advertentie
Ski Safari

Waarschijnlijk had, of zelfs héb, je nog nooit van Elizabeth (Liz) Swaney gehoord. Ze is een deelneemster aan de Olympische Spelen op het onderdeel Halfpipe skiën en ging de afgelopen dagen viral. En niet door haar fantastische prestatie, maar doordat ze -laten we zeggen- qua skills een beetje achterblijft op de concurrenten.
Heb je het filmpje nog niet gezien? Kijk het hieronder dan eerst even voor je verder leest.

Zelfs ik kan het nog beter!

De meest gehoorde opmerking deze dagen was: ‘dat kan ik zelfs nog wel beter’. (Wel even voor de duidelijkheid, ikzelf heb dat zeker níet gezegd, maar ik ski dan ook niet.) Hoongelach viel haar ten deel. Wat deed ze op de Olympische Spelen? Hoe kon ze zich zo voor schut zetten? En sterker nog: hoe was ze daar in vredesnaam terecht gekomen? Het verhaal is een stuk verrassender dan je denkt!

Elizabeth is een winnaar

Ik ben meteen lid geworden van de fanclub, want deze 33-jarige Amerikaanse dame is een stuk slimmer dan wij allemaal bij elkaar én ze heeft ook nog eens een stuk meer gave dingen op haar naam staan. Zo heeft ze al meegedaan aan de strijd om gouverneur van Californië te worden (waarbij ze streed tegen Arnold Schwarzenegger) en heeft ze op zowel de universiteit van Harvard als Berkley gezeten. Sterker nog: ze heeft ook al een keer eerder meegedaan aan de Olympische Spelen! Toen als deelnemer van -hou je vast- het skeletonteam van Venezuela.

Maar hoe dan?

Ook deze keer heeft ze het slim gespeeld. Haar grootouders komen uit Hongarije, vandaar dat ze deze spelen uitkomt voor dat land. Ze doet inmiddels zo’n acht jaar aan freestyle skiën op de halfpipe, iets dat ze helemaal zelf heeft georganiseerd en bekostigd. Hiervoor had ze twee banen naast elkaar.

Om zich daadwerkelijk te kwalificeren maakte ze gebruik van een maas in de regelgeving, die voorschrijft dat je één keer in de top 30 moet finishen in een wereldbekerwedstrijd. Ze koos hiervoor strategisch: het halfpipe event in China dat afgelopen december gehouden werd had slechts 15 deelnemers, aangezien de echte pro’s aan een andere wedstrijd in de U.S.A. die in hetzelfde weekend gehouden werd meededen. Zolang ze niet zou vallen en de wedstrijd zou uitrijden was ze dus gegarandeerd van een ticket voor de Spelen.

De Olympische Spelen

In die wedstrijd presteerde ze het om dertiende van de vijftien deelnemers te worden, en voila: PyeongChang here she came! Daarmee was ze de eerste freestyledeelnemer vanuit Hongarije ooit.

Elizabeth hoopt anderen te inspireren dat het nooit te laat is om met een sport te beginnen en freestyle te promoten in Hongarije. Wel is er sprake dat de kwalificatieregels aangepast gaan worden, dus of het haar nog eens lukt om mee te doen, valt nog te bezien.

Liz is in ieder geval de personificatie van Meedoen is belangrijker dan winnen. You go girl!

Bron: Tetongravity
Foto: Instagram Liz Swaney


Meer opmerkelijk nieuws uit Pyeongchang


 

advertentie
Aanbieding Ischgl