Best een cryptische titel, maar wél eentje om goed in de gaten te houden. Er gaan namelijk wat regels rondom winterbanden in o.a. Duitsland en Frankrijk per eind 2024 veranderen. De belangrijkste is: je mag een winterband waar géén sneeuwvlokje op staat niet meer als winterband beschouwen en dus hier niet meer mee naar de wintersport rijden.

Hoe het zit

Het moge duidelijk zijn dat je in de wintersportlanden gebruik maakt van winterbanden. Maar, er zijn verschillende soorten winterbanden. De bekendste is de band waar het “M+S” teken op staat. M = Mud, S = Snow met daarnaast het sneeuwvlokje. Dat sneeuwvlokje staat voor “3 Peak Mountain Snowflake”, of beter bekend onder de afkorting “3PMSF”. Dit logo wordt ook het “Alpine logo” genoemd.

Links het Alpine logo, oftewel het sneeuwvlokje, oftewel het 3PMSF logo. Rechts de aanduiding M + S.

Maar, er zijn ook winterbanden ZONDER het sneeuwvlokje (dus alleen met de aanduiding M+S). Deze banden zijn vanaf oktober 2024 worden niet meer als winterband gezien in Duitsland en vanaf november 2024 in Frankrijk. Overigens is het zo dat banden die sinds 2018 zijn gemaakt en het M+S logo al niet meer als winterband werden gezien. Veel banden zullen hier gewoon aan voldoen, maar het niet hebben van het M+S logo komt nogal eens voor bij SUV 4 x 4’s.

Geen zorgen als…

Hebben jouw banden dus zowel het M+S logo én het sneeuwvlokje? Dan is er niets aan de hand. Controleer altijd van te voren wel even of ze nog voldoende profiel hebben en vervang ze indien nodig, tijdig. Oh enne……sneeuwkettingen behoren gewoon tot de standaarduitrusting van iedere wintersporter, toch?

Winterbanden met M+S logo én sneeuwvlokje? Dan zit je goed!


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


Wetgeving Duitsland

In Duitsland bepaalt de Wegenverkeerswet dat winterbanden verplicht zijn als er sprake is van “winterse omstandigheden”. Daarmee wordt bedoeld: ijzel, gladheid, en (smeltende) sneeuw. De algemeen geldende regel die daarbij wordt gehanteerd is om van Oktober tot Pasen (in het Duits: de O – O regeling, Oktober tot Ostern) winterbanden te hebben, maar dit is niet wettelijk geregeld. In Duitsland geldt een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter, maar om veiligheidsredenen wordt geadviseerd om een minimale diepte van 4 millimeter aan te houden.

De meest eenvoudige manier om de profieldiepte te controleren is door te kijken naar de bandenslijtage-indicator. Dit is een 1,6 mm hoog blokje rubber dat in de groeven zit. Als de banden tot aan het blokje gesleten zijn is het de hoogste tijd om ze te vervangen. Of gebruik een 2 euro munt. Zet de munt tussen de groeven van je band. Is het zilveren randje van de munt nog zichtbaar? Dan is de band aan vervanging toe.

Boete

Als je in Duitsland toch de weg opgaat met zomerbanden kan je dit een boete van 60 euro opleveren. Breng je andere weggebruikers in gevaar dan kan je dit op een boete van 100 euro opleveren. Veroorzaak je een ongeluk dan kost je dit 120 euro. Stel dat je pech krijgt met je winterbanden dan mag je -bij uitzondering- een zomerband onder je auto monteren. Maar dan is het logischerwijze van belang snel je winterband te laten herstellen.

Bron: Merkur.de | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer