Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Extreem lawinegevaar en vertraging onderweg naar de Alpen

Door Edwin Hagenouw

De extreme sneeuwsituatie in de Alpen blijft aanhouden. Snowmageddon, zoals mede-reporter Saskia Smulders deze periode noemt, heeft centraal Europa behoorlijk in zijn greep. In het noordelijke deel van het Alpengebied zijn de toegangswegen van verschillende wintersportplaaten en skigebieden afgesloten door de zware sneeuwval van de afgelopen tijd. Bovendien is het lawinegevaar in die gebieden erg hoog. Zoals je hebt kunnen lezen in veel artikelen op snowrepublic.nl heeft de sneeuwsituatie geleid tot veel ongemak en zelfs tot dodelijke slachtoffers. 

Verkeerssituatie Oostenrijk

Sneeuw hindert het verkeer al twee weken op de wegen in Oostenrijk. Vele duizenden mensen zijn sinds afgelopen zondag van de buitenwereld afgesloten omdat toegangswegen zijn versperd door lawines of kans op lawines, zoals de B99 bij Ober- en Untertauern. De meeste wegafsluitingen zijn in Tirol en het Salzburgerland. Snelwegen en andere doorgaande wegen worden na sneeuwbuien schoongeveegd. Ook is het gevaar voor omvallende bomen toegenomen. Neem voor vertrek contact op met de accommodatie om te informeren of dat laatste stukje weg begaanbaar is.

Skidorpen onbereikbaar

Circa 40.000 mensen zijn in heel Oostenrijk door zware sneeuwval en lawinegevaar nu van de buitenwereld afgesloten onder andere: Ischgl en Galtür in het Paznauntal. Nauders is alleen vanuit Zwitserland bereikbaar. Delen van het Pitz-, Kauner- en het Stubaital zijn lastig bereikbaar. In het Zillertal zijn Hochfügen en Ginzling van de buitenwereld afgesloten. Gaschurn in Montafon is ook onbereikbaar.

Verkeer naar de Alpen
Onderweg naar de Alpen. Foto: Pxhere

Sinds zondag zijn het Salburgerland ook diverse plaatsen onbereikbaar geworden: Lofer, Weißbach, Unken en Rauris (Pinzgau). Sinds maandagavond is ook het GroBarldal onbereikbaar. Naar verwachting blijft het zeker tot en met dinsdag sneeuwen. Het lawinegevaar is op veel plaatsen enorm groot.

Fernpas afgesloten

De belangrijke Fernpasroute (B179) is vanwege lawinegevaar in beide richtingen afgesloten tussen Bichlbach en de afrit Lermoos, even ten noorden van de Fernpas. De pas zelf is wel open (maar je komt er alleen vanaf de zuidkant, dus voor doorgaand verkeer is dit van geen belang). De B179 is een belangrijke toegangsweg naar Tirol. Tot zeker dinsdagavond 19.00 uur moet je omrijden. Dat kan bijvoorbeeld via Garmisch Partenkirchen over de B187. Nog beter  is het om de route via Bregenz te nemen over de A14 (Pfandertunnel). Wie kiest voor de route via Kufstein moet rekenen op een wachttijd voor de grens.

Verkeerssituatie Duitsland

In het uiterste zuiden van Beieren geldt vandaag een waarschuwing voor extreem weer in verband met sneeuw en windstoten waardoor er sneeuwduinen ontstaan. Veel lokale wegen zijn onbegaanbaar geworden, deels ook door omgevallen bomen. In de gemeente Berchtesgaden zijn bijna 400 mensen volledig van de buitenwereld afgesloten. Hier is, net als in Oostenrijk, de noodtoestand uitgeroepen. De snelwegen zijn over het algemeen wel begaanbaar. Verkeer op de snelwegen kan wel vertraging oplopen door gladheid tijdens en na een sneeuwbui.

Extreem groot risico op lawines

In grote delen van het Alpengebied is het lawinegevaar nog steeds hoog. Voor Vorarlberg geldt Stufe 5. Dat is het hoogste niveau en betekent dat het gevaar “enorm” is. Vooral rond Landeck en Innsbruck in Oostenrijk blijft de situatie penibel. Het komt zelden voor dat de allerhoogste alarmering wordt gegeven voor de Alpen. Wintersporters wordt geadviseerd te informeren bij de skiliften naar de actuele stand van zaken en alleen te skiën binnen de gemarkeerde pisten. 

Bron: ANWB.nl

(Visited 1.028 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer