuwval verwacht. Zo trekt een volgend lagedrukgebied zaterdag op zondag over de Alpen. Wel stijgt de sneeuwgrens naar 1500 tot 2000 meter, waardoor de lagere gebieden weer groen zullen worden. Voor skigebieden boven de 2000 meter is in ieder geval de winter echt begonnen.

Tekst: Jeroen Elferink – Weerplaza

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer