Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Eindelijk weer sneeuw op komst!

Door Patricia Christiani | fan van winters weer

Dit weekend valt er eindelijk weer wat broodnodige sneeuw in de hele Alpen. Al weken is het standvastig mooi weer, maar daar komt dit weekend verandering in. En dat is goed nieuws, want hoewel de lucht over het algemeen droog is geweest en de sneeuw dus redelijk goed bleef, is verse sneeuw geen overbodige luxe in de meeste gebieden. 

In totaal kan er tussen de 20 tot 50 centimeter aan verse sneeuw dit weekend vallen. De meeste sneeuw zal aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vallen, maar ook in het zuiden kan er weer wat sneeuw verwacht worden.

Vandaag en morgen

De wintersporters krijgen woensdag te maken met een zuidelijke föhn. Hierdoor zal de wind op de toppen van de Alpenhoofdkam duidelijk aanwezig zijn met windstoten tussen de 40-60 km/h. Verder is het zacht met een 0-gradengrens tussen de 2600 en 3100 meter. Alleen in Noordwest Italië ligt de 0-gradengrens lager rond de 1200 tot 1500 meter. Sneeuw valt er (nog) niet, maar wel is er naast wolkenvelden weer ruimte voor de zon.

Ook donderdag 16 januari 2020 zien we nog altijd de invloed van de föhn. Op de Alpenhoofdkam komen weer windstoten van 40 tot 50 km/h voor. In de loop van de middag gaat de wind wel steeds meer afnemen. Wederom kan het in de dalen met föhn zacht worden met temperaturen tussen de 9 en 12 graden. In de overige dalen wordt het 3 tot 6 graden. De invloed van de föhn zien we ook weer in de 0-gradengrens: aan de noordzijde 2600-2800 meter en 2200-2400 meter aan de zuidzijde. Daarnaast zal er morgen meer ruimte voor de zon zijn, al komen er ook nog wolkenvelden voor. Een uitzondering is Noord-Italië waar bewolking en hochnebel in de dalen voor kan komen.

eindelijk weer sneeuw
Dit weekend valt er eindelijk weer wat verse sneeuw in de Alpen. Bron: WXcharts.com

Dit weekend verse sneeuw!

Een koufront brengt op vrijdag, naast koudere lucht, ook sneeuw in de westelijke Alpen. Boven de 1400 à 1500 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Vrijdagavond en zaterdag verspreid de neerslag zich verder over de Alpen. Doordat er ook nog een lagedrukgebied vanuit Zuid-Frankrijk richting Noord-Italië trekt valt er aan de zuidzijde ook sneeuw. Hierdoor valt er zaterdag over de gehele alpen sneeuw. Dankzij de koudere lucht uit het noorden zakt de sneeuwvalgrens geleidelijk aan naar zo’n 600 à 800 meter aan de noordzijde van de Alpen, tot 900-1000 meter aan de zuidzijde.

Naast de sneeuw zal dit weekend de wind ook flink toenemen. Doordat de koudere lucht vanuit het noorden tegen de Alpen wordt ‘gedrukt’ zal het harder gaan waaien. Zo zijn er op zaterdag op de toppen windstoten mogelijk tussen de 70 en 120 km/h.

De combinatie van wind en verse sneeuw is geen goed nieuws qua lawinegevaar, hou dus de berichten hierover goed in de gaten.

Bron: Alpenweerman.nl | Hoofdfoto: Theo Schut

Lees ook:


Lees hier alles over wintersport weer en verkeer


(Visited 570 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer