Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wat er nog over is van de clip van Last Christmas van Wham

Door: Saskia Smulders

In deze tijd hoor je Last Christmas van Wham natuurlijk heel veel op de radio. De iets ouderen onder ons zullen zich zeker ook de iconische clip nog herinneren die zich afspeelt in de sneeuw. De romantische beelden binnen en buiten die zo kenmerkend zijn voor deze hit. Inmiddels is het alweer 38 jaar geleden dat de clip werd opgenomen in het Zwitserse Saas Fee. Maar wat is er nog over van de beelden uit de clip? 

Pasen en Plagiaat

Eigenlijk zou Last Christmas helemaal geen kerstnummer worden, het was namelijk bedoelt om ten tijde van Pasen uit te komen. Omdat de platenmaatschappij het meer een kerstnummer vond, bouwde George Michael het om naar de bekende resultaat.

Zanger Barry Manilow herkende in het nummer een nummer van hemzelf: Can’t Smile Whitout you. Om gedoe te voorkomen heeft George Michael het eerste jaar alle inkomsten weg aan een goed doel. Er werden bijna 1,5 miljoen singles verkocht.

Opgenomen in Saas Fee

Last Christmas werd dus opgenomen in Saas Fee, in 1984. Het was onderdeel van een dubbele A-kant, met “Everything She Wants”. Inmiddels dus alweer 35 jaar geleden. Het chalet dat een belangrijke rol speelt in de clip is in werkelijkheid niet één chalet, maar er zijn meerdere chalets gebruikt. Het chalet dat je aan de buitenkant ziet is “Chalet Schliechten“. Je herkent het wellicht vooral van de scenes waar het sneeuwballengevecht plaatsvond:

Still van het chalet uit de clip.

Vandaag de dag ziet het chalet er anders uit, want het is gerenoveerd en de kenmerkende bruine kleur is er niet meer en er omheen zijn andere chalets gebouwd, maar toch is het best herkenbaar vind je niet? Je kunt het chalet ook zelf boeken; bijvoorbeeld via booking.com.

Links het chalet uit de clip ten tijde van 1984 en rechts hoe het chalet er nu uitziet | Bron: Booking.com

Voor de scenes die zich binnen afspelen is er gefilmd in een ander chalet, namelijk “Chalet Steinmatte“. Dat chalet bevond zich ook in Saas Fee, maar op een andere locatie. Dat chalet werd van binnen behoorlijk omgegooid om tot de gezellige sfeer uit de clip te komen. Vandaag de dag maakt het chalet onderdeel uit van een congrescentrum.

Het chalet waar de binnenscenes zijn opgenomen. Het is nu een congrescentrum
Still uit de videoclip van Last Christmas dat in dit chalet werd opgenomen

Nadat de clip halverwege de jaren tachtig uitkwam groeide de populariteit van Saas Fee onder wintersporters enorm. Als je nu naar Saas Fee gaat kun je nog een paar van de bewoners die destijds figureerden in de clip tegen het lijf lopen. Zo is er Charles Schmidt, de kabelbaanbestuurder in de clip en nu manager van de bowlingbaan. Of met Stefan Zur-briggen, destijds manusje van alles voor George Michael, inmiddels manager van Intersport-skiverhuur.

Covers en Remakes van Last Christmas

Er zijn in de loop der jaren tientallen remakes gemaakt van Last Christmas, zoals de remake door de Zwitserse band “Bliss”. Zij namen hun clip ook op in Saas Fee. Super grappig! Hieronder vind je de clip waarin trouwens zeven verschillen zitten ten opzichte van de originele clip van Wham. Ik heb er eentje kunnen vinden: de gondel.

Still van de gondel in Saas Fee uit de clip van Bliss
Still van dezelfde gondel, maar dan in 1984 uit de clip van Wham

George Michael

Op eerste kerstdag is het alweer drie jaar geleden dat één van mijn pophelden uit de jaren ’80 overleed. Samen met Andrew Ridgley vormde hij jarenlang het duo Wham. Als solo artiest was hij nog veel succesvoller.

Geraadpleegde bronnen: hln.be, wikipedia, volkskrant

Lees ook:

(Visited 5.411 times, 2 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer