Volgende week kouder en mogelijk veel sneeuw

Door Edwin Hagenouw | bron: Alpenweerman.nl

Onveranderd hebben we te maken met een krachtige zonale (westelijke) hoogtestroming waarmee hoogteruggen en troggen het weerbeeld zeer afwisselend bepalen. De jetstream met daarbij de frontale zone die de scheidingslijn vormt tussen de koudere luchtmassa’s ten noorden ervan den de veel zachtere luchtmassa’s ten zuiden ervan verliep gisteren straks west-oost georiënteerd via de Britse Eilanden, de zuidelijke Noordzee tot over Denemarken waarbij nog  Nederlanden en Duitsland nog met de invloed ervan te maken hadden.

De Alpen bevonden zich gisteren nog net buiten het bereik ervan in rustiger en droger vaarwater. Daarbij was het met de aanvoer van zeer zachte lucht en ondersteuning van een warme rug van het subtropen hoog opnieuw zeer zacht met maxima die in de lagere delen en dalen tot achttien graden opliepen.

Warmbloedige hogedruk

Ook in de bergen (hooggebergte) zorgde de warmbloedige hogedruk en subsidentie voor zeer zachte condities. Omdat de lucht ook vrij droog was bleef de sneeuw op de (hogere) pistes al met al goed van kwaliteit met hooguit in de middag op de wat meer zon geëxponeerde hellingen “sulziger” sneeuw. Verder was het de zon die het weerbeeld bepaalde en enkele overtrekkende hogere wolken(velden) mochten geen naam hebben

Vandaag zien we een randstoring via Duitsland naar zuid Polen trekken en een golf  in de frontale zone met warmtefront en koufront schampt nog net de noordelijke en de noordoostelijke Alpen. De invloed van het warmtefront zal dominant blijven en pas later op de avond zouden de noordoostelijk regionen nog net even met iets minder zachte luchtmassa’s te maken gaan krijgen

Maandag en dinsdag: zon!

Maandag neemt ook in de oostelijke regio’s de invloed van de hogedruk weer toe en stroomt er van het westen uit ook hier weer zachtere lucht binnen. Het is of wordt droog en net als in het westen en zuiden gaat de zon weer lekker meedoen. De wind neemt van west naar oost geleidelijk weer in kracht af en aan de noordkant wordt het föhnig.

In de loop van de dag neemt op nadering van een koufront de bewolking weer toe gevolgd door eerste neerslag

Ook de dinsdag start nog optimistisch en met de zon erbij en ondersteund door de Südföhn wordt het nogmaals zeer zacht. In de loop van de dag neemt op nadering van een koufront de bewolking weer toe gevolgd door eerste neerslag.

Woensdag

Sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk boven de 1200 tot 1600 meter. Deze zal woensdag gaan dalen naar hoogtes tussen de duizend en zeshonderd meter. Lokaal en regionaal kunnen grote verschillen in weerbeeld gaan optreden waarbij het precieze verloop nog niet geheel vaststaat. Dat geldt in het bijzonder ook voor de sneeuwvalgrens en de stormachtige wind

Donderdag

In de loop van de donderdag trekt het laag al opvullend verder door naar de zuidelijke Adriatische Zee en kan de atmosfeer weer tot rust komen. Geheel bestendig is het ook dan niet en vooral in de Alpen valt er ook nog neerslag of buien.

Tot en met donderdag gaat er in de Alpen dertig tot tachtig centimeter of zelfs nog meer sneeuw vallen

Het wordt ietwat minder koud maar nog steeds is het guur Sneeuwvalgrens geleidelijk stijgend naar duizend meter. Tot en met donderdag gaat er in de Alpen dertig tot tachtig centimeter of zelfs nog meer sneeuw vallen. De accumulaties variëren per hoogte en regio als ook nog per model. De meeste neerslag wordt vooralsnog in de Staugebieden van de westelijke Alpen verwacht.

Vrijdag en zaterdag

Vrijdag en deels nog zaterdag gaat een volgende warme hoogterug de boel weer even flink opwarmen waarbij de hoogste temperaturen met een opkomende Südföhn aan de noordkant gehaald zullen worden. Het is en blijft dan echter droog en overwegend zonnig. Deze zou ik zeker even meepakken, want de volgende weersverslechtering volgt in de loop van de zaterdag en zondag.


LEES MEER WINTERSPORTNIEUWS OP SNOWREPUBLIC


Bron: Johann, Alpenweerman.nl

(Visited 1.030 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer